Cantitatea de acizi trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, prezente în produsele de patiserie, mezeluri, margarină, fast food și chipsuri – va fi limitată. Legea, promulgată de Klaus Iohannis
Toți producătorii de alimente de pe piața din România – cei autohtoni și cei care exportă produse în țara noastră – vor trebui să limiteze drastic cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente. Legea adoptată de Parlament la finalul lunii trecute a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer sau Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa și în jur de 3.000 în România.
Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021, așa cum prevede și o directivă europeană în acest sens.
Măsura vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.
Pe piață există în acest moment alimente care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.
Legea prevede că producătorii de alimente vor fi obligați să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare. Restricția se va aplica și produselor alimentare provenite din țări terțe și din alte state membre UE.
Proiectul de lege a zăcut peste 3 ani în sertarele Parlamentului, înainte de a fi adoptat, la finalul lunii iulie.
În primăvara anului 2019, Comisia Europeană a emis o directivă în acest sens, ce prevede că produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021 în țările UE. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
„Este poate cea mai importantă inițiativă legislativă destinată prevenției în România. E un pas uriaș spre civilizație alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Legea a stat blocată peste 3 ani de zile în sertarele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, la comanda reprezentanților industriei alimentare și în dispreț față de interesul public”, declară inițiatorul legii, medicul și senatorul USR Adrian Wiener.
Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.
În țara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.
Citește pe larg aici: