SUA vin in ajutorul Kirgistanului cu 48 milioane de dolari
Guvernul SUA a promis 48 de milioane de dolari drept ajutor pentru a usura criza umanitara din Kirgistan. Departamentul de Stat american a declarat ca banii vor fi cheltuiti pentru satisfacerea nevoilor celor aproximativ 400.000 de persoane stramutate din cauza violentelor etnice recente din sudul tarii, informeaza BBC. Autoritatile din Kirgistan au anuntat ca mai mult de 2.000 de oameni au murit in urma ciocnirilor dintre kirgizi si uzbeci. Starea de urgenta a ramas in vigoare in orasul sudic Osh.
Fortele de ordine incearca sa mentina siguranta in zona pana la referendumul care va avea loc duminica, dupa ce comisia electorala centrala a anuntat ca sase dintre membrii uzbeci au fost rapiti, miercuri.
Kirgistanul s-a transformat intr-o zona conflictuala, dupa ce o revolta din luna aprilie l-a inlaturat de la conducerea tarii pe presedintele Kurmanbek Bakiyev si a adus un guvern interimar la putere. Noua conducere, care nu a fost aleasa in mod formal, va organiza un referendum pe 27 iunie, referitor la modificarile constitutionale, care vor face tara mai democratica.
Guvernul a emis un decret, in care se precizeaza ca referendumul va fi anulat numai daca intreaga tara se va afla intr-o stare de urgenta sau in cazul in care starea de urgenta urmeaza sa fie declarata in regiunile care contin mai mult de jumatate din totalul electoratului.
Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati a declarat ca aproximativ 300.000 de refugiati au fost adunati de pe partea Kirgistanului, citand informatiile furnizate de guvernul interimar si organizatiilor non-guvernamentale de pe teren.