DOCUMENT Cum arată modelul de adeverință medicală de care aproape 3 milioane de elevi ar putea avea nevoie de la medicul de familie
Ministerul Sănătății a transmis, într-o adresă către Direcțiile de sănătate publică din țară, modelul standard al adeverinței medicale pentru înscrierea în colectivitate pe care elevii ar trebui să o obțină obligatoriu de la medicul de familie, înainte de începerea noului an școlar. Medicii de familie sunt nemulțumiți că, în plină pandemie, aproape 3 milioane de elevi și părinții lor ar urma să treacă prin cabinete într-un timp foarte scurt, pentru obținerea acestei adeverințe – în cazul în care ea este obligatorie pentru toți elevii, așa cum au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății, inclusiv ministrul Nelu Tătaru. Formularea din legislație este însă interpretabilă și lasă de înțeles că de adeverință ar avea nevoie doar elevii care încep un nou ciclu de învățământ – grădiniță, școală sau liceu – ceea ce ar însemna doar câteva sute de mii de elevi.
Potrivit unei adrese semnate de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, către DSP-uri, adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
- a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
- b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
- c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă
Adresa semnată de secretarul de stat Horațiu Moldovan și transmisă DSP-urilor, document obținut de HotNews.ro,poate fi consultată integral în documentul atașat.
Cum arată adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate:
Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar, a precizat miercuri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru mai spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente.
Medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.
Citește și: