Sari direct la conținut

Alexandru Rafila: Ne aflăm în fața unei noi filosofii în ceea ce privește vaccinarea la adulți și la bolnavii cronici

HotNews.ro
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES

​România se află în fața unei noi „filosofii” și a unei noi proceduri în ceea ce privește vaccinarea adulților sănătoși și a adulților cu boli cronice, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o dezbatere privind extinderea compensării vaccinurilor la adulți. Începând din această toamnă, vaccinul gripal se eliberează direct în farmacie, cu prescripție de la medic, iar în unele farmacii, vaccinarea se poate face direct în farmacie. Începând din luna decembrie, o serie de alte vaccinuri vor fi în premieră compensate sau gratuite pentru adulții cu boli cronice, dar și pentru adulții sănătoși.

Spre exemplu, vaccinul împotriva HPV va fi gratuit și pentru băieții de până la 18 ani începând din luna decembrie, nu doar pentru fete, și va fi și 50% compensat pentru femeile între 19 și 45 de ani.

„Ne dorim de mai mulți ani să ajungem și noi în România să putem să compensăm vaccinurile. În alte țări din Uniunea Europeană, compensarea vaccinurilor este un element firesc în politica de sănătate publică, deoarece acest lucru crește accesul la vaccinare. Parteneriatul cu medicii de familie este esențial, pentru că, fără medicul de familie, politicile de prevenție și mai ales vaccinarea nu se pot desfășura. Este un subiect care nu numai că este important, dar ne responsabilizează pe toți”, a afirmat Alexandru Rafila, la dezbaterea de miercuri, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice la Comisia de Sănătate din Parlament.

Pe de altă parte, Rafila admite că „trebuie să asigurăm finanțarea pentru a putea deconta vaccinuri – CNAS și casele județene să deconteze aceste vaccinuri, așa cum s-a stabilit în cadrul legal. Este și o problemă legată de informare, pentru că cred că oamenii nu sunt foarte informați deocamdată. Este adevarat că există încă obstacole.”

„Ne aflăm în fața unei noi proceduri și a unei noi filosofii în ceea ce priveste vaccinarea la adulți și la bolnavii cronici. Această idee care a existat încă de acum cațiva ani și care în sfârșit s-a materializat este extrem de importantă. Faptul că am lucrat consecvent și prima dată s-a introdus vaccinarea în farmacii și se va extinde pe măsura ce farmaciștii sunt instruiți”, a adăugat Alexandru Rafila.

Compensarea fizică a vaccinării la adulți, un pas înainte

„Faptul că am ajuns la compensarea fizică a vaccinării la adulți este un pas înainte, care poate oferi un acces mult mai ușor al populației la vaccinare. Vorbim despre o simplă rețetă, ca orice altă rețetă pe care o iei de la medicul de familie, și te duci la farmacie pentru a îți lua vaccinul. Dacă este o persoană din grupurile vulnerabile – bolnav cronic sau persoană cu vârsta peste 65 de ani – va fi compensat 100%, iar dacă vorbim despre persoane sănătoas, își pot procura vaccinul cu o sumă nu foarte mare, în urma compensării, și astfel pot avea acces la vaccinare”, afirmă Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, care a militat de mai bine de 5 ani pentru compensarea vaccinurilor și pentru adulți – sănătoși sau cu boli cronice.

Mai este un pas înainte făcut, și cred că acesta este cel mai important mesaj: se poate face vaccinarea în farmacie. Este un pas înainte, care scapă pe oricine de drumuri – pur și simplu, înainte de a ajunge acasă, se poate opri la farmacie și face vaccinul, fără să necesite ore pierdute, programări, drumuri în plus sau alte lucruri care de multe ori fac oamenii să renunțe. Sperăm că acest pas înainte va fi un sprijin pentru tot ce înseamnă creșterea ratei de vaccinare și accesul populației la astfel de programe preventive, care ar trebui să fie cele mai ușor de accesat”, adaugă Radu Gănescu.

Lista vaccinurilor care vor fi compensate în acest moment este suficientă? „Este un prim start. Vorbim acum de anumite vaccinuri care vor fi compensate – te duci la farmacie, îți iei vaccinul cu rețetă, dacă optezi pentru un astfel de proiect de screening. Cred că este un început, sunt câteva vaccinuri care vor fi compensate. Dar putem evolua, putem aduce și alte vaccinuri în funcție de necesitățile noastre”, mai arată Radu Gănescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro