SUA: „Poluanți eterni” în 45% din apa de la robinet (studiu)
Cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite este contaminată cu PFAS, supranumiți „poluanți eterni”, potrivit unui vast studiu realizat de o agenție guvernamentală americană, care indică niveluri și mai ridicate de contaminare în zonele urbane, potrivit AFP.
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu.
Toate conțin legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice în chimia organică. Aceasta înseamnă că rezistă la degradare atât în timpul utilizării, cât și în mediu.
De asemenea, majoritatea PFAS sunt transportate cu ușurință în mediu pe distanțe lungi, departe de sursa eliberării lor.
„Studiul realizat de US Geological Survey (USGS) este primul care compară prezența PFAS în apa distribuită atât de furnizorii privați, cât și de cei publici, la scara unei țări întregi”, a declarat vineri pentru AFP Kelly Smalling, autorul principal al studiului.
În studiul său, publicat săptămâna aceasta în revista Environment International, USGS estimează că există 75% șanse de a găsi PFAS în apă în zonele urbane, față de 25% în zonele rurale.
„Oamenii de știință de la USGS au testat eșantioane de apă colectate direct de la robinete în bucătării din întreaga țară”, a declarat Kelly Smalling, cercetător la USGS.
„Concentrațiile de PFAS în rezervele publice de apă și în fântânile private au fost similare”, a adăugat ea, precizând că cercetarea s-a concentrat asupra a 32 de tipuri de PFAS, din cele peste 12.000, dintre care unele nu pot fi detectate de tehnologiile actuale.
Grupul american 3M, care a fost deja acuzat în Belgia și Olanda, a anunțat luna trecută că va plăti până la 12,5 miliarde de dolari pentru a pune capăt proceselor intentate în Statele Unite de mai multe rețele publice de distribuție a apei potabile pentru contaminarea cu PFAS.
Compania a precizat că intenționează să înceteze să mai producă acești poluanți până la sfârșitul anului 2025.S-a observat frecvent că PFAS contaminează apele subterane, apele de suprafață și solul. Curățarea amplasamentelor poluate este dificilă din punct de vedere tehnic și costisitoare.
Dacă vor continua să fie eliberate, aceste substanțe chimice se vor acumula în mediu, în apa potabilă și în hrană.