Sari direct la conținut

Ivan Secin, fiul şefului Rosneft Igor Secin, un magnat apropiat de Putin, a murit în circumstanţe „ciudate”, la numai 35 de ani

HotNews.ro
Igor Secin, CEO-ul gigantului petrolier rus Rosneft, alături de Vladimir Putin, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Igor Secin, CEO-ul gigantului petrolier rus Rosneft, alături de Vladimir Putin, Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ivan Secin, fiul lui Igor Secin, directorul general al gigantului petrolier rus Rosneft, a murit subit la 5 februarie la vârsta de numai 35 de ani, dar nu s-a aflat despre moartea sa decât două săptămâni mai târziu, relatează publicaţia americană Newsweek, citată de News.ro.

Ivan Secin lucra şi el pentru Rosneft din martie 2014 şi chiar fusese decorat de Kremlin când avea numai 26 de ani, pentru servicii deosebite aduse patriei. Alături de tatăl său – unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin -, Ivan figura şi el pe lista persoanelor sancţionate de Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Ceea ce este ciudat e că nu s-a ştiut nimic despre moartea lui Ivan Secin până când Leonid Nevzlin – un alt oligarh rus, care trăieşte în exil, fiind un critic acerb al lui Vladimir Putin – nu a atras atenţia asupra unei înregistrări notariale din registrul naţional al cazurilor de moştenire. Notificarea din registru este înregistrată pe numele de Ivan Igorevici Secin, născut în 1989, care a locuit într-o clădire descrisă anterior ca fiind „o casă pentru asociaţii preşedintelui Putin”, au relatat agenţiile de presă ruseşti independente.

Într-o postare pe Facebook, Leonid Nevzlin, fostul şef al gigantului petrolier Iukos, a scris: „Astăzi, când am rememorat împreună cu prietenii şi partenerii mei de ce a început războiul Kremlinului împotriva Iukos, astăzi am aflat că Igor Secin tocmai şi-a pierdut fiul. Acelaşi om care a fabricat fiecare caz flagrant şi sângeros împotriva noastră”, a scris Nevzlin, împărtăşind o captură de ecran a înregistrării notariale din registru şi spunând că este o „coincidenţă ciudată”.

„Probabil că este greu de crezut, dar inima mea este alături de un tată care şi-a pierdut copilul. La fel de mult o compătimesc pe mama lui Aleksei Navalnîi. Aşa cum am simpatizat în ultimii ani şi cu mama lui Boris Nemţov, care ne-a părăsit luna aceasta”, a adăugat Nevzlin. „Condoleanţele mele pentru familia lui Secin, care este nevoită să-şi ascundă durerea”, a scris miliardarul rus.

Ivan Secin ar fi murit din cauza unui cheag de sânge, ca și Navalnîi

Postul online VChK-OGPU, care ar avea surse în interiorul forţelor de securitate ruseşti, a relatat de asemenea despre moartea lui Secin. Postul citează o sursă anonimă, care a declarat că în jurul orei 4:30 dimineaţa, pe 5 februarie, Ivan Secin „a spus că se simte rău şi că simte că se sufocă”.

„Bărbatul a căzut pe pat şi şi-a pierdut cunoştinţa. Cei din jurul lui l-au pus pe Ivan pe podea şi au încercat să îi facă o resuscitare primară”, a precizat canalul citat, adăugând că o ambulanţă a venit abia după două ore, nereuşind să găsească adresa. „Când ambulanţa a ajuns la faţa locului, medicii nu au mai putut decât să constate decesul lui Ivan”, a relatat VChK-OGPU.

Ulterior, sursa citată a precizat că decesul a fost cauzat de un „cheag de sânge care s-a desprins”. Aceeaşi cauză a fost indicată şi pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, în urmă cu patru zile, în închisoare.

VChK-OGPU a precizat că Ivan Secin a fost înmormântat „în a treia zi de la moartea sa”.

Șeful Rosneft a interzis orice anchetă

Tatăl său, Igor Secin, în vârstă de 63 de ani, directorul general al Rosneft, „ar fi interzis angajaţilor Comitetului de Investigaţii, FSB şi altor forţe de securitate să se ocupe de problemele legate de moartea lui Ivan”, a menţionat sursa. În schimb, el a desfăşurat la locuinţa unde a murit fiul său oameni din serviciul de securitate al Rosneft, format din „foşti angajaţi ai FSB şi ai Comitetului de Investigaţii, personal loiali lui Secin”.

Kremlinul nu a comentat toate aceste informaţii.

Olga Lautman, cercetător senior nerezident la Center for European Policy Analysis (CEPA) şi cercetător senior de investigaţii la Institutul pentru Integritate Europeană, a declarat că povestea este „foarte ciudată”, având în vedere că „moartea fiului unuia dintre cei mai puternici oameni din Rusia a fost ascunsă timp de 2 săptămâni”.

„Este foarte interesant faptul că Rusia îi ţine ascunsă moartea, în condiţiile în care tatăl său este unul dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai lui Putin. Foarte ciudat”, a spus Lautman într-o postare pe X. Ea a adăugat: „Motivul pentru care sunt atât de obsedată de acest lucru este că tatăl său, Igor Secin, este unul dintre cei mai puternici oameni din ţară, unul dintre cei mai apropiaţi şi vechi asociaţi de încredere ai lui Putin şi, bineînţeles, ai KGB”.

Cine este Igor Secin

Igor Secin este şi el, ca şi Putin, un fost spion KGB devenit magnat al petrolului. Îl cunoaşte pe Putin de zeci de ani şi a lucrat cu acesta la Primăria din Sankt Petersburg. A fost numit cândva adjunctul de facto al lui Putin şi, în rolul său la Rosneft, a condus eforturile de combatere a sancţiunilor.

Potrivit The Daily Mail, fiul său era foarte secretos şi folosea pseudonimul de Evgheni Anatolievici Panin, probabil pentru a-şi ascunde averea sau din motive de securitate. Practic, toate fotografiile lui Ivan Secin au fost şterse, existând doar una în care pare că ar fi el. Considerat a fi sănătos, el a murit în conacul său din satul de elită Europa-1 din Krasnogorsk. Adresa fusese identificată anterior de Bloomberg ca fiind „o casă pentru asociaţii preşedintelui Putin”.

Igor Sechin, șeful Rosneft (Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia)

Decorarea lui Ivan Secin, criticată de Navalnîi

Atunci când Ivan Secin a fost decorat de Putin cu Ordinul pentru serviciu adus patriei, la vârsta de numai 26 de ani, Navalnîi a catalogat acest lucru drept o „bătaie de joc”, subliniind nepotismul din regimul dictatorului Putin. „Ce ar putea oferi bun un individ de 25 de ani, care lucrează din martie 2014 (mai puţin de un an) în afacerea tatălui său, astfel încât să constituie un serviciu de lungă durată şi demn?”, s-a întrebat Navalnîi.

Ivan lucra ca director în proiecte offshore şi îşi însoţea tatăl în călătorii în străinătate. Absolvent al Universităţii de Stat din Moscova, el a lucrat anterior ca analist la Gazprombank, un organism de la Kremlin, înainte de a i se alătura tatălui său la Rosneft.

Serie de decese suspecte în elita rusă

Cazul lui este cel mai recent deces misterios din sectorul energetic rusesc de la începutul invaziei din Ucraina. Au existat numeroase decese inexplicabile – de ordinul zecilor – ale unor ruşi proeminenţi de când Putin a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, dar cele mai multe au fost în sectorul energetic.

Această moarte survine pe fondul speculaţiilor potrivit cărora fiii şi fiicele cercului îmbătrânit al lui Putin sunt pregătiţi să obţină o nouă putere politică şi în afaceri prin schimbări majore de personal după ce autocratul va câştiga alegerile prezidenţiale de luna viitoare.

În decembrie 2022, Pavel Antov, membru al partidului Rusia Unită al lui Putin şi un bogat oligarh din industria alimentară, care a criticat cândva invazia lui Putin în Ucraina, a fost găsit mort după ce a căzut de la o fereastră, în India.

Ravil Maganov, preşedintele gigantului petrolier rus Lukoil, al doilea mare producător de petrol din ţară, a fost găsit mort la 1 septembrie 2022, după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Circumstanţele în care a avut loc căderea bărbatului de 67 de ani rămân inexplicabile. El lucra la Lukoil din 1993.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro