Sari direct la conținut

Sub lipiciul afiselor electorale

Adevarul

Ranjete tampe de „Foto Bujor”, camasi descheiate la guler si maneci suflecate a munca, costume strambe din loturi refuzate la export. Din afisele electorale, care au baltat orasele si comunele Romaniei, imaginile repetentilor si premiantilor clasei politice promotia 2004 ne vor urmari cateva saptamani de aici incolo, chiar si dupa validarea rezultatelor din turul doi al localelor.

Vom merge dimineata la serviciu si vom fi salutati de un ochi cu orbita golita de hartia colorata. Ne vom speria seara, la intoarcerea acasa, de cate o fata jupuita care ne spune ca asa va arata viitorul nostru. Si asta pentru ca, asa cum modelele in carne si oase rezista peste ani fara sa faca nimic in diverse scaune confortabile, nici numele lor nu se sterge de pe garduri cu una, cu doua.

Peste nici 24 de ore, urnele se vor deschide si pentru multi dintre sutele de mii de candidati inscrisi in cursa pentru primarii si consilii emotiile vor atinge paroxismul. Vom inregistra din nou „incidente izolate care insa nu sunt de natura sa vicieze rezultatul alegerilor”. Vom asculta iarasi rapoarte seci despre nivelul prezentei la vot.

Vom urmari cum au bagat buletinul in urna presedintele, premierul, sefii principalelor partide, ce ganduri ii anima in acele clipe. La sfarsitul zilei de duminica vom afla insa, din estimarile sociologilor, si ce primari s-au ales din primul tur si cine merge mai departe, peste 2 saptamani.

In vreme ce castigatorii „din prima” isi vor linge sampania de pe buze, iar finalistii pentru turul doi isi vor regandi strategia pentru confruntarea decisiva, vor incepe insa marile si adevaratele negocieri politice. Asta pentru ca scrutinul din 6 iunie are o miza mult mai mare decat desemnarea unor personaje, mai mult sau mai putin convingatoare, in fotoliile de primar.

Rezultatele alegerilor pentru consiliile locale si pentru cele judetene vor configura tabloul politic ce va servi drept fundal marii puneri in scena a campaniei din toamna. Imediat dupa aflarea scorurilor oficiale, combinatorica postelectorala va fi exersata pentru a desena majoritatile din miniparlamentele locale si judetene.

Se vor alia PNL-PD cu PRM pentru a obtine presedintia cat mai multor consilii judetene? Vor fi suficiente voturile PSD si ale unor aliati de conjunctura pentru a domina consiliile locale? In ce nuanta dominanta se va colora harta Romaniei dupa acest exercitiu electoral? Urmatoarele saptamani vor fi decisive pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari care, din pacate, preocupa tot mai putin

populatia. Cu toate acestea, echilibrul de forte – sau dezechilibrul – pe care il vor consfinti alegerile locale va fi important in clipa in care partidele vor incepe pregatirile pentru toamna. Nu e doar un simplu test al popularitatii unor personalitati mai credibile sau mai exotice lipite cu poza langa o sigla de partid.

Scrutinul de duminica este, in primul rand, o masuratoare a interesului publicului pentru politica in general.

Absenteismul masiv de la referendumul pentru Constitutie – compensat cu chiu, cu vai si cu urnele mobile pentru a salva Legea Fundamentala – participarea firava la mitingurile din ultima luna, rata mare a nehotaratilor si a dezinteresatilor din sondajele de opinie sau chiar audientele palide ale emisiunilor politice si electorale la tv demonstreaza o tendinta, poate fireasca, de detasare de

politica si de patimile ei a romanilor ajunsi la capatul unui deceniu si jumatate de democratie experimentala. Pe de alta parte, scrutinul de maine va dezvalui si cat de real este mitul credibilitatii neerodate a partidului de guvernamant dupa 4 ani de mandat, evaluare ce va avea consecinte directe asupra evolutiilor din urmatoarele 6 luni.

Nu in ultimul rand, soarta Aliantei „Dreptate si Adevar” se joaca tot pe 6 iunie. De rezultatele obtinute individual de partidele componente vor atarna negocierile ulterioare pentru impartirea locurilor pe listele parlamentare: cine va fi vioara intai in duet, cine va avea cele mai multe pozitii eligibile, cine va fi premierul din tandem pentru candidatul la prezidentiale.

Suficiente motive pentru tensiuni care, daca nu sunt strunite, pot zdruncina sudura inca nefasonata dintre PNL si PD. Toate aceste mari mize politice au fost insa acoperite, in vanzoleala ultimelor 4 saptamani de campanie, sub straturile coscovite de afise cu poze de pretendenti la primarie.

Luate de valul promovarii candidatilor, ocupate cu atacurile asupra rivalilor, aproape ca si partidele au uitat sa mai aminteasca alegatorilor ca duminica au de votat si echipele de consilieri care sa-i sprijine pe viitorii primari.

E greu de uitat insa ce nenorociri au adus in multe orase din Romania – desigur, in frunte cu Bucurestiul – coabitarile imposibile dintre un primar si o majoritate de consilieri locali ostili.

Experienta banilor pierduti pentru comunitate si a anilor irositi in dispute politicianiste poate fi curmata doar daca votul de duminica va fi judecat ceva mai profund decat dupa albul dintilor candidatilor, taietura taiorului sau tupeul replicilor de pe ecran.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro