Sari direct la conținut

SUA avertizează că Rusia va încerca să influențeze voturile din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova

HotNews.ro
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
John Kirby, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Moscova a investit milioane de dolari în eforturile de a submina alegerile și integrarea europeană a Moldovei, dar eforturile au fost în zadar, lucru demonstrat de rezultatele scrutinului din 20 octombrie, dar ei vor continua să încerce să influențeze voturile din turul 2, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit transcriptului oferit de Casa Albă.

„Rezultatele de astăzi arată că Moldova a votat în favoarea referendumului național și a apartenenței la UE, ceea ce este un pas uriaș spre integrarea europeană”, a afirmat John Kirby, care a salutat și obținerea de către Maia Sandu a 42% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale.

El a reiterat avertismentul făcut în urmă cu o săptămână, potrivit căruia „Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea europeană a acesteia”.

„În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari acestor eforturi. Acum, Rusia nu a reușit. După cum demonstrează rezultatele, democrația moldovenească este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, a mai afirmat Kirby.

În final, el a subliniat că SUA rămâne în contact cu autoritățile din Moldova întrucât se așteaptă ca Rusia să continue eforturile de a interfera în alegeri.

„Știm că urmează turul 2 și ne așteptăm ca rușii să încerce să influențeze votul. Așadar, vom continua să colaborăm cu moldovenii, în mod public și nepublic, pentru a afla cum își pot îmbunătăți rezistența la acest tip de influență”, a afirmat Kirby.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că „dacă ea spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupări criminale, trebuie să prezinte dovezi”.

„Și ar fi frumos ca doamna Sandu să explice acestui număr atât de mare de voci care nu sunt de acord cu politica ei. Sunt și acestea grupări criminale? Sau ea vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu bande criminale? Există o mulțime de nuanțe aici”, a încheiat Peskov.

INTERVIURILE HotNews.ro