Sari direct la conținut

SUA ar fi doborât o dronă Bayraktar TB2 deasupra Siriei / Ce spune Pentagonul

HotNews.ro
Dronă Bayraktar TB2 , Foto: Dreamstime.com
Dronă Bayraktar TB2 , Foto: Dreamstime.com

Statele Unite au doborât joi o dronă turcească care zbura în apropierea trupelor americane din Siria, potrivit unui anunț făcut de Pentagon, în timp ce sursele presei de la Washington afirmă că a fost vorba de o dronă Bayraktar TB2.

Un oficial din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat că drona doborâtă nu a aparținut forțelor armate ale țării, fără a oferi însă alte detalii privind presupusul operator al aeronavei fără pilot, potrivit Reuters.

O sursă separată din cadrul serviciilor de securitate de la Ankara a afirmat că Agenția Națională de Informații a Turciei a efectuat noi lovituri împotriva militanților kurzi din Siria după atacul sinucigaș cu bombă ce a avut loc în apropierea parlamentului turc duminica trecută.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat kurd catalogat ca fiind o organizație teroristă de către Turcia și multe țări occidentale, a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Ministerul turc al Apărării a declarat că loviturile aeriene efectuate de forțele sale joi noaptea au distrus 30 de ținte legate de militanții kurzi din nordul Siriei și au „neutralizat” numeroși luptători.

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat în schimb că dronele turcești au efectuat lovituri în Al-Hasakah joi dimineața, la aproximativ un kilometru distanță de trupe americane.

Al-Hasakah este o regiune din nord-estul Siriei în care se află trupe ale Unităților de Apărare a Poporului (YPG), o organizație kurdă afiliată PKK dar care în Siria este principalul aliat al SUA în lupta sa împotriva Statului Islamic (ISIS).

Generalul Ryder a adăugat că ulterior o dronă turcească s-a apropiat la mai puțin de 500 de metri de trupele SUA și că a fost considerată o amenințare de către acestea, fiind doborâtă de un avion F-16.

„Nu avem niciun indiciu că Turcia viza intenționat forțe ale SUA”, a subliniat Ryder în fața reporterilor.

SUA și Turcia încearcă să minimalizeze incidentul cu doborârea dronei

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că a vorbit la telefon cu omologul său turc Yaser Guler, afirmând că discuția a fost una „productivă”. Ministerul turc al Apărării a notat de asemenea pe platforma de socializare X, fosta Twitter, că Yaser Guler i-a transmis lui Austin că „Turcia este pregătită să se alăture unei lupte comune cu SUA împotriva Daesh (n.r. o altă denumire pentru Statul Islamic)”.

Generalul Charles Q. Brown, noul șef al Statului Major al forțelor armate americane, a vorbit la rândul său cu omologul turc și a discutat „despre nevoia de a urma protocoale comune de dezescaladare pentru a asigura siguranța personalului nostru în Siria”.

Atât oficialii de la Ankara, cât și cei de la Washington, au evitat să numească tipul de dronă care a fost doborât.

Însă Politico, citând sub condiția anonimității o sursă familiară cu incidentul, afirmă că a fost vorba despre o dronă de atac Bayraktar TB2, model devenit faimos în întreaga lume după ce a fost folosit cu mare succes de forțele ucrainene împotriva armatei ruse în primele luni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin anul trecut.

Sursa citată de Politico afirmă de asemenea că drona a aparținut forțelor armate ale Turciei, în pofida dezmințirii făcute inițial în acest sens de către oficialul Ministerului Apărării de la Ankara. Sursa publicației americane a cerut să fie citată sub condiția anonimității din cauza naturii sensibile a subiectului.

De altfel, dată fiind natura operațiunilor aeriene desfășurate de Turcia în nordul Siriei, forțele sale folosesc cel mai probabil astfel de drone cu putere de foc impresionantă în loviturile lor împotriva militanților kurzi.

Pe lângă Ucraina și Siria, dronele Bayraktar TB2 au mai fost folosite într-o zonă de conflict de către Azerbaidjan, în agresiunea asupra Armeniei din toamna anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro