Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: A murit pentru ca la tomograf este inchis in weekend; Mostenirea lui Ceausescu pentru Elena Udrea; Shopping de criza. Unde s-au inghesuit 250.000 de romani la cumparaturi

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Stop justitiei nedrepte: Un razboi in justitie de-o seama cu democratia. De 20 de ani, un bucurestean se zbate sa reconstituie o avere confiscata in vremea nationalizarii. Sutele de prezente in instanta i-au subrezit sanatatea. In fata lui Henry Barlea zace un teanc gros de dosare invelite in coperti colorate. Scoate dintre ele fotografia unui vechi conac, care acum nu mai exista. Hartiile astea sunt armele lui intr-o lupta surda cu justitia romana, pentru recuperarea unor proprietati imobiliare din judetul Prahova si din Bucuresti, precum si a unor bijuterii confiscate de statul comunist acum multe decenii. Bugetarul Barlea avea 35 de ani cand a inceput sa puna bazele colectiei de documente, era tanar si se credea puternic. „Prima data cand am intrat intr-o sala de judecata imi tremurau picioarele. Pe atunci, lasam totul in seama avocatilor”, explica justitiabilul, citat de EVZ.

Shopping de criza. Unde s-au inghesuit 250.000 de romani la cumparaturi. Magazine deschise noaptea, reduceri si concerte. Sunt solutiile la care apeleaza mallurile din toata tara pentru a readuce oamenii in centrele comerciale. Peste 1% din populatia Romaniei a fost la cumparaturi in noaptea de sambata spre duminica a acestui weekend. In mallurile Iulius din Timisoara, Cluj si Iasi „250.000 de clienti au profitat din plin de cele mai mici preturi ale toamnei, reduse cu pana la 80% si de variata oferta de entertainment”, spun reprezentantii Iulius Group. Amatorii de cumparatori din cele trei orase din provincie si din localitatile din imprejurimi au cheltuit, intr-o singura noapte, peste trei milioane de euro, conform aceleiasi surse. Un calcul simplu arata insa ca cei mai multi dintre ei doar au admirat vitrinele si s-au bucurat de evenimentele special gandite de organizatori. In medie, fiecare din cei 250.000 de romani a cheltuit numai 12 euro in magazinele din cele trei centre comerciale, precizeaza Gandul.

De ce a iscat Chiliman un scandal diplomatic pentru o autorizatie? Dupa ce a ignorat apelurile repetate ale Parisului si a declansat un scandal imens, autorizand extinderea unui bar, gard in gard cu Ambasada Frantei, primarul Andrei Chiliman a pierdut si procesul deschis pentru anularea autorizatiei. Intr-un oras in care autorizatiile de constructie se acorda, de multe ori, la limita legislatiei, iar uneori sunt eliberate chiar de catre alte institutii decat cele abilitate, aparitia unui imobil fara nici un sens langa o cladire istorica sau langa o biserica risca sa nu mai socheze pe nimeni. Sunt insa si cazuri fericite in care astfel de documente sunt anulate de instanta, mai ales daca intervin probleme legate de securitatea unor institutii. Astfel s-a intamplat cu autorizatia de constructie emisa de Primaria Sectorului 1, condusa de Andrei Chiliman, pentru extinderea unei terase-bar cu program non-stop, amplasata chiar langa Ambasada Frantei. Dupa ce demersurile Parisului pe langa primaria de sector au esuat, reprezentanta diplomatica s-a adresat Ministerului de Externe si Prefecturii Municipiului Bucuresti, cu scopul declarat de a obtine anularea autorizatiei. Conflictul nu a trecut neobservat, pentru ca nici ambasada, nici edilul Chiliman nu s-au abtinut de la declaratii dure. In 10 decembrie 2009, Primaria Sectorului 1 a emis o autorizatie pentru extinderea cafenelei Tonka, aflata gard in gard cu ambasada. Documentul a fost semnat, desi cladirea ambasadei franceze este totusi monument istoric, iar institutia abilitata sa emita autorizatii de constructie in jurul imobilelor cu un asemenea statut nu este primaria de sector, ci Primaria Generala a Capitalei. Cladirea de langa Ambasada Frantei a mai fost modernizata de-a lungul timpului. Fost internet-cafe cu program non-stop, s-a transformat in bar cu terasa, dupa ce internetul a inceput sa intre in casele majoritatii bucurestenilor, relateaza Romania libera.

Norman Manea: „Daca nu ne putem iubi vecinul, macar sa-l respectam”. Scriitorul a revenit la Bucuresti pentru a-si lansa, in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, seria de autor de la Editura Polirom, printre care si volumul „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”. Scriitorul Norman Manea, cel mai tradus autor roman in strainatate, care a continuat sa scrie in limba romana si dupa exilul in Statele Unite din 1986, se va numara printre invitatii celei de-a 17-a editii a Targului de Carte Gaudeamus, eveniment organizat de Radio Romania in perioada 18-22 noiembrie 2010, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti. Vizita scriitorului la Bucuresti, organizata la invitatia Ambasadei Frantei in Romania, are ca scop principal marcarea, si in Romania, a prestigioasei distinctii Ordinul francez al Artelor si Literelor – titlul de Comandor (cel mai inalt rang), primit de Norman Manea din partea statului francez in aceasta primavara. Norman Manea, in varsta de 74 de ani, a ajuns ieri la Bucuresti, iar joi, 18 noiembrie, de la ora 16.00, la standul Institutului Francez, isi va lansa cele mai noi volume aparute in cadrul seriei de autor de la Polirom, printre care „Vizuina” si „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”, informeaza EVZ.

A murit pentru ca la tomograf este inchis in weekend. Adina Vizitiu (25 de ani) a murit duminica, inainte ca medicii sa-i poata pune un diagnostic. Ei aveau nevoie de o tomografie, care nu se putea face decat luni. Directorul spitalului din Focsani spune ca a externalizat serviciul de tomografie pentru ca era mai ieftin decat repararea aparatului propriu, primit de la minister. Adina Vizitiu (25 de ani), angajata la Serviciul de Cercetari Penale al Politiei Rutiere Vrancea, a murit duminica, la zece zile dupa ce a nascut o fetita, desi nu parea a avea probleme de sanatate, iar sarcina a decurs perfect normal. Pentru ca dupa nastere o durea capul foarte tare, politista a mers vineri seara la Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Focsani. Medicul de garda, dr. Popescu Decebal, i-a spus ca sufera doar de o migrena acuta si ca nu necesita analize suplimentare. „Medicul ne-a spus ca nu are ce sa-i faca mai mult”, a declarat sotul Adinei, Cornel Vizitiu, si el angajat al Inspectoratului Judetean de Politie, la Serviciul Economic, citat de Adevarul.

Pistolarul de la Neamt, capturat de trupele speciale. Fatuloiu suspecteaza mai multi politisti de complicitate cu interlopii nemteni. Politia din intreaga tara, dar si o buna parte din lumea interlopa din Moldova au pornit intr-o adevarata cursa de capturare a celui care l-a lichidat pe Gheorghe Mararu si l-a ranit pe fratele acestuia Principalul suspect in cazul asasinatului de la Piatra Neamt a fost capturat de trupele speciale ale Politiei, in baza informatiilor furnizate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din MAI, au declarat pentru gandul surse din Ministerul Administratiei si Internelor. „Trupele speciale au inconjurat, in jurul orei 14, casa in care se ascundea si l-au somat sa se predea. Chilat a iesit si s-a predat, fara a opune rezistenta. Nu a vrut sa declare nimic si a cerut sa il ducem la procuror, cu promisiunea ca va coopera in ancheta”, au mai declarat sursele citate. Cristian Chilat a fost prins in casa bunicilor sai, din comuna Bargaoani, aflata in apropierea municipiului Piatra Neamt. Suspectul, considerat deosebit de periculos, nu era inarmat. Anchetatorii urmeaza sa perchezitioneze locuinta, in incercarea de a descoperi si arma crimei, potrivit Gandul.

Mostenirea lui Ceausescu pentru Elena Udrea. Ministrul Dezvoltarii si Turismului are de platit, din bani publici, un sfert de milion de euro despagubiri pentru o condamnare inscenata in anii ’80 unui functionar roman care a ramas in Occident. Fostul sef al sucursalei Bruxelles a ONT in anii ’70, Ion Avram, ar trebui sa primeasca daune de 250.000 de euro de la Ministerul Turismului. Comunistii i-au confiscat in 1981 toata averea. In anul 1980, fostul sef al ONT Bruxelles, Ion Avram, a decis sa ramana in Belgia in momentul in care a fost rechemat de la post. Rechemarea sa a survenit la scurt timp dupa defectarea generalului Pacepa, fostul sef adjunct al Directiei de Informatii Externe din cadrul Securitatii. In urma refuzului de a reveni in tara, lui Ion Avram i s-a deschis un dosar penal pentru delapidare – forma clasica prin care autoritatile comuniste mascau procese de natura politica. Ion Avram (73 de ani) sustine ca a fost victima unui proces penal inscenat de comunisti in anii ’80, intrucat a refuzat sa se intoarca in Romania condusa de Ceausescu, informeaza Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro