Sari direct la conținut

Câte obuze a primit Ucraina, până la urmă, din milionul promis de Uniunea Europeană

HotNews.ro
Soldați ucraineni trag obuze în direcția Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni trag obuze în direcția Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze din cele un milion promise până în prezent, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care participă la o reuniune NATO la Bruxelles, informează Reuters.

Kuleba a cerut o mai mare aliniere a industriilor de apărare ale Ucrainei și NATO pentru a se asigura că Kievul are proviziile de care are nevoie pentru a învinge Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Trebuie să creăm o zonă comună euroatlantică a industriilor de apărare”, a declarat Kuleba, adăugând că acest lucru ar asigura atât securitatea Ucrainei, cât și pe cea a țărilor membre NATO.

În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o campanie concertată de atragere a principalilor producători mondiali de armament pentru a înființa operațiuni în Ucraina, în încercarea de a nu mai fi dependent de armele și munițiile oferite de aliații săi.

Kuleba a respins afirmația unui jurnalist potrivit căreia războiul se află acum într-un impas, după ce contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reușit să recâștige teritorii semnificative ocupate de ruși.

„Nu există niciun impas”, a spus Kuleba.

Kuleba a mai declarat că a avut marți o întâlnire „productivă” cu ministrul slovac de externe Juraj Blanar.

Președintele nou-ales al Slovaciei, Robert Fico, a promis să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, deși ulterior a precizat că nu va bloca achizițiile de arme de la companii private.

„El a reiterat faptul că centrul de întreținere pentru echipamentele grele ucrainene va continua să funcționeze în Slovacia. Contractele dintre companiile ucrainene și slovace producătoare de arme vor continua”, a declarat Kuleba.

Urmărește ultimele evoluții din a 644-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro