Sari direct la conținut

Reuniune de urgență la Viena, după atacurile asupra centralei de la Zaporojie, la cererea Rusiei

HotNews.ro
Turnuri de racire de la centrala Zaporojie, Foto: Olya Solodenko, Dreamstime.com
Turnuri de racire de la centrala Zaporojie, Foto: Olya Solodenko, Dreamstime.com

O şedinţă extraordinară a Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), convocat de Rusia, va avea loc joi la Viena, pentru a discuta atacurile asupra centralei atomice ucrainene de la Zaporojie, conform mai multor surse diplomatice citate de Reuters, informează Agerpres.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost atacată duminică cu drone, fiind lovit inclusiv unul din cele şase reactoare, a comunicat AIEA.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat de mai multe ori reciproc de atacuri asupra centralei ocupate de forţele ruse în 2022 şi au respins pe rând acuzaţiile.

Ambasadorul rus la AIEA, Mihail Ulianov, a afirmat luni seara că ţara sa a convocat reuniunea de urgenţă a conducerii organizaţiei cu 35 de state membre „privitor la recentele atacuri şi provocări ale forţelor armate ucrainene împotriva” centralei.

Data reuniunii nu a fost confirmată oficial

Data reuniunii nu a fost deocamdată anunţată oficial. Regulamentul Consiliului Guvernatorilor prevede că oricare din statele membre poate convoca o astfel de şedinţă.

Miercuri este zi nelucrătoare pentru ONU la Viena, cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul postului Ramadan.

Consiliul este organismul de decizie suprem al AIEA şi se reuneşte de mai multe ori pe an.

Reuters apreciază că Moscova va învinovăţi din nou Kievul pentru recentul atac cu drone, însă nu va fi probabil susţinută de Consiliu, care a adoptat luna trecută o rezoluţie prin care cere Rusiei să se retragă de la centrala atomică de la Zaporojie.

AIEA nu a pus atacurile pe seama niciuneia din cele două părţi, cerând doar încetarea unor astfel de acţiuni. Duminică, directorul Agenţiei, Rafael Grossi, a declarat că „astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major şi trebuie să înceteze imediat”. (sursă foto Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro