Sari direct la conținut

Rusia cere Ucrainei să își aresteze șeful securității și să îl trimită la Moscova

HotNews.ro
Șeful SBU Vasil Maliuk, Foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia
Șeful SBU Vasil Maliuk, Foto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Ministerul rus de externe a cerut duminică seara Ucrainei să îl aresteze pe șeful serviciului de securitate de la Kiev și să îl extrădeze la Moscova, relatează Business Insider.

Ministerul condus de Serghei Lavrov a remis un comunicat de presă în care îl învinovățește pe Vasil Maliuk, directorul Serviciului de Securitate (SBU) al Ucrainei, de explozia ce a avut loc pe Podul Kerci în octombrie 2022 și în urma căreia Rusia afirmă că 5 persoane și-au pierdut viața.

Comunicatul remis de MAE rus a numit explozia ca fiind unul dintre „atacurile barbare cu bombe” de pe teritoriul Rusiei, menționând printre acestea și atentatul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall ce a avut loc la Moscova pe 22 martie și în urma cărora cel puțin 140 de persoane și-au pierdut viața.

Noul comunicat remis de ministerul condus de Lavrov pare să facă parte din acțiunea concertată a autorităților ruse de a pune atentatul terorist pe seama Ucrainei și a Occidentului în condițiile în care Maliuk a revendicat atacul împotriva Podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală, încă din iulie 2023.

„Distrugerea podului Crimeii în data de 8 octombrie a anului trecut a fost una dintre acțiunile noastre. „Au fost numeroase operațiuni diferite, operațiuni speciale. Vom putea vorbi despre unele dintre ele în public și cu voce tare după victorie, despre altele nu vom vorbi deloc”, a spus Maliuk pe 26 iulie 2023.

El a făcut comentariile în timpul unei ceremonii televizate de prezentare a unui timbru comemorativ dedicat operațiunilor forțelor speciale ucrainene în timpul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

Ucraina amintește MAE rus de atrocitățile de la Bucea

Ministerul rus de externe a numit acum atacul ca fiind un „act terorist” și a cerut Kievului să „aresteze și extrădeze imediat fiecare persoană implicată”.

SBU a descris revendicarea Rusiei ca fiind „deosebit de cinică la comemorarea eliberării orașului Bucea și a descoperirii atrocităților comise de ruși acolo”.

„Deci orice cuvinte ale ministerului rus de externe sunt lipsite de valoare”, a subliniat serviciul de la Kiev în propriul comunicat de presă.

Acesta a amintit de asemenea că președintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională în martie anul trecut în virtutea acuzațiilor de deportare în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate, o crimă de război sub legea internațională.

Urmărește ultimele evoluții din a 768-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro