Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 717: Noi numiri în conducerea Armatei Ucrainei / Soldații ucraineni de la Avdiivka au probleme cu fortificațiile la Avdiivka / Rușii au atacat iar porturile ucrainene de pe Dunăre

HotNews.ro
Incendii mari după un atac rusesc cu drone într-o zonă rezidențială din Harkov, Foto: Andrii Marienko / AP / Profimedia
Incendii mari după un atac rusesc cu drone într-o zonă rezidențială din Harkov, Foto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Armata rusă a atacat peste noapte Ucraina cu peste 30 de drone, lansând din Crimeea UAV-uri Shahed ce au vizat porturile ucrainene de pe Dunăre și din regiunea Kursk altele ce au lovit orașul ucrainean Harkov. În porturile dunărene au fost auzite explozii puternice, iar în județele Tulcea și Galați au fost transmise mesaje Ro-Alert. În Harkov a fost lovită o zonă rezidențială, fiind ucise șapte persoane, inclusiv trei copii, cel mai mic fiind un bebeluș de șase luni.

08:31Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 717 – LIVE pe HotNews.ro:

21:21FOTO Rușii ar fi reușit să pună mâna pe sistemul Starlink al lui Musk și l-ar folosi pe frontul din Ucraina.

20:56Președintele Volodimir Zelenski a anunțat mai multe schimbări în conducerea militară a Ucrainei în timpul discursului său de seară din 10 februarie, numind doi noi adjuncți ai comandantului șef Oleksandr Sîrski și trei noi adjuncți ai șefului Statului Major General Anatolii Bargîlevîci, relatează presa ucraineană.

Soldații ucraineni de pe frontul din Aviika au probleme cu fortificațiile

19:01 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă că a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situaţia de pe front şi „nevoile Ucrainei” în materie de arme şi muniţii, mulţumind Franţei pentru „sprijinul său neclintit”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Am vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile Ucrainei în materie de apărare, care includ drone, artilerie şi muniţii, război electronic şi sisteme de apărare aeriană”, scris Zelenski pe platforma X.

El a descris apelul drept „foarte pozitiv şi concret”, mulţumind Franţei pentru „sprijinul neclintit”.

Elysée a confirmat că cei doi lideri au discutat „evoluţia situaţiei de pe teren şi nevoile Ucrainei”.

„Preşedintele Republicii a reiterat hotărârea Franţei de a oferi tot sprijinul necesar, pe termen lung şi cu toţi partenerii săi, pentru a învinge războiul de agresiune al Rusiei”, potrivit sursei citate.

Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre acordul bilateral de securitate pe care Franţa şi Ucraina intenţionează în curând să-l încheie, precum cel recent încheiat de Kiev cu Regatul Unit.

18:05Nu există poziții fortificate pe linia frontului lângă Avdiivka, iar asta amenință și mai mult viețile celor însărcinați cu apărarea orașului, potrivit mărturiilor soldaților ucraineni, potrivit Kyiv Independent. Soarta orașului Avdiivka este incertă. Soldații din prima linie se confrunta cu lipsa fortificațiilor și apără orașul din gropi de jumătate de metru

Doar un sfert din ucrainenii mobilizați sunt pe front

17:21Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Rusia nu a făcut niciun atac intenţionat asupra României şi nici nu o va face, după ce azi-noapte locuitorii din Tulcea și Galați au primt mesaje Ro-Alert pe fondul atacului Kremlinului asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. El a subliniat că România n-a fost niciodată mai sigură, din punct de vedere militar, cum este acum.

17:00 Un canal rusesc de Telegram cu imagini de pe front a postat un clip cu urmările unui atac ucrainean cu rachete cu fragmentație asupra unei baze rusești din zona frontului.

15:56 Mihailo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, întrucât doar 200.000 – 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă din cei aproape un milion de oameni înrolați.

15:46 Detalii cutremurătoare despre cei șapte oameni care au fost uciși în Harkov de atacul rusesc cu drone de azi noapte.

Un cuplu ucrainean și cei trei copii mici ai lor au murit într-un incendiu după ce a dronele rusești au provocat un incendiu la un depozit de petrol care s-a extins la casele din jur, au anunțat autoritățile locale.

Un cuplu în vârstă care locuia pe aceeași stradă cu familia a fost de asemenea ucis, iar alte trei persoane au fost rănite în oraș.

15:05 Moscova a afirmat sâmbătă că a respins fără pagube un atac cu drone ucrainene asupra unor „nave de transport civile” rusești, vineri seara, în zona de sud-vest a Mării Negre.

O navă ucraineană a cerut ajutor României

14:23O navă mare ucraineană a cerut ajutor românesc pe Marea Neagră după ce o persoană a căzut peste bord în apropierea coastelor românești, a anunțat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

14:05 Serghei Șoigu a declarat sâmbătă, într-un material video publicat de ministerul rus al apărării, că producția de drone militare a țării a crescut în ultimul an, dar anumite probleme tehnice trebuie încă rezolvate.

„Capacitățile de producție care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat Șoigu în timpul unui tur al instalațiilor de producție a dronelor din regiunea Udmurtia.

El a spus la o reuniune cu diverși oficiali că problemele legate de utilizarea inteligenței artificiale (AI) în drone și de războiul electronic trebuie încă rezolvate.

Rușii folosesc tot mai des arme chimice pe front

13:14 „Iată de ce nu ar trebui să chiuliți niciodată de la orele de fizică din școală”, scrie ministerul ucrainean al apărării într-un mesaj de pe platforma X, alături de un clip ce prezintă o lansare incredibil de precisă a unei muniții de către o dronă, ce lovește un vehicul inamic în mișcare.

13:01 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele rusești își intensifică utilizarea de arme chimice ilegale în Ucraina, într-o aparentă încălcare a Convenției privind armele chimice, în care Rusia este semnatară.

Armata ucraineană a înregistrat 815 atacuri rusești cu muniție echipată cu substanțe toxice de la începutul invaziei la scară largă, dintre care 229 au avut loc numai în ianuarie 2024.

Comandantul grupului ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a remarcat că forțele rusești efectuează din ce în ce mai multe atacuri chimice în direcția operațională Tavriisk (de la Avdiivka până în vestul regiunii Zaporojie).

Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele rusești folosesc cel mai adesea grenade K-51, grenade de mână iritante RGR de 60 mm și grenade de mână defensive RGO din epoca sovietică, probabil umplute fie cu gaz clorobenzilidenemalononitril (CS), fie cu cloropicrină (PS). (ISW)

În armata rusă luptă circa 200 de nepalezi

12:48 Ucraina are în vedere reforme economice pentru a-și asigura fonduri de la Fondul Monetar Internațional (FMI) în cazul în care Congresul SUA continuă să blocheze pachetul de ajutor pentru Kiev.

Potrivit Bloomberg, oficialii ucraineni vor propune săptămâna viitoare, la Kiev, un plan oficialilor FMI pentru a extinde vânzările de obligațiuni interne ale Ucrainei, a crește taxele și a reduce cheltuielile federale.

Oficialii ucraineni speră să asigure FMI că țara își poate rambursa împrumutul de 15,6 miliarde de dolari acordat de FMI fără ajutor occidental suplimentar.

11:57 Atrași de promisiunile că vor primi bani mulți și pașapoarte rusești, mercenarii nepalezi care au fost răniți după ce au luptat în Ucraina îi avertizează pe toți cei tentați să le calce pe urme: „Nu veniți aici!”

„Mi-am văzut prietenii murind în fața mea”, spune unul dintre ei, Surya Sharma, care a cerut ca numele său să fie schimbat din motive legale. „Probabil că nepalezii care vor să meargă acolo nu-și pot imagina ce oroare este acest război”, a spus tânărul de 24 de ani.

„Când ploua cu bombe și gloanțe, credeam că viața mea s-a terminat. Eram acolo ca să mor”, și-a amintit „Surya Sharma”, unul dintre cei circa 200 de nepalezi care luptă pentru armata rusă.

Cel puțin 12 dintre ei au murit și 5 au fost luați prizonieri, potrivit estimărilor guvernului nepalez. (AFP)

Stoltenberg: Un conflict NATO cu Rusia ar dura zeci de ani

11:22Avertisment dur al șefului NATO: Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare cu Rusia care ar putea dura decenii.

Într-un interviu acordat sâmbătă presei germane, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut europenilor să își sporească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani”, transmite France Presse.

10:51 Aproximativ 7,3 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimii doi ani, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) şi până la data de 9 februarie 2024, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 7.292.211 cetăţeni ucraineni, a anunţat sâmbătă dimineaţa Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, într-un comunicat citat de Agerpres.

În ultima săptămână (4 – 9 februarie), în România au intrat peste 38.000 de cetăţeni ucraineni: pe 4 februarie – 6.513, pe 5 februarie – 6.138, pe 6 februarie – 6.065, pe 7 februarie – 6.841, pe 8 februarie – 6.237, pe 9 februarie – 6.933.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:16 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 980 de soldați, 9 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 24 de tunuri, 28 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

10:00 Joe Biden a declarat că Congresul s-ar face vinovat de o „neglijență aproape criminală” dacă nu va reuși să aprobe finanțarea pentru Ucraina și i-a mulțumit cancelarului Olaf Scholz pentru ajutorul militar acordat de Germania Kievului.

Scholz, care a venit la Washington pentru a sprijini eforturile lui Biden de a obține fonduri pentru Ucraina, s-a întâlnit cu președintele la Casa Albă pentru a discuta despre războiul ruso-ucrainean, precum și despre criza din Orientul Mijlociu.

„Un eșec al Congresului Statelor Unite în a sprijini Ucraina este aproape de o neglijență criminală. Este revoltător”, a declarat Biden în Biroul Oval, cu Scholz așezat lângă el.

„Sunt foarte fericit că în Europa am luat acum decizii pentru a obține sprijinul financiar necesar pentru buget”, a spus Scholz, vorbind în engleză. „De asemenea, că Germania este pregătită să își sporească sprijinul cu livrarea de arme. Și sperăm că Congresul, Camera Reprezentanților, ne vor urma exemplul și vor lua o decizie privind acordarea sprijinului necesar.”. (Reuters)

Tragedie în Harkov, unde rușii au lovit o zonă rezidențială

09:34Reacția MApN la noile atacuri rusești de pe Dunăre: Au fost ridicate avioane F-16 turcești din baza de la Fetești / Nicio dronă nu a intrat în spațiul aerian românesc.

Ministerul Apărării Naționale a transmis sâmbătă dimineață că armata rusă a efectuat peste noapte două valuri de atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni și că au fost ridicate avioane F-16 turcești ce se află într-o misiune de poliție aeriană la Baza Fetești.

09:22 VIDEO Tragedie în Harkov, unde rușii au lovit cu drone un cartier de locuințe: Au murit șapte oameni, printre care și trei copii mici.

Atacuri cu drone în porturile ucrainene de pe Dunăre

08:28 VIDEO Rușii au atacat cu drone porturile ucrainene de pe Dunăre, au fost auzite explozii puternice / Mesaje Ro-Alert în județele Tulcea și Galați.

Armata ucraineană a spus că rușii au lansat în total 31 de drone Shahed asupra regiunilor Odesa și Harkov, dintre care au fost doborâte 23.

01:21 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seară că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujnîi (proaspăt demis) şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General.

00:12 Anchetatori internaţionali au localizat opt copii ucraineni duşi cu forţa în Rusia.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro