Sari direct la conținut

90% dintre medicii de familie se opun distribuirii pastilelor de iod: „Aglomerația și birocrația create vor bloca activitatea medicală”

HotNews.ro
Iod, Foto: Antibiotice Iasi
Iod, Foto: Antibiotice Iasi

​89% dintre medicii de familie se declară împotriva distribuirii iodurii de potasiu prin cabinetele lor, arată un sondaj realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Motivele? „Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație”, arată Societatea Națională de Medicina Familiei, într-o scrisoare transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății merge mai departe. Alexandru Rafila a anunțat că tabletele de iodură de potasiu, ajunse în depozitele DSP-urilor, vor începe să fie distribuite săptămâna viitoare populației, prin medicii de familie.

„Decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației”

„Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație. Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de kilometri”, arată dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.

Nu în ultimul rând, medicii de familie atrag atenția că „decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației”: „Până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră. În concluzie, considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică.”

Medicii de familie se tem că vor trebui să împartă pastile de iod câtorva sute de persoane zilnic

89% dintre medicii de familie au respins planul Ministerului Sănătății ca iodura de potasiu să fie distribuită prin intermediul cabinetelor de medicina familiei, arată un sondaj realizat în perioada 25-29 martie.

Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Principala temere a medicilor este aceea că vor trebui să împartă zilnic pastile la câteva zeci sau sute de persoane.

„Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie. Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre”, este soluția propusă de medicii de familie.

Iodură de potasiu / Foto: Facebook – Iulian Eugen Stoenescu

Medicii de familie consideră că cabinetele de medicina familiei, prin personalul medical înalt specializat din asistența medicală primară, trebuie să sprijine Ministerul Sănătății în campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate, nu să distribuie pastile.

De asemenea, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie își exprimă „stupefacția” cu privire la declarațiile ministrului Sănătății din ultimele zile despre medicii de familie și despre „opiniile individuale, ale unor organizații mici ale medicilor de familie”, în contextul discuțiilor despre pastilele de iodură de potasiu: „Ne întrebăm de ce ministrul Sănătății a invitat toate aceste mici organizații ale medicilor de familie la două sesiuni de consultări și în fața presei în luna decembrie 2021, când dorea sprijinul cabinetelor de medicina familiei pentru pregătirea răspunsului Ministerului Sănătății la valul 5 al pandemiei. Aceleași organizații pe care ministrul Sănătății le-a invitat chiar și la o întâlnire la Palatul Victoria cu prim-ministrul României, în 30 decembrie 2021. Ne întrebăm de ce după trei luni fără nici o întâlnire cu organizațiile medicilor de familie, ministrul Sănătății anunță astăzi o întâlnire pe 31 martie doar cu Societatea Națională de Medicina Familiei, doar pentru a discuta despre distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele de medicina familiei, când cabinetele sunt reprezentate de patronate, nu de societatea sau asociațiile profesionale.”

„Ne întrebăm de asemenea de ce ministrul Sănătății a preluat chiar în primele zile de mandat propunerea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie privind testarea gratuită pentru populație cu teste rapide antigen, prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Testare efectuată în prezent de 4223 de cabinete de medicina familiei, din mediul urban și rural, din toate județele țării și municipiul București, extrem de apreciată de pacienți și cu rezultate excelente în depistarea cazurilor de covid în faza incipientă. Prin vaccinare, testare, prin serviciile medicale și compasiunea oferite zi de zi pacienților își demonstrează medicii de familie responsabilitatea, nu prin împărțirea de pastile”, mai spun reprezentanții medicilor de familie.

Alexandru Rafila: Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populaţie începe săptămâna viitoare / Cine este eligibil

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populaţie va începe săptămâna viitoare, a anunțar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a anunțat la începutul săptămânii ministrul Sănătății, într-o conferinţă de presă.

Pastilele cu iod trebuie administrate numai în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor și în niciun caz nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă în proximitatea României există un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. „Altfel, nu trebuie luate”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

El a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive și cine sunt persoanele eligibile:

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat;
  • copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat;
  • copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat;
  • pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate;
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro