Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 700: Rușii au intrat pentru prima dată în Avdiivka, dar au fost respinși / Avion militar rusesc prăbușit la granița cu Ucraina: reuniune de urgență joi a Consiliului de Securitate al ONU / Ucraina spune că va continua să atace Belgorodul și avioanele rusești / Kievului nu i s-a cerut să asigure securitatea spațiului aerian pentru schimb de prizonieri

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe un tanc, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Soldați ucraineni pe un tanc, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

La 23 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova continuă să atace masiv. Cel puţin 18 civili au fost ucişi şi 130 au fost răniţi în timpul atacurilor aeriene ruseşti de marți care au vizat în special capitala ucraineană Kiev şi Harkov (est), a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. Premierul slovac, Robert Fico, a declarat că viaţa era „normală” la Kiev, marţi, în ziua în care un nou val de lovituri ruseşti a lovit capitala Ucrainei.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 700 – LIVE pe HotNews.ro:

22:38 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anulat o călătorie regională și evenimente legate de ziua sa de naștere, până la clarificarea prăbușirii unei aeronave rusești în regiunea Belgorod, a informat miercuri postul de știri RBK Ucraina, relatează Reuters.

RBK a citat o sursă din biroul președintelui și din administrațiile regionale, dar nu a oferit alte detalii.

22:36Avion rusesc doborât: reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU joi

22:12Kievul îl acuză pe un actor sârb din serialul „The White Lotus” că susține invazia rusă

Ucraina l-a acuzat miercuri pe actorul sârb Milos Bikovic, care urmează să joace în următorul sezon al serialului de succes „The White Lotus”, că susține Rusia „de la începutul invaziei”, într-un mesaj transmis postului de televiziune american HBO, potrivit AFP.

Actorul în vârstă de 36 de ani, care a primit cetățenia rusă în 2021, a fost decorat de președintele Vladimir Putin în 2018 pentru contribuția sa la cultura țării.

Singurul candidat al opoziției ruse la prezidențiale speră la „începutul sfârșitului lui Putin”

21:21Deputaţii ruşi au votat miercuri într-o primă lectură un proiect de lege care vizează confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate de diseminarea de „informaţii false” despre armată, potrivit AFP.

Acest document reprezintă o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a reprima criticile la adresa Kremlinului, după aproape doi ani de la invazia pe scară largă în Ucraina.

21:06Ofensiva rusă – un „coșmar”, o „decizie personală” a lui Putin

Boris Nadejdin, contracandidatul lui Putin la prezidențiale, califică ofensiva rusă în Ucraina drept un „coșmar”, considerând-o o „decizie personală” a unui Putin care „concentrează prea multă putere”.

Opozantul ne asigură că, în calitate de președinte, ar opri conflictul, ar negocia o soluție cu Kievul și Occidentul, ar pune capăt „militarizării” Rusiei și ar elibera „toți prizonierii politici”.

Cu toate acestea, el nu vrea să se pronunțe asupra viitorului teritoriilor ucrainene, aproximativ 20% din țară, pe care Putin a pretins că le-a anexat.

20:34​Armata ucraineană a promis miercuri, în ceea ce pare o recunoaștere voalată a lovirii avionului Il-76, că va continua să vizeze regiunea Belgorod și avioanele militare rusești pentru a se proteja de bombardamente, relatează AFP.

Ucraina spune că Rusia nu i-a cerut să asigure securitatea spațiului aerian acolo unde s-a prăbușit avionul rus

19:40Singurul candidat al opoziției ruse la prezidențiale speră la „începutul sfârșitului lui Putin”

Boris Nadejdin, singurul opozant al ofensivei din Ucraina care a încercat să își înregistreze candidatura la alegerile prezidențiale ruse din martie, a declarat miercuri, într-un interviu pentru AFP, că speră ca alegerile să marcheze „începutul sfârșitului” lui Vladimir Putin.

19:16Rusia a solicitat o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU miercuri, după prăbușirea avionului care ar fi transportat prizonieri ucraineni.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă la Organizația Națiunilor Unite că Rusia a cerut ca întâlnirea să aibă loc la ora 20.00 GMT.

18:56Rușii au intrat pentru prima dată în Avdiivka, dar au fost respinși – oficial ucrainean

Armata rusă a reușit să intre pentru prima dată în orașul ucrainean Avdiivka, un focar de lupte în estul țării, dar a fost respinsă, a declarat miercuri primarul acestuia pentru AFP, o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbass.

„Grupuri rusești de sabotaj și de recunoaștere au intrat în partea de sud a orașului Avdiivka, dar au fost respinse”, a declarat Vitali Barabach, descriind situația ca fiind „dificilă, dar sub control”.

18:35Serviciile de informații militare ucrainene au declarat miercuri că nu i s-a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorod din sudul Rusiei, așa cum a fost cazul în timpul schimburilor anterioare de prizonieri de război cu Moscova, relatează Reuters.

Serviciile au spus, într-o postare pe Telegram, că acuzațiile Rusiei că Ucraina a doborât miercuri un avion de transport militar cu 65 de prizonieri de război ucraineni la bord în zona Belgorod ar putea fi „o acțiune planificată pentru a destabiliza situația din Ucraina și a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru”.

De asemenea, agenția a mai spus că nu are informații sigure despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc prăbușit.

Italia a negat miercuri o afirmație a Rusiei potrivit căreia un militar italian ar fi fost ucis în Ucraina

17:35Kremlinul a declarat miercuri că nu îl consideră pe Boris Nadejdin, un fost deputat al opoziției care dorește să candideze la președinție cu un mesaj anti-război, drept un rival serios al președintelui Vladimir Putin, relatează Reuters.

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, încearcă în prezent să adune 100.000 de semnături până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a fi înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

În ultimele zile, unii ruși care se opun „operațiunii militare speciale” din Ucraina au stat la coadă în frig pentru a-și oferi semnătura în sprijinul său.

Întrebat miercuri dacă Nadejdin este un rival care reprezintă o amenințare politică pentru Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Deloc, nu-l vedem ca pe un rival. Orice cetățean are dreptul să candideze la președinție dacă întrunește o serie de condiții”.

16:40Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus miercuri că livrările suplimentare de arme către Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse vor fi un subiect de discuție în timpul summitului special al UE de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

„Va fi un punct de pe ordinea de zi la Bruxelles în puțin peste o săptămână”, a declarat purtătorul de cuvânt la o conferință de presă a guvernului la Berlin.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut aliaților UE la începutul lunii ianuarie să-și intensifice ajutorul militar pentru Ucraina.

15:53Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters privind prăbușirea avionului din Belgorod: „Comentariile vor veni puțin mai târziu. Este nevoie de timp pentru a clarifica toate datele”.

15:24Ministerul rus al Apărării a afirmat că radarul său a detectat lansarea a două rachete ucrainene în momentul prăbușirii miercuri a unui avion de transport rusesc Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat 65 de prizonieri ucraineni, potrivit autoriăților ruse, relatează The Guardian.

14:29Italia a negat miercuri o afirmație a Rusiei potrivit căreia un militar italian ar fi fost ucis în Ucraina, calificând-o drept o știre falsă folosită ca armă de război psihologic, informează Reuters.

Preşedintele Dumei de Stat ruse a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul

14:17 Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat miercuri că toate persoanele aflate la bordul avionului militar de transport care s-a prăbușit în regiune în cursul zilei de miercuri au murit, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că la bordul avionului de transport Il-76 se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși.

Inițial, Ukrainska Pravda a susținut că forțele ucrainene au doborât avionul, dar informația a fost ulterior retrasă. Publicația a precizat că o altă sursă a sa din armata ucraineană nu a confirmat această afirmație.

13:55Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că a primit asigurări din partea omologului său slovac Robert Fico că țara sa va sprijini aspirațiile Kievului de a adera la Uniunea Europeană, informează Reuters.

„Slovacia va sprijini programul Mecanismul pentru Ucraina, care prevede acordarea a 50 de miliarde de euro de către UE pentru Ucraina”, a declarat Șmihal pe platforma X după discuțiile cu Fico, care anterior a schimbat cursul politicii externe a Slovaciei pentru a opri sprijinul militar pentru Ucraina.

Șmîhala declarat că țările dezvoltă o politică de „nou pragmatism”, în ciuda tuturor provocărilor politice.

13:44Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.

12:09Surse din cadrul armatei ucrainene au confirmat pentru publicația Ukrainska Pravda prăbușirea avionului, precizând că acesta transporta rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană S-300.

11:54Ministerul rus al Apărării a declarat că la bordul aeronavei militare rusești care s-a prăbușit în Belgorod erau 65 de soldați ucraineni capturați care erau transportați în vederea unui schimb de prizonieri, potrivit presi de stat.

Avion militar rusesc prăbușit în Belgorod. Rusia susține că erau 65 de prizonieri ucraineni la bord

11:23Un avion militar de transport rusesc Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în regiunea rusă Belgorod, au anunțat patru instituții media pro-Kremlin, citând surse și înregistrări video postate pe rețelele de socializare, informează Reuters.

10:30Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a reafirmat marţi, cu ocazia unei reuniuni virtuale cu premierul ucrainean Denis Şmîhal, sprijinul de „neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în urmă cu aproape doi ani, scrie AFP.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, Janet Yellen a recunoscut, de asemenea, „munca eficientă a autorităţilor ucrainene de a gestiona economia ţării şi progresul reformelor în ciuda presiunilor provocate de războiul rusesc”, notează Agerpres.

Secretarul Trezoreriei a insistat, de asemenea, asupra „importanţei pentru Congres de a acţiona cât mai repede posibil în favoarea unui sprijin financiar pentru Ucraina”.

Guvernul american a cerut Congresului să voteze un ajutor direct suplimentar de 11,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a unui plan general de 106 miliarde de dolari legat de securitatea naţională, care include şi ajutoare în favoarea Israelului sau Taiwanului.

Şefii celor două partide din Senat sunt partizani ai sprijinirii Kievului, dar un număr de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor afirmă că nu este în interesul Statelor Unite.

09:24 Rusia a pierdut 378.660 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale, a declarat miercuri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

În ultima zi, 840 de militari ruși au murit, potrivit armatei ucrainene.

08:55Germania va transfera Ucrainei elicoptere militare multifuncționale Sea King MK41 scoase din uz, a anunțat la 23 ianuarie ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Aceasta ar fi prima furnizare de elicoptere militare din partea Germaniei către Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro