Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 813: Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva lor, spune NATO / Zelenski anunță o contraofensivă, după ce a mers pe front / Trupele Moscovei „avansează în toate direcțiile” pe câmpul de luptă / Putin s-a întâlnit cu Xi în China

Militarii ucraineni din Brigada 92 de Asalt trag cu lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad spre pozițiile rusești, în regiunea Harkov, la 15 mai 2024, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Militarii ucraineni din Brigada 92 de Asalt trag cu lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad spre pozițiile rusești, în regiunea Harkov, la 15 mai 2024, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a laudat sprijinul acordat de China în timpul războiului din Ucraina. Înainte de sosirea sa la Beijing pentru o vizită oficială, agenția de presă de stat chineză Xinhua a publicat un lung interviu cu liderul de la Kremlin, în care acesta a descris întâlnirea cu Xi Jinping drept un „dialog între prieteni vechi”. De asemenea, el a laudat China pentru inițiativele sale pentru „rezolvarea crizei din Ucraina”, potrivit The Guardian. Beijingul face importante importuri de petrol și gaze rusești, în timp ce comerțul dintre cele două țări a crescut. În interviul acordat Xinhua, Putin a criticat „elitele occidentale” în eforturile lor de a „izola și slăbi” Rusia. Pe câmpul de luptă, armata ucraineană a repoziționat unele trupe din cauza atacurilor puternice ale forțelor rusești.

07:43Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Rusia și-a schimbat strategia deasupra Mării Baltice, dar nu este clar de ce. NATO, obligată să-și intensifice ridicarea avioanelor de interceptare
  • Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva pe care o desfăşoară în prezent în Ucraina, a estimat joi generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa.
  • Rusia a lansat în spațiu o navă de cercetare pentru a testa o armă antisatelit cu potențiale capacități nucleare în 2022, relatează joi The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani a căror identitate nu a dezvăluit-o.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, anunțând că vor să evite „o nouă escaladare” a conflictului din Ucraina, scrie AFP.
  • Un soldat rus din Brigada 138, Andrei Iurgens, a fost capturat în Vovchansk. Acesta a declarat că brigada sa, împreună cu Brigada 25 de pușcași motorizați, avea sarcina de a captura Vovchansk „în două zile”.
  • Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană
  • Șapte foști angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie, care asigurau paza lui Putin, ocupă astăzi funcții importante în noul guvern
  • Departamentul de Stat al SUA aprobă o potențială vânzare de echipamente pentru armata ucraineană în valoare de 100 de milioane de dolari

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 813 – LIVE pe HotNews.ro:

01:30Rusia și-a schimbat strategia deasupra Mării Baltice, dar nu este clar de ce. NATO, obligată să-și intensifice ridicarea avioanelor de interceptare

Numărul de cazuri în care NATO și-a ridicat de la sol avioanele de război pentru interceptarea aparatelor de zbor ruseşti care se apropie de spaţiul aerian aliat de deasupra regiunii Mării Baltice a crescut cu 20 până la 25 la sută în primul trimestru al acestui an, a declarat joi o sursă din cadrul Alianței Nord-Atlantice, activitatea crescută a Rusiei datorându-se probabil intensificării exerciţiilor desfăşurate țările aliate, scrie Reuters.

01:05Șapte foști angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie, care asigurau paza lui Putin, ocupă astăzi funcții importante în noul guvern

După preluarea oficială a noului mandat prezidenţial, președintele rus Vladimir Putin a efectuat o serie de remanieri în guvernul rus. Drept urmare, alţi doi dintre foștii angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie, FSO, care asigurau paza lui Putin, au ajuns în funcţii importante la nivelul puterii federale. În momentul de faţă, șapte foşti angajaţi deţin funcții de conducere, a menționat publicaţia independentă Aghenstvo.

Aleksei Diumin, care a fost angajat ca ofițer în Serviciul de Pază şi Protecţie responsabil de paza preşedintelui rus, Vladimir Putin, la începutul anilor 2000, a fost numit de Putin în funcţia de asistent, consilier prezidenţial, citează severreal.org.

23:56Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit.

Aflat la Harkov, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Apărare, cu principalii comandanţi militari şi ai serviciilor de informaţii şi securitate.

„Am vorbit despre luptele din regiunea Harkov şi despre protecţia oamenilor, despre poziţiile noastre şi despre nevoile unităţilor care ne apără poziţiile. Acum, datorită forţelor noastre şi măsurilor noastre, am reuşit să dăm încredere în direcţia Vovceansk. Dar bombardamentele ruseşti nu se opresc, există ameninţări. Astăzi, în special, şeful administraţiei din Vovceansk a fost rănit”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat joi seară națiunii.

„Acţiunile noastre de contraatac sunt în curs de desfăşurare, la fel ca şi în alte zone de-a lungul graniţei cu Harkov. Iar rezultatele noastre în respingerea asalturilor şi distrugerea ocupantului ar trebui să crească”, a mai spus liderul ucrainean, care susţine acum că „Rusia încearcă să extindă războiul”.

În discursurile din serile anterioare, Zelenski acredita ideea că ceea ce se întâmplă la Harkov este mai mult o diversiune rusă, menită să oblige Ucraina să-şi disloce trupele din est şi sud, zonele care interesează cu adevărat Moscova, notează News.ro.

În ciuda situaţiei grele de la Harkov, Zelenski spune că cel mai mare număr de ciocniri militare şi cele mai dificile circumstanţe sunt, totuşi, în est, în Doneţk, şi a dat asigurări că această zonă nu este ignorată.

„Colaborăm în detaliu cu partenerii noştri pentru a asigura Harkov, Doneţk, Sumî şi alte regiuni cu o apărare mai elementară, şi anume sisteme de apărare antiaeriană şi suficiente arme cu rază lungă de acţiune”, a mai spus preşedintele ucrainean.

El a precizat că după ce s-a întors la Kiev, a vorbit cu premierul polonez, Donald Tusk, căruia i-a cerut un sistem Patriot. „Am vorbit despre nevoile noastre, despre sistemul Patriot, care ar putea schimba semnificativ situaţia din sectorul Harkov. Am discutat, de asemenea, despre atacurile teroriste ruseşti asupra regiunilor noastre din partea de vest a Ucrainei – despre ameninţarea pe care atacurile asupra infrastructurii de gaz o reprezintă pentru toată lumea din Europa, nu doar pentru noi, ci şi pentru vecinii noştri. Trebuie să lucrăm împreună pentru a contracara acest lucru”, a punctat Zelenski.

Rusia a lansat în spațiu o navă de cercetare pentru a testa o armă antisatelit cu potențiale capacități nucleare

23:15Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană, potrivit AFP. China „nu poate avea atât untul cât şi banii pentru unt”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Beijingul „nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană”, a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

În timp ce Occidentul sprijină deschis Ucraina în acest conflict cu arme şi muniţii, China încearcă să menţină o poziţie de echilibru pentru a păstra relaţii bune politice şi economice cu ambele tabere, notează Agerpres. Totuşi, potrivit Washingtonului, deşi Beijingul nu furnizează arme Rusiei, susţine indirect industria de apărare a acesteia din urmă prin vânzarea de diferite piese, componente şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică.

Întrebat despre dorinţa exprimată recent de preşedintele chinez Xi Jinping de a vedea revenirea păcii pe continentul european, Patel a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Rusia nu are decât să se retragă din Ucraina”.

22:48 Rusia a lansat în spațiu o navă de cercetare pentru a testa o armă antisatelit cu potențiale capacități nucleare în 2022, relatează joi The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani a căror identitate nu a dezvăluit-o.

Oficialii au declarat că Rusia a lansat un satelit în spațiu în februarie 2022 pentru a testa componente pentru o potențială armă antisatelit care ar putea transporta un dispozitiv nuclear. Cu toate acestea, satelitul care a fost lansat nu transporta o armă nucleară, scrie WSJ, potrivit The Kyiv Independent.

Comisia de informații a Camerei Reprezentanților din SUA a avertizat în februarie cu privire la o amenințare de securitate „serioasă”, dar nespecificată, din partea Rusiei. Au urmat apoi rapoarte potrivit cărora amenințarea se referă la dorința Rusiei de a „plasa o armă nucleară în spațiu”.

Președintele american Joe Biden a declarat ulterior că Moscova dezvoltă într-adevăr o armă spațială antisatelit. El a adăugat că nu a existat încă o decizie din partea Rusiei de a lansa arma în spațiu.

Satelitul rusesc, numit Cosmos-2553, a fost lansat în februarie 2022 și de atunci orbitează în jurul Pământului, funcționând ca o platformă care să testeze „componentele non-nucleare ale noului sistem de arme”, au declarat oficialii americani citați de WSJ.

Oficialii ruși au susținut că satelitul Cosmos-2553 este „destinat cercetării științifice”, ceea ce, potrivit oficialilor americani, este puțin probabil. Kremlinul a negat anterior că ar avea vreo intenție de a plasa arme nucleare în spațiu.

22:31Departamentul de Stat al SUA aprobă o potențială vânzare de echipamente pentru armata ucraineană în valoare de 100 de milioane de dolari

Departamentul de Stat a aprobat, de asemenea, potențiala vânzare către NATO de echipamente și suport pentru programul de supraveghere terestră al Alianței și echipamente conexe pentru o sumă estimată la 250,2 milioane de dolari, a precizat Pentagonul. Contractantul principal va fi Northrop Grumman NOC.N, a precizat acesta, potrivit Reuters.

Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva

21:40Un soldat rus din Brigada 138, Andrei Iurgens, a fost capturat în Vovchansk. Acesta a declarat că brigada sa, împreună cu Brigada 25 de pușcași motorizați, avea sarcina de a captura Vovchansk „în două zile”.

21:30Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva pe care o desfăşoară în prezent în Ucraina, a estimat joi generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa.

„Ruşii nu au forţele necesare pentru a realiza o străpungere strategică şi, mai precis, nu au nici competenţele şi nici capacitatea de a o face”, a remarcat generalul american în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, potrivit AFP, Reuters și Sky News.

20:49Washingtonul a anunţat joi impunerea de sancţiuni împotriva a două persoane fizice din Rusia şi a trei companii ruse pe care le acuză de facilitarea transferurilor de arme nord-coreene către Moscova, inclusiv a unor rachete balistice care să fie utilizate în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat, într-un comunicat de presă, că Rusia şi Coreea de Nord şi-au intensificat în ultimul an cooperarea militară, Phenianul furnizând Moscovei rachete balistice şi muniţii, în schimbul unei asistenţe militare ruse de alt tip.

Persoanele şi companiile vizate acum de noile sancţiuni americane au încercat să ocolească sancţiunile deja impuse Moscovei după începutul războiului din Ucraina, prin livrarea de echipamente către Rusia cu ajutorul unor entități-paravan, a adăugat Trezoreria SUA.

20:17Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, anunțând că vor să evite „o nouă escaladare” a conflictului din Ucraina, scrie AFP.

Xi, care l-a întâmpinat pe Putin la Beijing în prima vizită în străinătate din noul mandat prezidenţial al acestuia, a declarat că legăturile dintre Beijing și Moscova „nu sunt doar în interesul fundamental al celor două ţări şi al celor două popoare, ci şi benefice pentru pace”, iar „China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (…) a susţine echitatea şi dreptatea în lume”.

20:06Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat joi că dacă că România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, însă oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca România să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia.

Mircea Geoană a spus că „a sprijini Ucraina este singurul lucru raţional şi strategic corect pe care-l avem de făcut în acest moment”.

Imagini video cu luptele care au loc la periferia orașului Vovceansk din regiunea Harkov

19:34Rusia l-a declarat joi „persona non grata” pe ataşatul militar al ambasadei Regatului Unit la Moscova, ca răspuns după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, scriu Reuters şi AFP.

În acelaşi anunţ, ce precizează că ataşatul militar britanic Adrian Coghill are la dispoziţie o săptămână să părăsească teritoriul Rusiei, Ministerul de Externe rus a menţionat că vor urma şi altă măsuri de represalii contra Regatului Unit, pe care nu le-a precizat.

„Reacţia noastră faţă de acţiunile neprietenoase ale părţii britanice anunţate pe 8 mai nu se încheie cu această măsură. Iniţiatorii escaladării vor fi informaţi asupra următorilor paşi de răspuns”, a indicat ministerul condus de Serghei Lavrov, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, Regatul Unit a anunţat expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi.

„Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a afirmat atunci ministrul britanic de interne James Cleverly, într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Londra, care a motivat aceste măsuri prin „activităţile ostile” ale Rusiei în Regatul Unit şi în Europa.

19:10Ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen a anunţat joi un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro, potrivit serviciului de presă al MAE danez, citat de agenţia de presă Ukrinform.

„Bucuros să anunţ un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro pentru susţinere apărării sale aeriene şi a artileriei sale. Danemarca caută de asemenea oportunităţi de a investi în industria militară a Ucrainei”, a afirmat Rasmussen.

Danemarca „stă ferm” alături de Ucraina şi poporul său, a adăugat acesta.

Agenţia Ukrinform a scris anterior că şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, şi şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina şi viitorul Summit global pentru pace ce urmează să aibă loc în Elveţia.

În capitala daneză s-a desfăşurat marţi şi miercuri Summitul pentru Democraţie, eveniment la care au participat, pe lângă Iermak şi oficial ucraineni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Agerpres.

18:39Serviciul Gărzii de Frontieră al Ucrainei a publicat joi imagini video cu luptele care au loc la periferia orașului Vovceansk din regiunea Harkov, o zonă de front în care trupele ruse au lansat, începând de săptămâna trecută, o ofensivă terestră, scrie Ukrainska Pravda.

Chinezii care au o părere în general pozitivă despre președintele rus Vladimir Putin

17:15Ucraina nu își poate permite să piardă orașul Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi ABC News, calificând situația din acea zonă a frontului drept „foarte gravă”.

În același timp, Zelenski a spus că Ucraina poate împiedica Rusia să ocupe orașul dacă va primi două sisteme antiaeriene Patriot suplimentare, notează The Kyiv Independent.

Când a fost întrebat dacă SUA sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă în regiunea Harkov, Zelenski a răspuns: „Este vina comunității internaționale”.

„I-au dat (președintelui rus, n.r.) Putin ocazia să ocupe. Dar acum lumea poate ajuta”, a adăugat Zelenski.

Potrivit ABC News, Zelenski s-a abținut să critice în mod deschis SUA, păstrând abordarea sa tipică față de cel mai mare furnizor de asistență militară al Ucrainei.

Cu toate acestea, liderul ucrainean a părut totuși mai „sincer” decât de obicei și a dat semne vizibile de „frustrare”, a mai relatat postul american de televiziune.

Întrebat despre îngrijorările unor părți ale electoratului american cu privire la suma de bani trimisă Ucrainei, Zelenski a respins această narațiune, spunând: „Acei bani nu sunt dați Ucrainei”.

„Sunt bani cheltuiți în fabrici americane și creează locuri de muncă pentru americani… Și nu luptăm doar pentru libertatea noastră”, a mai spus el.

Studiile arată că cel puțin 31 de state americane produc arme sau echipamente militare pentru Ucraina, folosind banii alocați de Congresul SUA.

17:10Rebelii ruși, care de la începutul războiului au susținut că se opun Kremlinului realizând mai multe atacuri transfrontaliere, au fost trimiși acum de Ucraina să consolideze apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov. Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei susține că, de la începutul războiului, luptătorii Kremlinului au devenit mai inovatori, relatează Reuters.

16:47Oligarhul rus Oleg Deripaska a respins joi drept „jocuri murdare” ultimele sancțiuni americane împotriva unor companii despre care Trezoreria de la Washington spun că fac parte dintr-o rețea menită să evite sancțiunile și deblocheze active înghețate în Occident, scrie Reuters.

16:28Forțele ruse au atacat un sat din Vovceansk din regiunea Harkov cu muniții cu dispersie pe 16 mai, rănind cinci persoane, printre care și pe șeful Administrației Militare, a declarat guvernatorul Oleg Siniegubov, relatează Kyiv Independent.

16:23Un lider „carismatic”, cu care trebuie să discuţi, „fie că îţi place sau nu” , consideră chinezii care au o părere în general pozitivă despre președintele rus Vladimir Putin, în prezent în vizită de stat la Beijing, informează AFP.

Dacă în Occident, stăpânul de la Kremlin are o imagine împărţită, în special după invazia declanşată împotriva Ucrainei, în China, partener diplomatic şi economic-cheie al Moscovei, el rămâne în general respectat, scrie Agerpres.

Kievul acuză Rusia că a răpit și executat civili în pivnițe din regiunea Harkov

15:44Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a acuzat joi armata rusă de detenţii arbitrare şi execuţii ale civililor în oraşul Vovceansk din regiunea nord-estică Harkov, ţinta unui asalt rusesc de o săptămână, scrie AFP.

„Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, militari ruşi, care încearcă să-şi extindă avansul în oraş, nu-i lasă pe locuitori să se evacueze: au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, a afirmat ministrul Igor Klimenko, într-un mesaj publicat pe Telegram, relatând, de asemenea, despre „primele execuţii de civili” de către armata rusă.

Ministrul ucrainean a specificat că la periferia de nord a oraşului Vovceansk, unde se duc lupte grele, ocupanţii au luat prizonieri în rândul populaţiei civile. Forţele ruse au împuşcat şi un localnic care a încercat să fugă pe jos, refuzând să se conformeze ordinelor lor, potrivit Agerpres și Ukrainska Pravda.

15:38Poliția a percheziționat biroul parlamentar al unui important politician al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în cadrul unei anchete privind fapte de mită și spălare de bani, scrie presa germană joi, potrivit Politico.

Deputatul Petr Bystron, al doilea pe lista AfD pentru alegerile europarlamentare, se confruntă cu acuzații, relatate pe larg de presa germană, potrivit cărora ar fi primit 20.000 de euro de la persoane care au legături cu președintele rus Vladimir Putin pentru a răspândi propaganda Kremlinului.

14:49Oleg Matîţin, care a spus că Rusia nu trebuie să boicoteze Jocurile Olimpice 2024, a fost demis din funcția de ministru al Sportului, iar ministerul rus de Externe a criticat dur Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru condițiile impuse sportivilor ruși care vor să participe la evenimentul de la Paris, informează EFE.

14:05Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său din ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

13:45Zelenski, pe frontul din Harkov în timp ce forțele Kievului „resping” încercările invadatorilor să avanseze

Mass-media rusești, interzise de UE

12:40Statele membre ale UE au convenit miercuri să sancţioneze patru media ruseşti acuzate că difuzează propagandă pro-Kremlin, în ciuda avertismentului Moscovei că va riposta faţă de media occidentale, scrie AFP și News..ro.

Noile măsuri aprobate la Bruxelles de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene vizează presa online Vocea Europei, care se află în centrul unei anchete privind acuzaţiile de ingerinţă în Parlamentul European, precum şi trei media considerate apropiate de Kremlin.

„Patru reţele de propagandă legate de Kremlin au fost adăugate pe lista de sancţiuni: Voice of Europe, Ria Novosti, Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta”, a anunţat comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, pe reţeaua de socializare X.

Sancţiunile vor include, de asemenea, „interzicerea finanţării de către Rusia a mass-media, ONG-urilor şi partidelor politice din UE”, a adăugat ea.

Diplomaţi au declarat pentru AFP că se aşteaptă ca cele patru instituţii media ruseşti să fie adăugate oficial pe lista neagră în scurt timp şi că acest lucru va duce la interzicerea difuzării lor în UE.

Unda verde din partea celor 27 pentru aceste măsuri a venit la câteva ore după un avertisment al purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care a ameninţat că va riposta prin luarea în vizor a presei europene.

12:03 Noua ofensivă rusă în Ucraina ar trebui să funcţioneze ca un „apel la trezire la realitate” pentru naţiunile care au fost „distrase” de alte conflicte, a avertizat ministrul apărării britanic Grant Shapps, citat de DPA și Agerpres, în contextul înrăutăţirii situaţiei pe frontul din Ucraina, unde forţele ruse înregistrează succese tactice atât în nord, cât şi în est, în timp ce Moscova şi-a intensificat bombardamentele şi în sud.

Într-o intervenţie la Sky News, ministrul apărării britanic şi-a exprimat convingerea că Rusia nu va reuşi să cucerească oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii omonime, atrăgând atenţia că Marea Britanie a prezis că un „deficit de atenţie din partea ţărilor civilizate” ar face posibilă apariţia unei astfel de situaţii.

„Sper cu adevărat ca acesta să fie un apel la trezire la realitate pe care am încercat să-l transmitem şi care acum se aude şi anume că acesta nu este un război în care îţi poţi permite să fii pe deplin atent şi apoi să te deconectezi sau să te laşi distras de un alt conflict şi apoi să te aştepţi ca nimic să nu se schimbe pe teren”, a declarat Grant Shapps.

„Trebuie să-i susţinem (pe ucraineni) tot timpul, nu doar periodic”, a subliniat ministrul britanic, adăugând că pachetul de ajutor militar aprobat recent de SUA se îndreaptă în prezent spre linia frontului şi va ajuta Ucraina să reziste în faţa ofensivei ruse, dar a remarcat că, ”evident”, a durat prea mult ca această asistenţă să treacă prin Congresul american.

Un deficit de oameni şi muniţie a lăsat forţele ucrainene întinse de-a lungul unei linii a frontului de aproape 1.000 de kilometri fără ajutorul necesar, iar Rusia a încercat să profite de aceste dezavantaje.

11:08Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și dat în urmărire internațională, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Federației Ruse încă de la începutul acestui an. El a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și a continuat să se implice în politica de la Chișinău.

11:06 Un aparat de zbor de mici dimensiuni din Ucraina s-a prăbușit în februarie în județul Botoșani. Incidentul nu a fost făcut public

09:34Rusia este tot mai încrezătoare în șansele sale din Ucraina, anunțând că trupele sale își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi și respingând ideea că un summit pentru pace programat să aibă loc în Elveția, și la care nu a fost invitată, va avea vreun efect asupra războiului, scrie Reuters. ​

Prima vizită a lui Putin în China de la preluarea noului mandat

09:14 Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat joi în timpul vizitei de la Beijing că trupele Moscovei avansează în toate direcțiile pe frontul din Ucraina.

08:47SUA și alte țări încearcă să facă presiuni asupra Chinei pentru a-și restrânge cooperarea cu Rusia, dar Beijingul este suficient de puternic pentru a rezista, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

„Există încercări din partea Statelor Unite și a altor țări de a exercita presiuni asupra Chinei în mod destul de obraznic pentru a-i limita manevrele de cooperare cu Rusia”, a declarat Peskov pentru Izvestia.

„Dar chinezii sunt suficient de puternici pentru a rezista la acest lucru”.

08:05 Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor „apăra dreptatea în lume”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE.

07:38Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale de apărare aeriană au distrus cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte spre Crimeea, transmite Reuters.

Ministerul nu a furnizat nicio dovadă că Ucraina a folosit sistemele de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, furnizate de SUA, despre care Washingtonul a declarat la începutul acestei săptămâni că au ajuns deja la forțele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat în declarația sa de pe Telegram dacă au existat pagube în urma atacului.

Guvernatorul instalat de Rusia în Sevastopol din peninsula Crimeea a declarat că mai multe case rezidențiale și mașini au fost avariate.

„Niciun om nu a fost rănit”, a declarat guvernatorul Mihail Razvozhayev, pe canalul său de Telegram.

În ultima vreme, Moscova a afirmat deseori, fără a furniza dovezi, că Ucraina a început să folosească ATACMS furnizate de SUA.

05:50Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro