Sari direct la conținut

Sub presiunea lui Liviu Dragnea, ANRE a decis amanarea scumpirii gazelor cu o luna

HotNews.ro
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa amane cu o luna scumpirea cu 6% a gazelor, in urma atacurilor repetate ale sefului PSD Liviu Dragnea la adresa institutiei. Astfel, Comitetul de Reglementare al ANRE a hotarat ca scumpirea de 6% sa nu se mai produca pe 1 octombrie, ci pe 1 noiembrie. In ciuda acestei decizii, Liviu Dragnea a continuat atacurile. „Cei de la ANRE vad ca sunt foarte romani, intre ghilimele”, a spus Liviu Dragnea pe 2 octombrie, desi ANRE luase decizia de amanare cu cinci zile in urma, pe 28 octombrie. ANRE a cedat presiunilor politice in ciuda faptului ca este o institutie autonoma.

„Cresc intr-una preturile si multa lume spune ca au crescut si cresc in continuare nejustificat. Trebuie sa vedem exact de ce. Romania este tara din Europa care are cel mai mare procent de acceptare al pierderilor nejustificate in pret, 17%. Sa vedem de ce”, a mai spus Dragnea pe 2 octombrie. Pe 29 octombrie, la o zi dupa decizia ANRE, Dragnea a spus ca „aceste preturi sunt marite prin acceptarea includerii in pret a unor pierderi nejustificate ale celor care distribuie energia”. „Nu e in regula ca in fiecare an pretul la energie si gaze si creasca pur si simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorari afecteaza si populatia si agentii economici”, a continuat Dragnea. Astfel, in opinia lui este justificata infiintarea unei comisii de ancheta a activitatii ANRE.

„Avand in vedere ca, in luna octombrie, Parlamentul Romaniei urmeaza sa aprobe, prin lege, Ordonanta de urgenta nr. 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, act normativ care aduce prevederi noi ce vor trebui sa se regaseasca in metodologiile ANRE privind calculul tarifelor pentru achizitionarea gazelor naturale provenite din depozitele de inmagazinare, in sedinta din data de 28.09.2017, Comitetul de reglementare al ANRE a luat decizia de a amana stabilirea tarifelor la gazele naturale aferente anului gazier 2017-2018”, se arata intr-o informare a ANRE publicata pe site-ul sau.

Reamintim ca incepand cu data de 1 aprilie 2017, pretul gazelor din productia interna a fost liberalizat. Insa, pretul final al gazelor livrate catre consumatorii casnici este inca reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, in functie de cum sunt recunoscute costurile operatorilor din domeniu.

Pe 27 octombrie, Parlamentul a aprobat in plenul reunit, infiintarea unei comisii de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Prin astfel de presiuni este afectata independenta reglementatorului din energie. Saptamana trecuta, Comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, a atras atentia asupra acestui aspect, chiar la Bucuresti. Canete a spus ca Autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei nu trebuie subordonate vreunei entitati, ci trebuie sa fie independente, pentru ca pietele energiei sa functioneze corect.

Reamintim ca la Bucuresti, Coalitia PSD- ALDE incearca sa obtina controlul total asupra Autoritatii Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie independenta, folosindu-se de un instrument utilizat tot mai des in ultima perioada: infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta.

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, concluziile anchetei sunt deja conturate, chiar daca ancheta nu a inceput inca: ANRE nu functioneaza bine, motiv pentru care au explodat preturile energiei pe bursa, si de aceea este nevoie de o lege care sa permita reorganizarea (destructurarea) autoritatii. Unele activitati (importante) ale institutiei vor fi preluate de catre Ministerul Energiei, iar ANRE-ul mai mic care va ramane va avea mai multi sefi, dar mai usor de schimbat decat acum. Acest plan ar urma sa fie pus in aplicare chiar daca pe 30 iunie 2017, Consiliul Reglementatorilor Europeni in domeniul Energiei (CEER) a recomandat statelor membre UE sa asigure independenta reglementatorilor din energie, fapt subliniat intr-o Carte Alba (vezi documentul atasat).

Pentru mai multe amanunte citeste:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro