PROFIL Nelu Tătaru, în fața celui de-al doilea mandat de ministru al Sănătății: Omul care a gestionat primele 9 luni de pandemie în România, dar a ignorat celelalte probleme din sistem
Nelu Tătaru, propunerea de ministru al Sănătății în Guvernul Nicolae Ciucă, se află în fața celui de-al doilea mandat de ministru. De profesie medic chirurg, reales președinte al PNL Vaslui în iulie anul acesta după acuzații de fraudare a alegerilor, apropiat de tabăra Cîțu din PNL, Tătaru a mai condus Ministerul Sănătății în primele două valuri ale pandemiei și ar urma să revină la conducerea ministerului într-o perioadă complicată: vârful valului 4, val care a pus cele mai mari probleme țării noastre.
După plecarea de la conducerea Ministerului Sănătății în decembrie anul trecut, Tătaru a devenit președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și a fost consilierul pe probleme de sănătate al premierului Florin Cîțu.
Nelu Tătaru a preluat prima dată funcția de ministru al Sănătății la final de martie 2020, când România era în stare de urgență după prima lună de pandemie de COVID-19 în țara noastră, după ce fusese inițial secretar de stat în minister, în mandatul de ministru al lui Victor Costache.
Primul mandat al lui Nelu Tătaru s-a concentrat strict pe gestionarea pandemiei, existând în acea perioadă numeroase acuzații din partea asociațiilor de pacienți că ceilalți bolnavi nu mai aveau acces în spitale sau legate de lipsa unor medicamente vitale, iar numeroasele probleme din sistem și ale bolnavilor cronici au fost ignorate pe parcursul primul său mandat.
Nelu Tătaru s-a remarcat și ca un ministru al Sănătății complet netransparent în relația cu presa: în primul său mandat, cele mai multe întrebări ale jurnaliștilor, inclusiv solicitări formulate în baza Legii 544/2009 privind accesul la informații de interes public, au rămas fără răspuns.
Nelu Tătaru este de profesie medic chirurg. A absolvit, în anul 1998, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, el lucrând apoi ca medic la Spitalul din Vaslui și ulterior la Spitalul din Huși, unde este medic și în prezent.
În perioada 2007-2009 a fost director general al Spitalului Municipal din Huși, iar în perioada 2009-2010 a fost managerul spitalului.
Nelu Tătaru a condus organizația municipală PNL Huși din 2011 până în 2017, iar din 2017 este liderul organizației județene PNL Vaslui. În iulie anul acesta a fost reales președintele filialei PNL Vaslui după acuzații de fraudare a alegerilor interne formulate chiar de colegii săi de partid.
Nelu Tătaru a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în decembrie 2019, moment din care a devenit principalul comunicator și cel mai vizibil oficial din această instituție, în mandatul lui Victor Costache, un ministru care a stat mai mult în umbră în cele 5 luni de mandat. 3 luni mai târziu, avea să îi ia locul lui Victor Costache în funcția de ministru.
După un mandat de ministru al Sănătății de 9 luni, în decembrie 2020 a fost ales deputat PNL, iar ulterior președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Anterior, el fusese senator PNL în legislatura 2012-2016.
În aprilie anul acesta, HotNews.ro scria că, după alegerea lui Tătaru la conducerea Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, aceasta era singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în nicio ședință fizică sau online în acest an. Practic, Tătaru a reușit performanța să fie singurul președinte de comisie parlamentară care nu a convocat nicio ședință cu prezență fizică sau măcar pe Zoom, au declarat câțiva membri ai comisiei, pentru HotNews.ro. „Se fac ședinte în plen cu sute de oameni și nu faci ședință la comisie cu 15-20 de oameni”, acuza atunci un membru al comisiei. Fostul ministru motiva atunci că proiectele pot fi dezbătute în plen și, oricum, dintre cei 25 de membri ai comisiei, nu toți sunt medici (condiție care nu există însă în legislație).