Sari direct la conținut

Rușii au „schimbat radical tactica" în Herson și atacă forțele ucrainene cu arme chimice. Aruncă grenade K-51 din drone

HotNews.ro
Soldați ruși în regiunea Herson, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși în regiunea Herson, Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Brigada 810 de infanterie marină a Flotei ruse a Mării Negre a confirmat că folosește în mod deliberat arme chimice împotriva forțelor ucrainene, încălcând astfel Convenției privind interzicerea armelor chimice, pe care Moscova a ratificat-o, notează Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică.

Brigada 810-a de infanterie navală a publicat o lungă postare pe canalul său Telegram la 22 decembrie, în care detaliază o „schimbare radicală de tactică” pe care trupele ruse o folosesc împotriva forțelor ucrainene din Krînkî, pe malul estic al regiunii Herson, notează ISW.

În postare se afirmă că trupe din cadrul brigăzii 810 de infanterie marină se rotesc în zona Krînkî și folosesc o nouă tactică de „aruncare a grenadelor K-51 din drone” asupra pozițiile inamice în încercarea de a scoate trupele Kievului din pozițiile deținute.

De asemenea, brigada 810-a de infanterie marină a publicat, în plus, imagini care aparent arată o astfel de lansare de K-51 asupra unei poziții ucrainene, probabil în Krînkî.

Grenadele K-51 cu aerosoli sunt umplute cu gaz iritant CS (2-Clorobenzalmalononitril), un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor, conform ISW.

Convenția privind armele chimice interzice utilizarea acestui agent de control al reveoltelor în război, iar Federaţia Rusă a semnat Convenţia în 1993 şi a ratificat-o în 1997.

ISW a observat anterior că forțele rusești au folosit grenade K-51 împotriva pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk în noiembrie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro