Stradivarius la Sala Thalia
Sala Thalia gazduieste o noua premiera, miine seara: un concert cu o vioara Stradivarius. Instrumentul are o poveste aproape incredibila. A apartinut, cindva, tarului Nicolae al II-lea si a supravietuit istoriei. Miine, va fi mai pazita ca un sef de stat
Publicul sibian are ocazia unica de a asculta sonoritatea magica a primei viori Stradivarius adusa la Sibiu. Posesorul ei si cel care ii va da viata este celebrul violonist francez Pierre Amoyal. Concertul este programat miine, la ora 19, la Sala Thalia, iar o a doua reprezentatie va avea loc joi, de la aceeasi ora. Preturile biletelor sint aproape derizorii: 10 si 20 de lei.
Pierre Amoyal va cinta la o vioara „Kochanski” Stradivarius, realizata in 1717 si considerata una dintre cele mai frumoase viori existente acum in lume. Filarmonica din Sibiu a solicitat o escorta speciala in cazul artistului si a viorii. Celebrul instrument va ajunge astazi cu avionul.
Aventura de trei secole
Violonistul francez si-a propus sa isi cumpere acest Stradivarius inca de la inceputul carierei. „Cind am inceput cariera, aveam in minte un sunet special pe care voiam sa il ating, voiam o vioara speciala. Am cautat acel sunet mai multi ani, apoi am auzit ca idealul meu se numeste «Kochanski» Stradivarius. Cind am intrat eu in posesia viorii, toata lumea m-a considerat nebun.
Dar pentru mine a insemnat realizarea unui incredibil vis, un privilegiu de a putea sa ma exprim prin aceste patru corzi si ceva lemn, imbinate in mod miraculos de catre un geniu”, marturiseste Pierre Amoyal. Actualul proprietar a istorisit si povestea incredibila a instrumentului. „Vioara a apartinut la un moment dat tarului Nicolae al II-lea.
Cind a inceput revolutia, a dat instrumentul violonistului polonez Pavel Kochanski, pentru a o proteja. Kochanski a incercat sa fuga din Rusia, cu un tren care transporta animale, impreuna cu prietenul sau, Artur Rubinstein. Cind trenul a fost oprit de soldatii revolutionari, Kochanski a avut inspirata idee de a cinta melodii revolutionare la vioara, lucru care i-a salvat viata”, a spus Amoyal.
Furata de un mafiot
Amoyal si-a continuat cariera vrajit de sunetul viorii. De la lectiile cu Heifetz, pina cind visul a fost intrerupt: vioara i-a fost furata in Italia. „A fost ca intr-un film de groaza. Persoana care a furat vioara auzise ca este cea mai valoroasa si faimoasa vioara Stradivarius, si s-a gindit ca o va putea vinde.
Era implicat si in traficul de droguri si a fost asasinat citeva luni mai tirziu, dar nu inainte de a apuca sa vinda vioara unui proprietar de anticariat, care la rindul lui a sperat ca o va putea vinde. Dar dupa citeva incercari a realizat ca nimeni nu era pregatit sa cumpere un instrument atit de valoros si faimos. Singurul posibil cumparator… am fost eu!”, povesteste artistul.
Milioane de euro
Tranzactia a fost obositor de lunga, dar cu ajutorul unui avocat specializat din Roma, cunoscut pentru abilitatile de a negocia cazuri dificile intre gangsteri, rapitori si carabinierii italieni, cosmarul s-a transformat intr-o poveste cu final fericit, atunci cind vioara s-a intors la Amoyal.
„S-a intors intacta si acum dragostea mea pentru ea este si mai mare”, a recunoscut violonistul, care si-a indeplinit visul cu pretul citorva milioane de euro. Pe piata instrumentelor muzicale de valoare, un Stradivarius poate atinge si suma de 5 milioane de euro, conform specialistilor.
In momentul de fata, Pierre Amoyal scrie o carte intitulata „Pour l’amour d’un Stradivarius” („Din dragoste pentru un Stradivarius”), care contine intreaga poveste a viorii „Kochanski” Stradivarius si va fi publicata la editura franceza „Robert Laffont”.