Sari direct la conținut

SUA vor ajuta Ucraina „atât timp cât este nevoie”, dar nu la nivelul primilor doi ani de război

HotNews.ro
Sistem HIMARS, Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images
Sistem HIMARS, Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

SUA s-au angajat să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, dar acest lucru nu înseamnă că ajutorul furnizat va rămâne la nivelurile din 2022 și 2023, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Republicanii din Senatul american au blocat un proiect de lege care conținea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina la începutul lunii decembrie.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului să ofere acest ajutor Ucrainei, dar republicanii au refuzat să aprobe asistența fără un acord cu democrații pentru a întări securitatea de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic.

La sfârșitul anului trecut, SUA au anunțat deblocarea a 250 de milioane de dolari pentru un ajutor militar Ucrainei, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, conform AFP:

Pachetul vizează arme și echipamente, inclusiv muniție de apărare aeriană și muniție de artilerie.

Miller a precizat joi că ajutorul pentru Kiev va continua „atât timp cât este nevoie”, însă „asta nu înseamnă că vom continua să îi susținem la același nivel de finanțare militară ca în 2022 și 2023”.

„Nu credem că acest lucru ar trebui să fie necesar, deoarece scopul este ca, în cele din urmă, Ucraina să facă tranziția pentru a sta pe propriile picioare și pentru a ajuta Ucraina să își construiască propria bază industrială militară, astfel încât să poată atât să finanțeze, cât și să construiască și să achiziționeze muniții pe cont propriu. Dar nu am ajuns încă acolo și de aceea este atât de important ca Congresul să adopte legea de finanțare suplimentară, deoarece nu am ajuns încă în punctul în care Ucraina să se poată apăra doar pe cont propriu. Și de aceea continuă să fie important ca Congresul să sprijine Ucraina și ca aliații noștri europeni și alții din întreaga lume să sprijine Ucraina”, a declarat Miller.

SUA sunt de departe cel mai important donator de ajutor militar pentru Ucraina, cu un total de aproximativ 45 de miliarde de dolari de la începutul invaziei trupelor ruse din Ucraina din februarie 2022.

Declarațiile lui Miller vin în contextul în care Statele Unite au epuizat banii existenți pentru a ajuta Kievul și „nu mai există niciun alt vas magic” la care să apeleze dacă Congresul nu adoptă un nou pachet de finanțare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Industria de apărare din Ucraina, revitalizată

Ucraina s-a concentrat din ce în ce mai mult pe creșterea capacității sale industriale militare, despre care președintele Volodimir Zelenski a declarat că s-a triplat în 2023, notează The Kyiv Independent.

Aliații Ucrainei au promis, de asemenea, asistență în acest proces.

Directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat la începutul lunii decembrie că firma intenționează să construiască primele vehicule blindate în Ucraina în vara anului 2024.

Ulterior, oficiali ucraineni și americani au semnat o declarație de intenție privind coproducția de arme.

Cu toate acestea, nu este clar cum ar putea producția internă ucraineană să umple golul creat de o reducere a ajutorului militar din partea SUA.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că „nu avem un plan B (în cazul în care ajutorul american se termină, n.r.), suntem încrezători în planul A”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro