Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski a vizitat satul Robotîne, de pe linia frontului din sudul ţării, pe fondul speculațiilor privind posibila demitere a lui Zalujnîi

HotNews.ro
Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului, Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / Profimedia
Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului, Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene pe frontul de sud-est și a înmânat medalii, a anunțat biroul său duminică, pe fondul speculațiilor intense că popularul „general de fier” Valeri Zalujnîi ar putea fi demis în curând, relatează Reuters și AFP.

„Este o onoare să fiu aici astăzi. Să sprijinim războinicii și să-i premiez. Aceștia se confruntă cu o misiune dificilă și critică de a respinge inamicul și de a apăra Ucraina”, a spus Zelenski într-un comunicat după ce a vizitat regiunea Zaporojie.

Preşedintele ucrainean a postat pe Facebook o înregistrare video în care apare în uniformă, mergând la întâlnirea cu soldaţii într-o cameră întunecată care arată ca o pivniţă.

Biroul prezidențial a declarat că Zelenski a vizitat pozițiile de avans ale armatei ucrainene în apropiere de satul Robotîne, care este situat aproape de linia frontului.

Robotîne a fost recucerit de la forţele ruse în august anul trecut, în urma unui asalt condus de Brigada 65, pe care Kievul l-a descris ca fiind un succes major în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse. Dar de atunci, micul sat a fost supus unui atac neîncetat din partea forţelor ruse şi este unul dintre principalele puncte fierbinţi de pe frontul de sud.

Fondul tensionat al vizitei lui Zelenski pe front

Vizita președintelui pe linia frontului a venit într-un moment de incertitudine cu privire la soarta șefului armatei Valeri Zalujnîi.

Două surse au declarat vineri că guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să-l concedieze pe comandantul șef al Armatei care supraveghează războiul împotriva forțelor de ocupație ruse.

Presupusa mișcare de a-l înlătura pe Zalujnîi, care s-a confruntat cu Zelenski pe o serie de probleme, urmează unei contraofensive ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze cantități semnificative de teritoriul capturat de Rusia.

Cunoscut ca „generalul de fier”, Zalujnîi este extrem de popular. Înlăturarea lui a putea afecta moralul trupelor ucrainene care se luptă să păstreze poziţii pe un front de peste 1.000 km împotriva unei armate ruse care deţine stocuri mari de muniţii, mai notează Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro