Sari direct la conținut

„Puțin probabil” ca dispozitivul găsit în biroul lui Zalujnîi să fi înregistrat secrete de stat, spune șeful armatei ucrainene / Microfoane descoperite și într-un birou al asistenților săi

HotNews.ro
Zelenski și Zalujnîi, la o întâlnire la Dnepr, iulie 2023, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia
Zelenski și Zalujnîi, la o întâlnire la Dnepr, iulie 2023, Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Ucraina a anunţat luni că a descoperit microfoane într-un birou al asistenţilor comandantului-şef al armatelor ucrainene Valeri Zalujnîi, la o zi după descoperirea dispozitivului de ascultare din biroul șefului armatei, relatează AFP. În același timp, Zalujnîi a spus cu privire la dispozitivul găsit în biroul său că această încăpere nu mai fusese folosită de mult timp și este puțin probabil să fi înregistrat vreun secret de stat, a declarat comandantul-șef ucrainean pentru RBC Ucraina pe 18 decembrie, relatează și Kyiv Independent.

Acest incident s-a produs pe măsură ce presa relatează despre tensiuni tot mai mari între Zalujnîi și președintele Volodimir Zelenski, pe fundalul eșecului contraofensivei lansate de forțele Kievului în această vară și al erodării sprijinului occidental, la aproape doi ani de la începerea Invaziei ruse.

„Echipamentul de interceptare a fost instalat în birourile destinate muncii comandantului-șef al forțelor armate ucrainene și angajaților biroului său”, a spus Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.

Este vorba despre „două birouri, cel al comandantului șef și cel al asistenților”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată subiectului.

Acest dispozitiv a fost descoperit în timpul unei „verificări de rutină”, a spus Statul Major.

La rândul său, Zalujnîi a estimat luni că nicio informație secretă nu ar fi fost dezvăluită cu ajutorul echipamentului descoperit. „Nu cred”, a asigurat el.

Generalul a spus că dispozitivul de ascultare a fost descoperit într-o cameră în care trebuia să meargă luni dimineață.

„Am mai multe locuri unde lucrez. Asta s-a întâmplat într-unul dintre ele. Nu am mai fost acolo de mult timp”, a spus el într-un videoclip.

Zalujnîi a confirmat că biroul său nu a fost singurul afectat, precizând totodată că incidentul nu a avut loc în incinta cartierului general al armatei ucrainene.

„Nu am mai lucrat acolo de mult timp”, a adăugat el.

Întrebat cum vede acest incident, Zalujnîi a răspuns simplu: „ca războiul”.

„Ancheta va stabili” obiectivul acestei operațiuni, a promis el.

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat duminică deschiderea unei anchete privind „utilizarea ilegală a mijloacelor tehnice speciale pentru obținerea de informații”.

Nu au fost prezentate indicii cu privire la originea acestui dispozitiv de ascultare în această etapă.

În calitate de comandant șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi decide asupra cursului general al operațiunilor de pe front, sub autoritatea președintelui Volodimir Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții din a 663-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro