Sari direct la conținut

Studiu: Statele Unite nu isi mai permit pedeapsa cu moartea

HotNews.ro

In California exista 678 de persoane condamnate la moarte, cel mai mare numar din toate statele americane, insa, cu toate acestea, nici un detinut nu a mai fost executat in ultimii 4 ani. Costurile anuale pentru sistemul pedepsei cu moartea ajung la 130 de milioane de dolari.

Acestea sunt datele publicate intr-un nou raport care arata ca statele irosesc milioane de dolari cu un sistem ineficient care se incapataneaza sa pastreze pedeapsa capitala. Sistemul iroseste milioane de dolari, bani care ar putea fi folositi pentru alte programe de prevenire a criminalitatii.

„35 de state inca mentin pedeapsa capitala, desi au loc din ce in ce mai putine executii in fiecare an”, a declarat Richard Dieter, director executiv la Centrul de Informatii privind Pedeapsa cu Moartea (DPIC), potrivit CNN. Acesta a mai adaugat ca „numarul condamnatilor la moarte a ramas, insa, constant. In conditiile in care bugetul s-a redus, pedeapsa capitala a devenit o forma mai scumpa a pedepsei pe viata, fara drept de eliberare conditionata”.

DPIC a realizat studiul ale carei rezultate au fost facute publice marti. Un sondaj efectuat pe un esantion de 500 de sefi de unitati de politie, publicat impreuna cu studiul, arata ca pedeapsa capitala este ultima in clasamentul mijloacelor pentru reducerea criminalitatii. Doar 1% dintre subiecti au declarat ca pedeapsa cu moartea este cel mai bun mijloc pentru a atige acest scop.

Numarul persoanelor condamnate la moarte pe intreg teritoriul SUA era, in 2007, de 3.220, mult mai mare decat in urma cu doua decenii, cand existau numai 2.250 de condamnati la moarte.

Studiul DPIC arata ca mentinerea pedeapsei capitale costa autoritatile cu 10 milioane de dolari mai mult in fiecare an, in fiecare stat, decat sentinta pe viata. Costurile ridicate se datoreaza faptului ca sunt necesare masuri de securitate mai stricte, dar si faptului ca acestor condamnati li se garanteaza accesul la procese mai elaborate si mai indelungate pentru judecarea unui apel. Spre exemplu, in Florida, unde au avut loc doua executii anul acesta, se cheltuiesc 24 de milioane de dolari pentru fiecare executie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro