Sari direct la conținut

CORESPONDENȚA DE LA PARIS Pregătit să preia coroana lui Rafa de la Roland Garros

HotNews.ro
Carlos Alcaraz si Jannik Sinner, Foto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia
Carlos Alcaraz si Jannik Sinner, Foto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

​„Trebuie să suferi pentru a câștiga”, a spus Carlos Alcaraz după meciul epic câștigat contra lui Jannik Sinner în semifinala de la Roland Garros. Tenisul spaniolului a fost mai clar și mai inspirat pe finalul unei adevărate bătălii de patru ore și nouă minute (2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3 în favoarea sportivului din Murcia). Carlitos dă toate semnele că este pregătit să preia coroana lăsată vacantă de regele zgurii de pe Chatrier, Rafael Nadal.

Carlos Alcaraz, victorie în cinci seturi cu Jannik Sinner – Spaniolul, în marea finală de la Roland Garros 2024

Meciurile dintre Carlos (21 de ani) și Jannik (22 de ani) se transformă tot mai mult în dueluri clasice, partide în care e greu să dai un pronostic și în care cele mai mici detalii pot face diferența la final, atunci când tragi linie.

Începutul de partidă ne-a adus un Chatrier plin ochi, nu mai existau locuri libere nici la masa presei (lucru care nu s-a mai întâmplat de la înfrângere lui Nadal în fața lui Zverev din runda inaugurală).

Disciplina tactică impecabilă și factorul surpriză reprezentat de loviturile venite de pe backhand l-au ajutat pe Sinner să preia inițiativa. S-a distanțat la 4-0, iar primul set i-a revenit categoric (scor 6-2).

Ce a făcut Jannik impecabil: a stat foarte aproape de baseline, a lovit mingea rapid, din urcare, nelăsând-o să capete efect de pe urma topspinului trimis de Carlos. Italianul a profitat de o zgură mai rapidă, căldura de la Paris făcând ca suprafața să sporească viteza cu care mingea venea din terenul advers.

Cu primul set pierdut fără drept de apel, Carlos și-a dat seama repede că trebuie să umble la cutiuța cu planuri de joc.

Spaniolul a trecut la conducerea raliurilor, l-a împins pe rival pas cu pas tot mai departe de linia de fund, iar fără să apuce să clipească de prea multe ori Sinner s-a trezit dominat de cel pe care-l subordonase până cu doar câteva minute în urmă.

Alcaraz (21 de ani) a preluat inițiativa, a avut tot mai mult timp să se aseze cu dreapta inversă, iar mai apoi și-a permis să construiască punctele după regulile impuse de el. Setul i-a revenit cu 6-3, iar cel mai fericit era publicul imparțial de pe Philippe Chatrier: avea parte de spectacolul pe care-l garanta cumva afișul impresionant al meciului.

Simțind momentul mai greu pe care-l traversează elevul său, Darren Cahill a început să se ridice tot mai des în picioare la punctele câștigat de italian.

Pe fondul unei intensități tot mai mari a meciului, cei doi au dat unele semne de oboseală, iar mai bine din acest „meci de box” în care pugiliștii își cară pumni din toate direcțiile a ieșit Sinner.

Noul lider ATP (loc pe care va urca începând de luni) și-a impus ritmul din nou și a trecut încă o dată în avantaj pe tabelă: 2-1 la seturi, după o manșă câștigată cu 6-3.

Cei doi au continuat să joace totul pe cartea atacului, iar tenisul spectaculos propus de Jannik și Carlos i-a bucurat de minune pe norocoșii prezenți la recital.

Publicul a ținut pe rând cu cei doi: a strigat în cor numele celui aflat în dificultate, iar acum era momentul lui Alcaraz.

Spaniolul și-a pus din nou în evidență dreapta cu o explozie fantastică, iar backhandul l-a destabilizat de la retur pe Sinner atât cât a fost nevoie: pentru un break, singurul din manșă si care a venit la 5-4. Egalitate din nou pe tabelă, semifinala de vis avea parte de un set decisiv.

Jannik a cautat răspunsuri în privirile celor din loja sa, iar Darren l-a îndemnat la calm. Din păcate pentru italian, debutul decisivului a fost unul slab pentru el: a părut vlăguit, iar Alcaraz atât a așteptat.

Ibericul a trecut la atac, l-a plimbat pe Jannik dintr-o parte în alta, iar după doar câteva minute de dominare scorul a devenit 3-0 în favoarea sa.

Precum idolul Rafa, Carlitos a arătat o ambiție fantastică și un spirit de sacrificiu care poate fi dus până la extrem.

Îndârjirea a atins cote mari, iar Jannik a încercat din răsputeri să recupereze terenul pierdut.

Prins însă în jocul ofensiv al rivalului, Sinner a reușit doar să amâne puțin finalul de meci după ce a salvat două mingi de meci. Nu a mai avut ce face la a treia, finalul unui meci electrizant venind după patru ore și nouă minute ( 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3).

  • Va fi prima finală de la Roland Garros din cariera lui Carlos Alcaraz (cea mai bună performanță era semifinala de anul trecut – cedată împotriva lui Novak Djokovic).
  • Ibericul va putea avea ocazia duminică (împotriva învingătorului dintre Alexander Zverev și Casper Ruud) să-și treacă în palmares al treilea Grand Slam (după US Open 2022 și Wimbledon 2023).
  • Alcaraz a devenit cel mai tânăr jucător de tenis care să bifeze prezența în finală pe cele trei suprafețe (hard, zgură și iarbă)
  • De cealaltă parte, semifinala din acest an este cel mai bun rezultat al lui Jannik Sinner pe zgura pariziană.
  • Italianul va fi noul lider ATP începând de luni, el detronându-l pe Novak Djokovic.
  • În urma victoriei de vineri, Alcaraz îl conduce pe Sinner cu 5-4 în meciurile directe.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro