Sari direct la conținut

Controversatul proiect de lege al Ucrainei privind mobilizarea a fost retrimis Guvernului pentru a fi modificat

HotNews.ro
Militari ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Militari ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Proiectul de lege al Ucrainei privind înăsprirea regulilor de mobilizare, care a iscat dezbateri aprinse, a fost întors la Guvern pentru modificări, a declarat joi președintele parlamentului, relatează Reuters.

Proiectul de lege ar permite Kievului să mobilizeze mai mulți oameni pe măsură ce războiul cu Rusia se apropie de cei doi ani. Proiectul prevede, printre altele, mobilizare prin email și sancțiuni stricte pentru cei care încalcă legea mobilizării.

După o întâlnire între conducerea parlamentară și comandanții militari, președintele Ruslan Stefanciuk a declarat că proiectul de lege va fi reelaborat.

„A fost aprobată o decizie comună pentru a trimite guvernului toate recomandările și propunerile elaborate”, a spus Stefanciuk pe Telegram.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat că nu va fi făcut niciun pas în parlament cu privire la acest proiect în viitorul apropiat.

Imediat după ce Rusia a invadat pe 24 februarie 2022, mii de ucraineni s-au grăbit să se înroleze și să-și apere patria. Cu toate acestea, la aproape doi ani de război, mulți bărbați încearcă să evite mobilizarea pe front.

Unii acuză că proiectul avea prevederi care încălcau Constituția țării

Proiectul de lege a fost depus de guvern după consultări cu militarii și a atras imediat critici din partea publicului și a politicienilor.

Parlamentarii și analiștii au spus că unele dintre prevederile acesteia încalcă constituția și prezintă riscuri de corupție.

Comisia parlamentară pentru securitate și apărare a analizat proiectul cu câteva zile înainte de prima lectură, iar decizia sa a fost amânată de mai multe ori.

Dezbaterea proiectului de lege a evidențiat și o ruptură în parlament, iar mulți parlamentari de opoziție din partidul „Solidaritatea Europeană”, al fostului președinte Petro Poroșenko, acuză conducerea parlamentară că încalcă regulile procedurilor parlamentare și împiedică activitatea coordonată.

„Aceasta este într-adevăr cea mai proastă organizare a unui proces pentru un proiect de lege pe care am văzut-o în ultimii 10 ani”, a declarat Jelezniak, membru al partidului Holos, pe Telegram.

Proiectul de lege trebuie adoptat în mai multe lecturi și apoi semnat de președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că luna trecută armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni. Șeful armatei Valeri Zalujnîi a spus că cifra ia în considerare planurile militare și previziunile privind posibilele pierderi.

Fostul purtător de cuvânt al armatei ucrainene, colonelul în rezervă Vladislav Selezniov, explică într-un interviu pentru HotNews.ro că acest număr este justificat prin necesitatea rotației militarilor în 2024, aceștia îndeplinindu-și sarcinile direct pe front. Este, de asemenea, esențială crearea de noi subdiviziuni pentru a întări capacitățile militare ale forțelor de apărare din Ucraina, ca răspuns la pierderile suferite în cei doi ani de invazie la scară largă din partea Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro