Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 769: Șeful NATO propune un fond de ajutor militar de 100 miliarde euro pentru Ucraina / Zelenski spune că Ucraina va lovi tot mai adânc în Rusia / Atac cu drone în republica rusă Tatarstan, la 1.100 km de graniță / Rușii spun că au găsit „icoane” explozive ce trecuseră prin România

HotNews.ro
Post de artilerie ucrainean în zona Siversk, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Post de artilerie ucrainean în zona Siversk, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dat de înțeles că un vot privind fondurile pentru Ucraina ar putea fi iminent în Cameră, chiar cu riscul ca el să își piardă poziția de lider parlamentar, scrie The Guardian. Johnson a menționat „inovații importante” la un posibil pachet de măsuri pentru Ucraina în timpul unui interviu pentru Fox News și a sugerat că un vot asupra unui proiect de lege în acest sens ar putea avea loc imediat după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.

08:41Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 769 – LIVE pe HotNews.ro:

01:21 Planul Rusiei de a-şi extinde rapid exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) stagnează, din cauza sancţiunilor SUA, care întârzie livrările dintr-un nou proiect major.

00:10 Rusia l-a acuzat marţi pe preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, că participă la o „conspiraţie” împreună cu Ucraina pentru a-i exclude pe cei mai valoroşi sportivi ai săi de la Jocurile Olimpice care vor avea loc în acest an la Paris.

23:20 Atac rusesc asupra oraşului Dnipro: cel puțin 18 răniţi

Cel puţin 18 persoane, între care copii, au fost rănite marţi într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro, situat în partea de centru-sud a Ucrainei. „Dnipro, deja 18 răniţi. Dintre cele 12 persoane spitalizate, cinci sunt copii”, a informat guvernatorul regional Serhiy Lysak pe Telegram.

Potrivit serviciilor de urgenţă în acest atac au fost distruse o întreprindere, o grădiniţă şi o unitate de învăţământ superior. „Un incendiu care s-a extins pe 150 de metri pătraţi a izbucnit la sediul întreprinderii”, au precizat acestea.

În mesajul său video de marți seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va exista un răspuns la acest atac. (AFP)

22:49Belarus vrea pace, dar se pregăteşte de război, spune Aleksandr Lukaşenko

„Nu trebuie să ameninţăm pe nimeni. Nu vrem niciun teritoriu străin”, a declarat liderul autoritar din Belarus, în remarci publicate de biroul prezidenţial. „Nu credeţi pe nimeni care spune că vrem să luptăm”. El a adăugat însă: „Ne pregătim de război, şi spun făţiş acest lucru”.

Lukaşenko a precizat că Belarus îşi echipează armata pentru posibilitatea unui atac, acuzând statele membre ale NATO Polonia şi Lituania de pregătiri de război, prin construirea de fortificaţii şi achiziţii de arme ofensive.

22:32 Șeful NATO propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde de pe cinci ani pentru Ucraina, care ar conferi alianței occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marți cinci diplomați pentru Reuters.

Conform planului, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein – un pas menit în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.

21:53 Zelenski spune că Ucraina oferă „răspunsuri cu rază mai lungă de acțiune” la atacurile rusești

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți, după un atac cu drone ucrainene asupra unei rafinării de petrol la 1.300 km de propriile granițe, că țara sa răspunde atacurilor rusești cu „răspunsuri cu rază mai lungă de acțiune”, potrivit Reuters.

În discursul său video nocturn, Zelenski nu s-a referit în mod direct la atacul asupra regiunii rusești Tatarstan, dar a spus că astfel de răspunsuri sunt la fel de importante ca și ajutorul acordat ucrainenilor care suferă din cauza atacurilor inamice.

21:05 Forbes: Oligarhii ruşi s-au îmbogăţit anul trecut cu 72 de miliarde de dolari

Cei mai bogaţi oameni din Rusia au adăugat 72 de miliarde de dolari la avuţia lor pe parcursul anului trecut, iar averea lor combinată a crescut până la 577 miliarde de dolari, pe primul loc fiind Vagit Alekperov, fostul preşedinte al producătorului de petrol Lukoil, a anunţat revista Forbes.

20:36Atât Statele Unite, cât și Franța intenționează să își continue ajutorul fără întrerupere pentru Ucraina. „Franța a fost un lider formidabil în acest efort”, a declarat marți, de la Paris, șeful diplomației americane Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său francez Stéphane Séjourné, potrivit AFP.

Adresându-se opiniei publice americane, el a insistat asupra faptului că Congresul ar trebui să voteze în favoarea programului de ajutor crucial pentru Ucraina.

Blinken a mai spus că Washingtonul lucrează neobosit pentru a împiedica transferul de arme și echipamente către Rusia, în special din Iran sau Coreea de Nord, sau chiar China, care sunt apoi folosite împotriva Ucrainei.

HARTĂ Cum au ajuns dronele ucrainene echipate cu AI în inima Rusiei

19:40Zelenski coboară vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care reduce vârsta serviciului militar de la 27 la 25 de ani, într-un moment în care forțele armate duc lipsă de oameni pentru a face față invaziei rusești, potrivit AFP.

Acest proiect de lege, adoptat în urmă cu un an de către deputați și care aștepta promulgarea de către președinție, intră în vigoare miercuri, a anunțat Rada, parlamentul ucrainean, pe site-ul său.

19:00Reportaj. „Am vrut să ajung rapid acasă să mă spăl cu apă fierbinte”: Ce spun avocații ucraineni numiți să îi apere pe rușii suspectați de crime de război

18:46 Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, în contextul în care Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului numeric al Moscovei.

18:05 Vladimir Putin cere o schimbare „radicală” a politicii de imigrație în Rusia după atentatul terorist de la Moscova

Președintele rus a cerut marți ca Moscova să adopte o nouă abordare privind migrația, după ce tadjici care trăiesc în Rusia au fost arestați pentru comiterea atentatului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall.

17:11HARTĂ Cum au ajuns dronele ucrainene echipate cu AI în inima Rusiei, pentru a lovi rafinărie după rafinărie. Efectele sunt deja vizibile

Aeronave ucrainene fără pilot tot mai capabile să evite bruiajul și apărarea antiaeriană a Moscovei au atacat mai multe instalații petroliere rusești în ultimele săptămâni, în încercarea de a reduce capacitatea de rafinare și de a încetini mașinăria de război a Kremlinului.

Şoigu anunță cât au cucerit rușii în Ucraina de la începutul anului

16:44 Fondatorul publicaţiei independente ruse Mediazona, condamnat în lipsă la opt ani şi patru luni de închisoare

Justiţia rusă l-a condamnat marţi, în contumacie, la opt ani şi patru luni de închisoare pe opozantul şi fondatorul publicaţiei independente Mediazona, Piotr Verzilov, pentru răspândirea de „ştiri false” despre forţele armate ruse.

15:57 Ministrul rus al apărării a afirmat marți că forțele sale au cucerit peste 400 km2 de teritoriu în Ucraina de la începutul anului, trupele sale luând inițiativa împotriva soldaților ucraineni, care au rămas fără muniție, transmite AFP.

„În total, de la începutul anului, 403 km2 de teritoriu din noile regiuni ale Federației Ruse au trecut sub controlul nostru”, a declarat ministrul Serghei Șoigu la o reuniune militară, potrivit ministerului său. Serghei Șoigu a susținut că soldații săi continuă „să împingă unitățile ucrainene spre vest”.

15:48 Ucraina se află într-un „moment critic” în războiul său cu Rusia și are nevoie urgentă de mai mult sprijin occidental, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, deplângând impasul în care se află Congresul cu privire la un pachet militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev.

„Este absolut esențial să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie în continuare pentru a se apăra, în special în ceea ce privește munițiile și apărarea aeriană”, a declarat Blinken presei în timpul unei vizite în Franța.

„Este un alt motiv pentru care cererea de buget suplimentar pe care președintele (Joe) Biden a adresat-o Congresului (american) trebuie să fie rezolvată cât mai repede posibil”, a adăugat el. (Reuters)

15:16 Vladimir Putin a declarat marți că Rusia va afla cine se află în spatele atacului de luna trecută asupra sălii de concerte Crocus de de lângă Moscova, în urma căruia au murit cel puțin 144 de persoane.

„Vom ajunge cu siguranță la cei care de fapt l-au au comandat”, a declarat Putin la o reuniune a oficialilor Ministerului de Interne. „Am plătit un preț foarte mare, iar întreaga analiză a situației trebuie să fie extrem de obiectivă și profesionistă”, a adăugat el.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, iar oficialii americani spun că au informații care arată că acesta a fost comis de ramura afgană a rețelei, Statul Islamic Khorasan (ISIS-K). Rusia spune că are dovezi că atacatorii au avut legături cu Ucraina, idee respinsă de Kiev și considerată drept un nonsens de Statele Unite.

Ucrainenii pot cere despăgubiri pentru locuințele distruse de război

15:02 Ucrainenii pot începe să depună cereri de despăgubiri pentru daunele suferite în urma invaziei Rusiei la un registru înființat la Haga, a anunțat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui extins pentru a include și alte tipuri de daune materiale și de altă natură, a declarat Kuleba la o conferință organizată de guvernul olandez în vederea discutării responsabilității juridice.

Ucraina vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a plăti daunele de război și despăgubirile acordate victimelor.

„Acesta este primul pas practic care se face”, a declarat Kuleba, adăugând că cererile de despăgubire pot fi depuse de oricine începând de marți. (Reuters)

14:29 Rusia a spus marți că are chestiuni importante de discutat cu liderii talibani din Afganistan și că depune eforturi pentru a-i scoate pe talibani de pe lista sa de organizații teroriste interzise.

„Aceasta este o țară care este alături de noi și, într-un fel sau altul, comunicăm cu ei. Trebuie să rezolvăm probleme presante, acest lucru necesită, de asemenea, dialog, așa că, în această privință, comunicăm cu ei ca practic cu oricine altcineva – ei sunt autoritatea de facto în Afganistan”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

El nu a precizat care sunt problemele „presante”, dar în context, trebuie menționat că atacul de luna trecută de la Moscova ar fi fost desfășurat, potrivit SUA, de ISIS-K, ramura afgană a grupării islamiste.

Ucrainenii au distrus cu o grenadă un tanc T-90

14:08FOTO Rușii au pictat avioane pe pistă pentru a-i păcăli pe ucraineni. Apoi au făcut ceva inexplicabil

Rusia a pictat imagini ale mai multor dintre aeronavele sale de război pe pistele bazelor aeriene pentru a afecta precizia loviturilor ucrainene și pentru ca inamicul să nu aibă o evaluare corectă a situației de acolo, dar apoi și-a sabotat într-un mod inexplicabil această tactică de înșelăciune.

14:02VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia au distrus cu o grenadă de mână încă un tanc T-90M, cel mai modern trimis de Rusia să lupte în Ucraina, pierderile rusești la acest capitol ajungând la un nivel uriaș.

12:53 Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se află marți în Franța pentru a discuta cu omologul său Stéphane Séjourné, cu președintele Emmanuel Macron și cu ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, despre marile crize internaționale, printre care Ucraina și Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat american îl va însoți mai întâi pe ministrul forțelor armate la Versailles, pentru a vizita uzina Nexter, filiala grupului franco-german KNDS care produce, printre altele, tunurile Caesar livrate Kievului. (AFP)

Rușii spun că au găsit „icoane” explozive ce trecuseră prin România

12:38Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), susține că „a blocat” un canal de introducere în Rusia a unor dispozitive explozive ascunse în icoane, trimise de Ucraina prin țările Uniunii Europene, inclusiv România.

12:13 Miniștri și oficiali din zeci de țări se reunesc marți în Olanda pentru o conferință privind înfăptuirea justiției în Ucraina, în contextul în care războiul a intrat în al treilea an.

Guvernul olandez a afirmat într-un comunicat că „Olanda consideră că este de o importanță vitală ca adevărul și justiția să fie obținute atât pentru Ucraina, cât și pentru toate victimele agresiunii Rusiei”.

Printre vorbitori se va număra procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, instanță care a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și pentru comandanți militari ruși.

În timpul conferinței, se va deschide în mod oficial un registru al daunelor cauzate de invazia Rusiei, o procedură care va permite oamenilor să depună cereri de despăgubire pentru daune, pierderi sau vătămări suferite ca urmare a invaziei. (The Guardian)

A fost lovită încă o mare rafinărie rusă

11:58 Agenția militară de informații a Ucrainei (GUR) a aruncat în aer azi-noapte o substație de energie electrică din orașul Sevastopol, în Crimeea ocupată, a declarat o sursă din cadrul GUR pentru Kyiv Independent.

Locuitorii ar fi auzit explozii în timpul nopții, după care unul dintre cartierele din Sevastopol a rămas parțial fără electricitate ca urmare a unui presupus „accident la o substație”, potrivit postului de presă Krym Realii.

11:47VIDEO Rusia susține că a oprit un atac cu dronă asupra uneia dintre cele mai mari rafinării ale sale / Imaginile de la fața locului arată însă altceva

O analiză Reuters a imaginilor cu atacul a arătat însă că o dronă a lovit unitatea primară de rafinare a petrolului (CDU-7) de la rafinărie.

Germania va ajuta Ucraina cu 180.000 de obuze

10:56 Germania va sprijini Ucraina cu 180.000 de proiectile de artilerie, ca o contribuție la inițiativa condusă de Cehia pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, cu un preț de 576 de milioane de euro , a declarat Ministerul Apărării.

Luna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat un pachet de ajutor de 478 de milioane de euro pentru Ucraina, excluzând sprijinul pentru inițiativa cehă privind obuzele. „Valoarea totală a celor două măsuri de sprijin este, prin urmare, de peste un miliard de euro”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al ministerului.

Tot mai multe țări au aderat la inițiativa cehă de a aproviziona Ucraina cu sute de mii de obuze aduse din afara Europei. Partea Germaniei va reprezenta 40% din inițiativă, a precizat ministerul.

10:31 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 12 tancuri, 29 de alte blindate, 30 de piese de artilerie, 31 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Atac cu drone în republica rusă Tatarstan, la 1.100 km de graniță

09:47 VIDEO Atac cu drone în Tatarstan, la 1.100 km de granița cu Ucraina. Ar fi fost vizată unitatea în care rușii vor să fabrice mii de drone de tip Shahed, dar și o rafinărie

Un atac cu drone a vizat marți fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de granița cu Ucraina, rănind mai multe persoane, au anunțat autoritățile regionale, citate de AFP. În zona economică respectivă este o unitate industrială în care Rusia vrea să fabrice, cu ajutorul Iranului, mii de drone de tip Shahed, a scris vara trecută The Washington Post.

08:32 Belarus a început marți exerciții militare în regiunile de la granița cu Ucraina și cu Lituania și Polonia, membre ale Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk.

Exercițiile de trei zile din regiunile Gomel și Grodno au ca scop antrenarea ofițerilor și a trupelor pentru apărarea regiunilor respective și pentru a învăța cum să acționeze în cazul în care este decretată legea marțială, a precizat ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

08:14 Drone rusești au vizat instalații energetice în raiduri efectuate în cursul nopții în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk și Kirovohrad, lovind o țintă în cea din urmă, a anunțat marți Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.

Separat, forțele aeriene ucrainene au anunțat pe Telegram că Rusia a lansat azi-noapte din Crimeea zece drone de tip Shahed, dintre care nouă au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk.

Ucrainenii ar fi doborât o dronă „Forpost” deasupra Mării Negre

07:39 Ucrainenii spun că au doborât o dronă rusească „Forpost” deasupra Mării Negre

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Illya Yevlash, a declarat la televiziunea națională că forțele Kievului au doborât o dronă rusească „Forpost” deasupra Mării Negre.

07:23 Ministerul rus al Apărării a afirmat pe Telegram că unitățile sale de apărare aeriană au interceptat șase drone ucrainene care încercau să efectueze un „atac terorist”.

De asemenea, guvernatorul regiunii ruse de frontieră Belgorod, Viachelsav Gladkov, a scris pe Telegram că unitățile de apărare au doborât 19 ținte aeriene, iar bombardamentele ucrainene asupra regiunii au rănit 10 persoane. (Reuters)

00:52 Rusia intenționează să revină asupra desemnării talibanilor drept organizație teroristă.

Informația a apărut în aceeași zi în care agenția de stat rusă TASS a scris că talibanii au fost invitați să participe la evenimentul „Rusia – Lumea Islamică: KazanForum”, programat pentru luna mai.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro