Sari direct la conținut

SUA: 110 persoane, acuzate de legaturi cu gruparea terorista Stat Islamic, din 2013 pana in prezent 

HotNews.ro
Luptator din Statul Islamic, Foto: Captura YouTube
Luptator din Statul Islamic, Foto: Captura YouTube

Procurorul general adjunct al SUA, John Carlin, a declarat ca mai mult de 110 persoane au fost acuzate public la un tribunal federal inca de la sfarsitul anului 2013, din cauza faptului ca grupul militant islamic de stat a depasit o mare parte din Siria si Irak, informeaza Reuters.

Carlin a declarat pentru Departamentul de Justitie al SUA ca are nevoie ca publicul american sa fie mai proactiv in legatura cu avertizarea autoritatilor federale atunci cand sunt martori la sprijinul oferit organizatiilor teroriste straine, cum ar fi Statul Islamic, in remarcile reporterilor de la Departamentul de Justitie SUA.

In mai mult de 80% din cazuri, urmarite de justitie inca din 2013, cineva din cercul persoanei acuzate a crezut ca a fost martor la activitatea pentru care persoana respectiva a fost acuzata, potrivit lui Carlin. In mai mult de jumatate din cazuri, martorii nu au raportat nimic autoritatilor pana dupa ce acuzatiile au fost facute.

Multi dintre sustinatorii Statului Islamic, urmariti penal incepand cu 2013, au fost acuzati cu statutul „sprijin material”, care interzice sprijinirea unei organizatii teroriste straine desemnate.

Carlin a spus ca este deschis pentru a stabili daca afilierea la un grup extremist intern ar „justifica o sanctiune speciala” pentru persoanele deja acuzate de comiterea unei infractiuni violente.

Pur si simplu sprijinirea unui grup intern, in cazul in care unii dintre membrii au comis crime, nu ar trebui sa fie urmarita penal, pentru ca „se executa in Constitutia noastra si valorile noastre”, a declarat Carlin.

Departamentul de Justitie a acuzat, anul trecut, 60 de persoane, de sustinerea sau comiterea de infractiuni, din cauza simpatiei lor fata de SI, cea mai mare cifra anual inregistrata. Numarul celor arestati in acest an este mai mic decat anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro