Sari direct la conținut

Ucraina a lansat o anchetă privind achiziția de arme pentru armata sa, pe fondul scandalurilor de corupție

HotNews.ro
Militari ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Militari ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contractele de achiziție a armelor pentru forțele sale armate, a declarat marți șeful Parchetului Anticorupție (SAP), Oleksandr Klimenko, relatează AFP.

„Există mai multe proceduri legate de achiziționarea de arme. Ancheta este în desfășurare și nu vom dezvălui detaliile”, a declarat Klimenko jurnaliştilor.

Este vorba de mai multe contracte, unele în valoare de până la 100 de milioane de euro, a precizat el, adăugând totodată că „o anchetă nu înseamnă neapărat” că a existat o deturnare de fonduri.

„Trebuie să investigăm și să stabilim faptele”, a explicat el, „asta facem”.

Klimenko și șefa comisiei anticorupție a Parlamentului, Anastassia Radina, au dat asigurări că nu au primit plângeri de la aliații străini care furnizează majoritatea armelor de care Kievul are nevoie pentru a se apăra de invazia rusă.

Corupția este endemică în Ucraina și una dintre provocările majore ale guvernului dinainte de război.

Mai multe scandaluri de corupție au zguduit oficialii ucraineni în ultimele luni, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării.

Dar acuzațiile de corupție nu au vizat niciodată în mod direct ajutorul militar și financiar oferit de Occident.

„Le spunem în mod constant partenerilor noștri că, dacă au informații care indică corupție sau utilizarea abuzivă a asistenței oferite, suntem gata să facem din aceasta o prioritate absolută”, a spus Klimenko.

Radina, care face parte și dintr-o comisie parlamentară specială care supraveghează utilizarea armelor străine de către armata ucraineană, a dat asigurări, la rândul ei, că nu au fost înregistrate „cazuri confirmate de utilizare abuzivă a armelor furnizate” de către Occident.

Ucraina a primit ajutor de zeci de miliarde de dolari de la aliații săi, în primul rând Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Zelenski l-a înlocuit pe ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări”.

Acest lucru a avut loc după o serie de acuzaţii lansate de presa ucraineană potrivit cărora Ministerul Apărării achiziţiona bunuri la valori umflate.

Reznikov a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de a fi înlăturat, că rapoartele sunt inexacte.

Citește și:

Scandalul de corupție din Ucraina. Cinci procurori regionali și șeful departamentului de achiziții al armatei au fost demiși

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro