Sari direct la conținut

UPDATE Atacuri informatice la 5 spitale din București. Sorina Pintea: Îngreunează foarte mult activitatea medicală / Fiecare spital are obligația să își protejeze datele

HotNews.ro
Atac informatic, Foto: istock.com
Atac informatic, Foto: istock.com

Există atacuri cibernetice asupra a 5 spitale din București, unul dintre ele fiind Spitalul „Victor Babeș”, iar celelalte urmând să fie identificate, a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a spus că Ministerul Sănătății va face plângere la DIICOT dacă sunt afectate spitale din subordinea ministerului, precizând că în trecut au mai existat astfel de situații, iar într-un caz autoritățile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

Ministrul Sănătății spune că aceste atacuri îngreunează foarte mult activitatea medicală, în condițiile în care se fac greu internări, externări, foi de observație. Ea a precizat că sunt în pericol inclusiv datele în baza cărora se acordă salariile în unele spitale, de exemplu datele privind gărzile.

Sorina Pintea a mai afirmat că „au mai fost astfel de atacuri izolate în trecut, asupra unui spital, însă datele au fost recuperate de informaticieni sau contra cost”. Ea a amintit despre un atac informatic care a avut loc în 2017 la un spital din Sighetu Marmatiei, precizând că au fost identificați hackerii respectivi, care erau din altă țară, și s-a plătit suma de 10.000 de euro.

Sorina Pintea mai spune că nu știe, în acest moment, dacă vreun spital din subordinea ministerului este afectat sau este vorba doar despre spitale aflate în subordinea autorităților locale și așteaptă date în acest sens. Ea a precizat că Ministerul Sănătății va face plângere la DIICOT dacă sunt afectate spitale din subordinea ministerului.

„Este obligația fiecărui spital să își protejeze datele”, mai spune ministrul Sănătății.

CERT-RO a avertizat miercuri că „a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.”

Ransomware-ul este un software malițios care blochează accesul la fișierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro