Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Anul in care putem distruge Uniunea Europeana. Ce poate face Romania ca sa o salveze; Scandalul dopajului: Cum "fura" sportivii cu scutiri medicale; Scoala din Romania unde un WC din fundul curtii blocheaza banii pentru o toaleta moderna

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Anul in care putem distruge Uniunea Europeana. Ce poate face Romania ca sa o salveze. „Va disparea Uniunea Europeana de pe scena internationala si ii va lasa pe altii sa modeleze lumea?” Este intrebarea cruciala pe care presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a lansat-o in fata Parlamentului European cu ocazia prezentarii discursului anual despre Starea Uniunii. Jean Claude Juncker nu a trebuit sa consume prea mult timp din discursul sau pentru a descrie Starea Uniunii. „Europa se afla in plina criza existentiala”, a spus presedintele Comisiei. Mai rau de atat nu poate fi decat sfarsitul. Iar pentru Europa, sfarsitul visului unitatii europene inseamna categoric sfarsitul pacii si al prosperitatii. Istoria continentului o dovedeste si Jean Claude Juncker a amintit toate aceste realitati, la Strasbourg, in fata parlamentarilor europeni. Planul sau de redresare a increderii in Uniune prin masuri concrete a fost aplaudat de marile grupuri politice, PPE, Socialist sau ALDE. Junker a vorbit despre Brexit, aparare comuna, securitate, terorism, criza refugiatilor, lupta cu evaziunea fiscala, impozitare echitabila, planuri pentru tineri, statul de drept, valori europene si nu in ultimul rand despre asumarea responsabilitatii, noteazaAdevarul.

Dacian Ciolos in FAZ: „Europa rasariteana trebuie implicata mai puternic”.In interviul acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (15.09.), premierul Dacian Ciolos a afirmat ca Europa de Est trebuie implicata mai intens in gasirea de solutii la nivelul UE. In interviul acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, premierul Dacian Ciolos a vorbit despre politica Romaniei in Uniunea Europeana, prioritatile cabinetului sau, criza refugiatilor, precum si despre axa Bucuresti-Varsovia. Intrebat daca nu cumva Romania a inceput sa aiba o abordare eurosceptica, de vreme ce isi coordoneaza din ce in ce mai mult actiunile cu tarile din Grupul de la Visegrad, in special cu Polonia, Ciolos a raspuns ca una din prioritatile sale a fost, de la bun inceput, implicarea mai activa a Romaniei in politica europeana. „Noi discutam cu Germania, Franta si Olanda, dar si cu Polonia si alte state din Grupul de la Visegrad, alaturi de care incercam sa gasim solutii comune la problemele europene”, a spus premierul roman, citat deDeutsche Welle.

Scoala din Romania unde un WC din fundul curtii blocheaza banii pentru o toaleta moderna. Cum s-a ajuns in aceasta situatie.Situatie incredibila intr-o comuna din Gorj. Cu toaletele de la scoala in fundul curtii, fara apa si curent, conducerea institutiei a dat o declaratie pe proprie raspundere ca totul este in regula doar ca sa obtina autorizatie sanitara de functionare. Acum cere insa sa fie anulata. Si nu pentru ca ar fi realizat peste noapte gestul este unul grav, ci pentru ca autorizatia ii incurca, scotandu-i de pe lista cu fonduri de la Ministerul Dezvoltarii Regionale pentru constructia unui grup sanitar modern. „Am solicitat, pe proprie raspundere, la DSP Gorj autorizatie de functionare a scolii si pentru acest an de invatamant, asta desi stiam ca nu ne conformam, noi avand cele doua toalete vechi, in curtea scolii si nu in incinta acesteia. Am obtinut cu greu documentul, ca sa vad acum ca mai bine nu il cereream, deoarece banii ceruti de noi, pe Programul National de Dezvoltare Locala, nu ni s-au dat tocmai pe motiv ca avem autorizitie sanitara de functionare”, a declarat directorul scolii, Marcel Balasa. Primaria Scoarta a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice fonduri pentru reabilitarea si modernizarea grupului sanitar al scolii gimnaziale, insa cererea a fost respinsa, pe motiv ca unitatea de invatamant are, deja, autorizatie sanitara de functionare, potrivitGandul.

Cum „fura” sportivii cu scutiri.Sportivii care au apelat la substante dopante, cu acordul WADA, si-au facut mai intai un dosar medical, din care reiese ca sufera de diferite afectiuni. Aflam astfel ca multi sportivi de performanta sufera, cel putin in acte, de afectiuni precum astmul sau lipsa de concentrare. Pompiliu Popescu spune insa ca este doar o forma mascata de dopaj. Fostul medic al echipei nationale sustine ca aceste scutiri cu exceptii terapeutice, prin care sportivii pot lua legal substante dopante, sunt o modalitate prin care se triseaza: „Pot fi substante interzise care intra intr-o exceptie terapeutica si care sunt initiate de medici curanti. Acele exceptii terapeutice, da, sunt interzise, insa sunt beneficie pentru stare medicala a sportivului. Problema se pune daca nu este o practica la aceste prescrieri de exceptii. Dar ele daca sunt prescrise, devin legale. Moral, nu este bine, pentru ca pe scutirile astea cu exceptie terapeutice se fura in competitii. Eu va dau exemple din fotbal. Am avut foarte multi jucatori, printre care si Chivu. Daca va aduceti aminte, a facut o operatie la nas acum cativa ani. Si a avut nevoie de niste picaturi de nas. Cei de la Inter au cerut o scutire de uz terapeutic, dar a fost pentru 5-7 zile. Aceste scutiri de uz terapeutic nu se dau pe termen lung. Nu se dau in continuitate”, a declarat Pompiliu Popescu, citat dePro Sport.

Posibil doar in Romania: sa fii angajat in Ministerul Justitiei la 4 luni dupa ce ai iesit din inchisoare, unde ai fost condamnat pentru tentativa de omor.Andrei Placinta, fiul fostei senatoare Sorina Placinta, a iesit de doar 4 luni din inchisoare si a reusit deja sa-si gaseasca: el este traducator-interpret la Curtea de Apel Galati. Este totusi greu de inteles cum tanarul a reusit sa obtina postul, in conditiile in care pentru aprobarea dosarului erau interzise antecedentele penale. Desi primise o pedeapsa de 6 ani de inchisoare, el a fost eliberat conditionat in mai 2016. Andrei Placinta a fost condamnat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), la sase ani de inchisoare cu executare, in dosarul de talharie, tentativa de omor si ultraj contra bunelor moravuri. Pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare a fost dictata pentru tentativa de omor. Instanta a mai decis, in cazul lui Andrei Placinta, o pedeapsa de 11 luni de inchisoare cu executare pentru ultraj contra bunelor moravuri si l-a achitat pe acesta pentru fapta de talharie, pe motiv ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii. Totodata, prin decizia CAB, lui Andrei Placinta i-au fost ridicate o serie de drepturi civile, printre care si acela de a nu da examen pentru obtinerea permisului auto si de a nu conduce vreun vehicul timp de trei ani dupa executarea pedepsei principale, scrieBusiness Magazin.

Liderul CE invoca 40 de ani de minciuna, in contextul Brexitului.Liderul european Jean-Claude Juncker condamna, in contextul Brexit, 40 de ani de minciuni din partea politicienilor englezi. Presedintele Comisiei Europene a declarat ca votul istoric al Marii Britanii de a parasi UE a demonstrat ca este ceva in neregula in aceasta tara. Juncker a admis ca Europa are partea ei de vina pentru Brexit, dar nimeni nu a fost surprins de faptul ca sustinatorii votului pentru iesirea Regatului Unit din UE s-a datorat in mare parte deceniilor in care politicienii de la Londra au oferit opiniei publice britanice doar jumatati de adevar si au stampilat Uniunea Europeana ca fiind o comunitate stupida. Reactiile la aceste declaratii controversate ale lui Juncker nu s-au lasat asteptate, dupa cum remarca Daily Mail. Politicieni de top din Marea Britanie si functionari englezi de varf de la Bruxelles au respins afirmatiile liderului european, aparand totodata dreptul poporului britanic de a opta intr-o anumita directie. Si totusi, Jean Claude Juncker si-a continuat tirada, afirmand ca „Brexitul demonstreaza ca ceva nu merge bine in Europa, dar in egala masura si in Marea Britanie, relateazaRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro