STUDIU DE CAZ: Ce face Primaria din Viena cu masinile parcate neregulamentar?
E bine sau nu ca masinile parcate neregulamentar sa fie ridicate? Opinii pro si contra sunt cu miile. Dar sa vedem si un exemplu dintr-o capitala europeana aflata la cateva sute de km de granita de Vest a Romaniei. Primaria din Viena a decis sa ridice masinile parcate neregulamentar inca din anul 1974, dupa ce o femeie a murit intr-un incendiu pentru ca pompierii nu au putut ajunge la timp din cauza unor masini care blocau strada. Primaria se ocupa de partea organizatorica, iar pentru activitatea efectiva de ridicare a masinilor sunt selectate firme private pe baza de licitatie.
In Viena, pentru a-si recupera masina, proprietarul trebuie sa plateasca 242 EURO, plus amenda pentru parcare neregulamentara, plus 9 euro pe zi pentru pastrarea masinii (pana cand proprietarul se duce sa o recupereze). Din aceasta suma Primaria din Viena nu ia nimic, comunitatea locala incasand doar banii din amenzi, potrivit unui raspuns trimis de municipalitatea Vieneza la solicitarea HotNews.ro
„In cazuri de urgenta masinile de salvare, pompieri si politie trebuie sa ajunga la orice ora si nestingherit la locurile in care au avut loc accidente sau unde au loc incendii. O intarziere de cateva minute poate avea consecinte fatale pentru cei implicati. Motivul din cauza caruia a fost infiintat in 1974 Serviciul pentru ridicarea autovehiculelor in cadrul Departamentului Municipal 48 (MA 48 – Departamentul pentru Managementul deseurilor, curatenia strazilor si parcul de masini) a fost unul extrem de trist: o femeie a murit intr-un incendiu pentru ca pompierii nu au putut ajunge la timp la respectiva locuinta din cauza unor masini parcate neregulamentar, care le-au blocat accesul”, a declarat pentru HotNews Ulrike Volk, sefa servicului de comunicare al Departamentului Municipal 48 ( Departamentul pentru Managementul deseurilor, curatenia strazilor si parcul de masini).
Potrivit aceleasi surse, reglementarile legale cu privire la ridicarea masinilor sunt stipulate in Codul de circulatie rutiera (lege federala). Parcare neregulamentara inseamna spre exemplu:
– parcarea pe a doua banda
– in fata intrarii unei case
– in zonele prevazute pentru descarcare sau zonele destinate taxiurilor
– in zonele semnalizate cu oprire sau parcare interzisa etc.
Tarifele (costurile pentru ridicarea si pastrarea masinii) au fost reglementate printr-o lege la nivelul Vienei (Ordinul Guvernului Landului Viena / Ordinul Municipalitatii Vienei).
Serviciul de ridicare a autovehiculelor intervine, respectiv ridica masinile care au fost parcate neregulamentar si incurca circulatia, dupa o sesizare a politiei sau a organelor care se ocupa de supravegherea zonelor de parcare.
Reprezentantii Primariei Vieneze spun ca masura de ridicare a masinilor parcate neregulamentar nu este neaparat pentru civilizarea soferilor ci pentru siguranta traficului.
„Nu este vorba despre disciplinarea soferilor, ci despre siguranta traficului si despre asigurarea unui trafic fluent. Circulatia mijloacelor de transport in comun, ca spre exemplu a tramvaielor, nu trebuie sa fie impiedicata, zonele de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati nu au voie sa fie blocate sau ocupate neregulamentar, politia, salvarea si pompierii trebuie sa aiba intotdeauna cale libera, astfel incat sa poata interveni in cazuri de urgenta”, a mai declarat Ulrike Volk.
Rudolf Schicker, consilier municipal Viena, a declarat in urma cu cateva saptamani intr-un interviu acordat HotNews.ro ca soferii din orasul sau nici macar nu se gandesc sa parcheze pe trotuar, iar daca cineva ar face asta, i-ar fi ridicata imediat masina.
„Noi nu am avut aceasta problema. Cunosc problema de la Sofia, Moscova, Bucuresti, Belgrad, dar sub forma pe care o descrieti d-voastra nu am intalnit-o la Viena. Ce s-a intamplat la noi, uneori, in intersectii, oamenii parcau cu doua roti pe trotuar. In momentul in care la noi cineva ar parca pe trotuar, ar fi imediat ridicata masina dupa care trebuie sa se duca undeva la o parcare uriasa, aflata la 10 km de Viena pentru a o recupera. Va plati transportul masinii si amenda, iar acea parcare uriasa nu este conectata la reteaua de transport in comun, deci va trebui sa plateasca un taxi pana acolo, ceea ce ii va da multe batai de cap. Ce am mai facut noi, am ingradit acesul masinilor prin piloni, dar asta vad ca se intampla deja si la Bucuresti. Am vazut ca si la Moscova se ridica masinile destul de des fiindca altfel nu merge”, a declarat acesta. Citeste aici mai mult.