Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Am vrut sa castigam timp". O licitatie accelerata, de 300 milioane de euro, pentru toti regii asfaltului; Cum a transformat Bin Laden Coranul in arma ideologica; Cum au ajuns japonezii sa aiba fani in Romania. Ce inseamna conventia Otaku si cum se poate intra la ea; 11 milioane de euro, bani negri pentru Biserica

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

„Am vrut sa castigam timp”. O licitatie accelerata, de 300 milioane de euro, pentru toti regii asfaltului. „Regii asfaltului” si-au impartit o treime din strazile Capitalei. Timp de patru ani acestia vor asfalta si plomba gropi pe 202 strazi si artere importante ale Bucurestiului. Valoarea totala a contractelor de intretinere multianuala este de peste 300 de milioane de euro. Printre firmele care au castigat licitatia restransa accelerata organizata de Primaria Capitalei se numara Tehnologica Radion, Euro Construct Trading, Delta ACM sau Eurovia Construct. In luna decembrie, Administratia Strazilor, institutie subordonata Primariei Capitalei, a organizat o licitatie restransa accelerata pentru incheierea a sase acorduri cadru de intretinere multianuala a 202 strazi si artere importante din Bucuresti.Licitatia pentru un pachet a fost contestata, valoarea totala a contractului pentru cinci pachete de strazi, timp de patru ani, este de 1,7 miliarde de lei fara TVA adica 287 milioane de euro tot fara TVA, scrie Gandul.

Curiosul caz al lui Tudor Molan, postasul Securitatii. Desi odata cu trecerea timpului a devenit tot mai evident ca existenta teroristilor din decembrie 1989 a fost o diversiune, peste cei 21 de ani scursi de la Revolutie a planat o mare intrebare: cine a fost in spatele acestei diversiuni? Daca majoritatea argumentelor logice conduc spre grupul „emanatilor” care au ocupat Televiziunea si au folosit-o pentru instrumentarea unor manipulari grosolane, cazul brasoveanului Tudor Molan aduce in discutie o ipoteza mai putin dezbatuta: implicarea Securitatii, anunta Adevarul.

Delta care se naste sub Bucuresti. O echipa de 40 de oameni imbracati in costume speciale, inchise ermetic si dotate cu tuburi de oxigen, va cobori in Dambovita subterana, raul din bezna care colecteaza dejectiile si apa reziduala provenite de la cele doua milioane de bucuresteni. Este prima data cand se curata tunelurile de sub Dambovita, la 25 de ani de la darea acestora in folosinta. Pe sub lenesa Dambovita de suprafata curge Dambovita subterana, un rau cu un debit de 6-10 ori mai mare si curgere vioaie, care ar putea sa duca usor la vale, pe sub Bucuresti, o barcuta cu un om in ea. Suvoiul subteran este format din apele menajere provenite de la toata reteaua de canalizare a Bucurestiului, in lungime totala de 2.473 de kilometri, informeaza Romania Libera.

Cristoiu: „De 20 de ani, Vadim intimideaza justitia”. Jurnalistul Ion Cristoiu incepe astazi un nou proces impotriva liderului Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor. Asta dupa ce, inainte de a intra la ultima sedinta a procesului pe care i l-a intentat liderului PRM, gazetarul se aratase conciliant. „Daca domnul Corneliu Vadim Tudor isi cere scuze si isi retrage declaratia pe care a facut- o in emisiunea din 3 noiembrie 2008, la „Nasul”, cea in care a spus ca eu as fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod Coroiu, renunt imediat la proces si la daunele pe care le cer”, spunea jurnalistul vinerea trecuta, scrie EVZ.

Reportaj din interiorul uneia dintre cele mai exclusiviste organizatii din Romania. Cine face parte din Clubul Rotary: ” Nu suntem masoni”. De la masa lui, seful cel mare bate cu ciocanelul de lemn intr-un clopot auriu, iar la sunetul asta cei 20 de rotarieni lasa gluma deoparte, devin brusc seriosi si fiecare se asaza la locul lui. Incepe sedinta. Este adunarea obisnuita a Rotary Club Bucuresti, cel mai vechi dintre cele 96 de cluburi Rotary din Romania. E lege: se intalnesc in fiecare joi la 7 jumate, la hotelul Marriott. Spun ca discuta despre ce actiuni caritabile sa mai faca, anunta Gandul.

Programul economic al USL: liberalo-populist. De ce spunem ca programul propus de USL este populist? Pentru ca pe langa „vom da, vom facilita, vom investi” nu sunt specificate si capitolele bugetare ce vor fi reduse. Lipsesc frazele de genul „vom concedia, vom reduce, vom prioritiza”. In aceeasi linie a promisiunilor fara acoperire specifica tuturor politicienilor care s-au perindat pe la guvernare in ultimii 20 de ani, programul se dovedeste de o generozitate excesiva si, in multe puncte, fara acoperire. PSD a mai avut astfel de programe de tipul „de toate pentru toti”, iar Mircea Geoana, fostul presedinte al Partidului Social Democrat, a recunoscut ca au fost gresite, informeaza Adevarul.

Culisele razboiului pentru caii de la Letea. Fundatiile care se ocupa de protectia animalelor au solicitat de la autoritatile tulcene aproape 2.000 de hectare de teren, gratuit, pentru gazduirea cailor salbaticiti. Autoritatile au respins propunerea, motivand ca animalele ar fi distrus habitatele protejate. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Directia Silvica Tulcea si Primaria C.A. Rosetti au facut publice documente care, in opinia lor, dovedesc interesele financiare ale asociatiilor care au luat apararea cailor din Delta. Conform acestora, fundatia „Arca lui Noe” a initiat, in urma cu trei ani, primul proiect cu finantare UE care viza „salvarea cailor de la Letea, mutarea lor intr-un tarc de 950 de hectare, dresarea animalelor salbatice si utilizarea lor pentru activitati turistice”. Proiectul urma sa se deruleze pe parcursul a mai multor ani, iar cheltuielile pentru 3.000 de cai ar fi fost de cateva milioane de euro, scrie Romania Libera.

Cum a transformat Bin Laden Coranul in arma ideologica. Prin simpla alipire a termenilor „islamic” sau „islamist”, radicalii s-au definit pentru musulmani si pentru lumea intreaga si astfel islamul a capatat nuante peiorative. Teologii si specialistii in studiul islamului spun ca „specia” al-Qaida nu reprezinta islamul si ca, de fapt, cele mai multe dintre mesajele si actiunile extremistilor contravin flagrant principiilor de baza islamice, dar acestia din urma vin din lumea islamica, iar asta e de necontestat in fata opiniei publice internationale. O opinie larg impartasita in spatiul islamic moderat este ca Osama bin Laden a facut un mare deserviciu islamului pentru ca a transformat aceasta religie intr-un ostatic al scopurilor sale, a folosit si interpretat Coranul in asa fel incit sa se muleze pe mijloacele si interesele retelei teroriste al-Qaida, anunta EVZ.

Cum au ajuns japonezii sa aiba fani in Romania. Ce inseamna conventia Otaku si cum se poate intra la ea. Adolescente cu parul lung albastru sau roz, cu paianjeni uriasi aplicati pe piept, ori cu sabii ninja prinse la spate au umplut pana la refuz sala de festivitati a celebrei Preoteasa, Casa de Cultura a Studentilor, in acest week-end. Personajele desprinse parca din benzile desenate japoneze venisera la conventia Otaku, pe romaneste festivalul care-i reuneste anual, sub acelasi acoperis, pe pasionatii de manga, anime, jocuri si arta japoneza, informeaza Gandul.

Ceangaii, comunitatea fara trecut si prezent. Un cantor din comuna Lunca de Sus, judetul Harghita, este izgonit din biserica din localitate de catre preotul secui, fiind numit „ceangau avortat” si amenintat ca „va fi suit pe cruce, ca Iisus”. Un primar dintr-o alta comuna, de data aceasta din judetul Bacau, isi aduce aminte de zilele cand era elev, iar profesorul de limba romana il scotea la tabla folosind apelativul „haide, bozgore”. Ce au aceste doua cazuri in comun? In prima instanta, par exemple de discriminare flagranta. Insa, spre deosebire de alte comunitati etnice din Romania, pentru care astfel de intamplari ar leza serios mandria originilor, in cazul ceangailor sunt doua simple fapte de viata, si nimic mai mult. Revendicati si renegati, in aceeasi masura, atat de romani, cat si de maghiari, ceangaii au ajuns o comunitate fara prezent, scrie Adevarul.

11 milioane de euro, bani negri pentru Biserica. Bucurestenii au lasat anul trecut 18 milioane de euro la biserica, dar pentru peste 60% din aceste donatii nu au primit chitanta, arata un sondaj facut de SNSPA. Tot fara ca sumele sa fie inregistrate, Arhiepiscopia Bucurestiului obliga parohiile sa cumpere vin si lumanari din productia proprie. Numarul celor care au dat la biserica sume mai mici de 50 de lei este de 33%, potrivit sondajului „Cartografierea sociala a Bucurestiului”. Anul trecut, ponderea era de 25%. Intre 51 si 100 de lei au dat 10% din bucuresteni dublu fata de anul trecut, in timp ce procentul celor care au dat intre 100 de lei si 500 de lei s-a triplat, la 9%, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro