Sari direct la conținut

Care sunt mizele reuniunii NATO de la Praga – ar putea aduce ridicarea restricțiilor Ucrainei de a folosi armele occidentale în interiorul Rusiei?

HotNews.ro

În timp ce miniștrii de Externe ai statelor NATO se întâlnesc la Praga pentru două zile, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a spus că „a venit timpul” ca membrii să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei. Totodată, Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le va cere aliaților să furnizeze Ucrainei un ajutor de minim 40 de miliarde de euro anual, a declarat joi o sursă a alianței pentru Reuters.

„Aliații oferă Ucrainei multe tipuri diferite de sprijin militar, iar unii dintre ei au impus unele restricții privind utilizarea acestor arme (…) Acestea sunt decizii naționale”, a spus Stoltenberg într-un discurs susținut la Praga înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO.

„Dar cred că, în lumina modului în care a evoluat acest război (…) a sosit momentul să reconsiderăm unele dintre aceste restricții, pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat”.

În timp ce liderii ucraineni au îndemnat guvernele de la Berlin la Washington să atenueze restricţiile privind armele furnizate, ţările occidentale au părut tot mai divizate în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea ca armatei ucrainene să i se permită sau nu să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc.

Unii dintre aliaţii Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, statele baltice şi Danemarca, au susţinut că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii au spus că armele lor pot fi folosite doar în Ucraina, reflectând temerile că lovirea în interiorul Rusiei ar antrena Occidentul în conflict.

Premierul belgian a declarat săptămâna aceasta că avioanele de luptă F-16 pe care ţara sa intenţionează să înceapă să le trimită în Ucraina în acest an vor putea fi folosite doar în interiorul graniţelor Ucrainei.

Germania a transmis avertismente similare la livrarea de armament greu, inclusiv tancuri Leopard.

SUA lasă ușa deschisă pentru eventuala folosire a armelor sale în interiorul Rusiei în viitor

SUA au spus că nu încurajează și nu permit utilizarea armelor SUA pentru atacuri directe asupra Rusiei, însă miercuri, secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA.

„Cred că ceea ce ați văzut în cei peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locațiile, mijloacele pe care le folosește Rusia s-au schimbat, ne-am adaptat și ajustat la asta… Exact asta vom face și mai departe”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a menționat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcție de condițiile câmpului de luptă. „Și asta nu se va schimba”, a spus el reporterilor din Washington. „Dar, chiar acum, nu există nicio modificare a politicii noastre”.

Țări pro și contra acordulului pentru ca Ucraina să le folosească armele pentru a ataca interiorul Rusiei

În prezent, națiunile care nu salută utilizarea acestui material militar sunt Statele Unite, Germania, Spania, Italia, Belgia sau Ungaria, care își manifestă o opoziție acerbă din cauza riscului ca Moscova să interpreteze acest lucru ca pe un alt semn de confruntare directă.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat joi că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a stârnit controverse printre aliaţii Ucrainei şi ameninţări din partea Moscovei.

Sprijin pentru Ucraina pentru a folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei este în Regatul Unit, Franța, Țările de Jos și Europa de Est. Națiuni precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și-au furnizat armele Ucrainei fără nicio restricție.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Șeful NATO cere sprijin militar de 40 de miliarde de euro pe an pentru Ucraina

„Trebuie să menținem acel nivel actual de sprijin ca minimum pentru a oferi predictibilitatea de care are nevoie Ucraina, atâta timp cât este necesar”, a spus sursa NATO, adăugând că aliații au oferit Ucrainei aproximativ 40 de miliarde de euro pe an de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Miniștrii de externe ai NATO urmau să discute propunerea lui Stoltenberg în timpul unei sesiuni de lucru de vineri.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro