Sari direct la conținut

Macron spune în continuare că ar fi dispus să „discute cu Putin, dacă asta ar ajuta la instaurarea păcii”

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron spune că ar lua în continuare în considerare posibilitatea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin dacă acest lucru va „ajuta la crearea unei păci durabile între Ucraina și Rusia”.

Sky News notează că Macron și Putin s-au bucurat de o bună relație de lucru înainte de invazia Rusiei în februarie 2022, dar aceasta s-a deteriorat pe măsură ce conflictul a continuat.

Vorbind la Bruxelles după încheierea summitului UE în care liderii europeni au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, Emmanuel Macron a afirmat că rămâne deschis unui dialog cu Vladimir Putin pentru a găsi o soluție pașnică, dacă liderul rus îl va aborda.

„Nu eu am pornit unilateral războiul, încălcând tratatele la care aderasem. Și nu Franța a fost cea care a decis să comită crime de război în nordul Ucrainei, făcând discuțiile (de pace) practic imposibile”, a spus președintele francez.

El a adăugat: „Dacă președintele Putin are dorința de a se angaja în dialog și de a face propuneri serioase pentru a merge mai departe și a ieși din conflict și a construi o pace durabilă, adică una care să respecte dreptul internațional și prin urmare interesele și suveranitatea Ucrainei, voi răspunde la telefon”.

În timpul unei conferințe de presă, joi, Vladimir Putin a fost întrebat de un jurnalist francez cu privire opiniile sale despre Franța și Emmanuel Macron.

Liderul de la Kremlin a răspuns: „La un moment dat, președintele francez a oprit relația cu noi. Nu noi am făcut-o, nu eu am făcut-o. El a făcut-o. Dacă există interes, suntem pregătiți (de discuții). Dacă nu, ne vom descurca”.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro