Sari direct la conținut

Armata ucraineană nu poate confirma că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene

HotNews.ro
Yurii Ihnat, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Yurii Ihnat, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kievul nu poate spune încă cu certitudine că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în atacurile asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională, conform The Kyiv Independent.

Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în marile atacuri din ultimele zile în Ucraina, a anunțat joi Casa Albă, denunțând o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” a sprijinului acordat de Phenian Moscovei, potrivit AFP.

„Informațiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice și mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost folosite ulterior în loviturile asupra Ucrainei la 30 decembrie și din nou la 2 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

Ihnat a precizat că o confirmare că rachetele provin din Coreea de Nord a venit din partea SUA, dar că specialiștii ucraineni trebuie să mai studieze fragmentele și apoi să spună dacă pot concluziona că sunt de fabricație nord-coreeană.

Multe arme din arsenalul Coreei de Nord datează din epoca sovietică și pot fi greu de distins de cele pe care le deține Rusia, a adăugat el.

Ce rachete a folosit Rusia?

Deși Casa Albă nu a vrut să spună ce tip de rachete a trimis Phenianul în Rusia, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a spus că acestea au o rază de acțiune de aproximativ 900 km și a publicat un grafic care pare să arate rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) KN-23 și KN-25, notează Reuters care a întrebat mai mulți experți despre aceste proiectile.

Joost Oliemans, un cercetător olandez și expert militar care analizează armata Coreei de Nord, a declarat că imaginile publicate de conturile de socializare ucrainene arată clar fragmente din inelul care adăpostește paletele de control caracteristice familiei de rachete Hwasong-11 ale Coreei de Nord, care include rachetele KN-23 și KN-24.

KN-23 cu combustibil solid a fost testată pentru prima dată în mai 2019 și este proiectată pentru a eluda apărarea antiaeriană prin zborul pe o traiectorie mai joasă, au declarat experții consultați de Reuters.

Coreea de Nord a testat-o din vehicule de lansare pe roți, vagoane de tren, un siloz îngropat și un submarin scufundat.

„În ciuda caracteristicilor externe și a ceea ce unii pot afirma în această privință, această familie de rachete nu pare să fie înrudită în mod substanțial cu racheta rusă 9K720 Iskander, fiind în schimb o dezvoltare autohtonă nord-coreeană”, a declarat Oliemans.

KN-24, de asemenea alimentată cu combustibil solid, a fost testată pentru prima dată în 2019 și pare să fi intrat în producția de masă și să fie desfășurată în unități militare.

KN-24 seamănă cu sistemul de rachete tactice ale armatei americane MGM-140 (ATACMS) și, la fel ca KN-23, este conceput pentru a se sustrage apărării antiaeriene prin zborul pe o traiectorie mai plată decât rachetele balistice tradiționale.

Deoarece este posibil ca nord-coreenii să își fi configurat lansatoarele pe baza experienței lor extinse cu echipamentele sovietice vechi, perioada de învățare pentru echipajele rusești pentru a opera sistemele importate ar putea să nu fie deosebit de mare, a declarat analistul Ankit Panda, de la Fundației Carnegie pentru Pace Internațională, cu sediul în SUA.

„Consilieri tehnici nord-coreeni ar putea fi prezenți în Rusia pentru a oferi consultanță cu privire la utilizarea acestor sisteme”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro