Stres-testul eliminat de BNR; Vom vedea mai multe credite imobiliare?
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat ca BNR a eliminat in sedinta de joi obligativitatea ca bancile sa aplice stres-testul pentru clientii-persoane fizice care vor un credit garantat cu o ipoteca. „Ca urmare a experientei ultimelor luni s-a constatat ca rata de rambursare a acestor credite este mult mai buna decit la creditele de consum”.
Mai multe despre politica BNR si despre cursul leului, aflati din emisiunea Bucuresti punkt Bonn, difuzata vineri de Deutsche Welle si HotNews.ro
„Partea suprinzatoare este aceea ca la momentul de fata, principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat”, a mai declarat economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, in intalnirea inline cu cititorii HotNews.ro.
„Deprecierea leului are mai multe cauze: criza financiara si economica internationala care a penalizat toate valutele din regiune; acumulraea unor dezechilibre in Romania indeosebi in ce priveste deficitul bugetar si deficitul contului curent; cresterea salariilor cu mult peste cresterea productivitatii muncii; criza gazelor naturale care a dus la cereri mari de valuta, peste care s-a suprapus si un puternic element speculativ. Fata de cele aratate, o apreciere a cursului leului nu poate avea loc doar prin interventia BNR, ci necesita un cumul de actiuni. Prima si cea mai importanta o constituie un angajament ferm al Guvernului privind restrictivitatea politicilor bugetare si salariale”, a mai precizat Valentin Lazea.
Referitor la o posibila reluare a creditarii spre sectorul de productie, Valentin Lazea a declarat ca nu vede „cum s-ar putea relua aceasta fara a se trece prin canalul bancar. Este adevarat ca in unele tari, recapitalizarea bancilor ( sau eventuala renationalizare) a fost insotita de conditionarea ca bancile astfel recapitalizate sa crediteze domenii indicate de Guvern. In Romania, deocamdata, nu se pune problema recapitalizarii si cu atat mai putin a nationalizarii bancilor”.
Cum vad bancherii decizia BNR de a relaxa normele de creditare?
“Cred ca este o decizie buna pentru relansarea creditarii si eventual a redemararii economiei de consum”, explica unul din sefii unei banci din top 5, care nu a dorit sa fie citat. “Cred insa, deasemenea, ca relaxarea conditiilor impuse de BNR nu va duce automat la o crestere majora a volumului de credite ipotecare, in conditiile in care profilul de risc al imprumutatilor s-a deteriorat, costul refinantarii a crescut substantial, leul s-a depreciat iar valoarea de acoperire a garantiilor este incerta si in scadere”, a mai continuat el, scrie Dan Popa pe blogul sau.
Decalajul intre “disposable income” si pretul apartamentelor este inca prea mare pentru ca cererea reala sa se intalneasca cu oferta, iar corectia de pret pe imobiliare trebuie sa fie semnificativ mai mare pentru ca sa avem de-a face cu o oferta solvabila.
“La modul general, bineinteles ca orice productie noua de credite in perioada de criza este mai riscanta si riscam dupa cum spune englezul sa “throw good money after bad”. De aceea cred ca bancile vor fi prinse intre Scylla neacordarii de credite (venituri mai mici) si Charibda cresterii costului de risc. In vreme de criza, as paria pe Charibda”, a raspuns bancherul citat.