Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Ar risca Klaus Iohannis sa imbratiseze o guvernare lipsita de sprijin popular instaurata la Chisinau?; Mazare 0.0: Ce s-a intamplat cu proiectele de anvergura ale primarului Constantei; O reconciliere de milioane de euro. De ce a acceptat Regele Mihai sa se impace cu Ion Iliescu

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Mazare 0.0: Ce s-a intamplat cu proiectele de anvergura ale primarului Constantei. Primarul Constantei, Radu Mazare, a promis ca va face multe lucruri ca edil, in cei 14 ani de cand conduce destinele orasului. O parte dintre promisiuni, mai ales cele cu caracter social (de care beneficiaza electoratul sau stabil) au fost duse la indeplinire. Altele, de care ar fi beneficiat toti constantenii, regiunea litoralului, ca si turistii, fie bat pasul pe loc, fie au fost sterse de pe agenda sa. Cea mai emblematica ratare a ultimilor ani o reprezinta Cazinoul din Constanta, ramas la stadiul unei ruine demne de mila. Dar esecul care ii afecteaza cel mai mult pe constanteni este faptul ca Radu Mazare nu s-a tinut de cuvant si nu a construit un CET nou, care sa reduca pretul gigacaloriei, scrie Romania libera.

Ar risca Klaus Iohannis sa imbratiseze o guvernare lipsita de sprijin popular instaurata la Chisinau? Presedintele Romaniei Klaus Iohannis va veni marti intr-o vizita de doua zile la Chisinau, dupa ce in luna ianuarie si-a amanat vizita din cauza instabilitatii politice din Republica Moldova. Seful statului roman se va intalni cu exponentii guvernarii minoritare, contestate la nivel popular din cauza increngaturii tacite cu comunistii. Aceasta, in opinia unor analisti politici locali, i-ar putea afecta imaginea inca destul de fragila a presedintelui roman in randul basarabenilor. Nimeni nu se asteapta ca Iohannis sa fie intampinat de catre basarabeni precum Traian Basescu in perioada cand era presedinte al Romaniei, mai ales ca vine intr-o perioada in care sustinatorii partidelor pro-europene se simt tradati si furati la propriu de partidele pe care le-au votat, scrie Vitalie Calugareanu pentru Deutsche Welle.

Chisinaul si-a riscat relatiile cu Europa pentru Ponta.Revista VICE a intrat in posesia unei scrisori pe care presedintele Partidului Popular European a trimis-o lui Filat si lui Leanca in septembrie, cand s-a aflat despre intentia acestuia din urma de a merge la mitingul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la presedintie. Tonul scrisorii este atat de dur, incat nu a fost facuta publica nici pana azi, chiar daca, probabil, adversarilor lui Leanca le-ar fi placut ca acesta sa fie tras de urechi in public. De obicei, partidele de la Chisinau isi ofera sprijinul in functie de familia politica a candidatului din Romania. PLDM face parte din Partidul Popular European (PPE); faptul ca acesta a dominat Parlamentul si Comisia Europeana in ultimii ani a contribuit la bunavointa pe care europenii au aratat-o Chisinaului. PPE a fost extrem de iritat de decizia lui Iurie Leanca de a-l sprijini, public, pe Victor Ponta.

Pagubele aduse statului, greu de recuperat. Fiscul lasa masinile de lux pe butuci, de frica hotilor. Persoane cu functii importante, oameni de afaceri si politicieni si-au pierdut, din cauza lacomiei, libertatea, dar si averile. Justitia le-a luat casele, masinile si lucrurile de pret pentru a recupera prejudiciile create si calculate in dosarele penale. Putini se inghesuie sa le cumpere.Aproape 900 de masini au fost indisponibilizate de Politia Romana, anul trecut. Tot in 2014, ANAF a reusit sa vanda doar 80 de masini, pe care a incasat aproape 1.700.000 de lei. Acest esec al Fisc-ului a fost pus pe seama comunicarii slabe dintre institutiile care gestioneaza bunurile sechestrate, care duce, in multe situatii, la deprecierea acestora si, prin urmare, bugetul de stat pierde bani, au atras atentia reprezentantii Ministerului Justitiei, scrie EVZ.ro.

O reconciliere de milioane de euro. De ce a acceptat Regele Mihai sa se impace cu Ion Iliescu. Cel mai controversat moment din parcursul Casei Regale in ultimii 25 de ani s-a petrecut in 2001, cand Regele Mihai a acceptat sa se impace cu cel care il prigonise in anii ’90, primind la schimb proprietatile revendicate de la statul roman: terenuri si imobile in valoare de zeci de milioane de euro. In ultimul mandat prezidential al lui Ion Iliescu, Regelui i s-a oferit o resedinta oficiala – Palatul Elisabeta – si i-a fost restituit domeniul de la Savarsin, ceea ce i-a permis sa se stabileasca in Romania. Mai mult, Regele si Guvernul Nastase ajunsesera la un acord pentru Castelul Peles si imprejurimi, scrie Adevarul.

Strategia guvernului Ponta: investitia in noi locuri de munca de 3.000 de ori mai mica decat in programul Prima Casa. Somajul in randul tinerilor de 15-24 de ani a ajuns in tara noastra la un nivel-record de 25,7% in prima parte a anului 2014. In acest context defavorabil tinerilor, zilele trecute rectorul Universitatii de Vest Timisoara, Marilen Pirtea, a sustinut necesitatea aparitiei unui program intitulat generic „Prima Slujba”, in cadrul caruia salariile tinerilor sa fie „subventionate substantial de catre stat, o anumita perioada de timp. Pe modelul programelor „Prima Casa” si „Prima Masina”, menite a stimula consumul si creditarea, consider ca statul ar trebui sa finanteze si sa implementeze un program prin care tinerii sa poata accesa mult mai usor un prim loc de munca”, spune profesorul, scrie Romania libera.

Oltenii, adevaratii urmasi ai Romei. Explicatiile specialistilor pentru temperamentul „vulcanic si plin de pasiune” al oltenilor. Faptul ca Oltenia, zona de sud a teritoriului Romaniei din prezent, s-a aflat sub stapanire romana mai mult decat celelalte teritorii ale tarii nu este mai o noutate. Acest lucru a lasat urme adanci in trasaturile de caracter ale locuitorilor Olteniei de azi, vazuti acum de unii specialisti ca mostenitorii autentici ai romanilor. De la traditii, la limba, port popular si temperament, totul pare a indica temeinicia acestei idei. Astfel, oltenii se pare ca au de la romani temperamentul „viu” definitoriu, care este aproape total opus locuitorilor din Ardeal, aflati ani buni sub stapanire habsburgica, de unde si cumpatarea lor in comportament si in vorba. Dar oltenii nu au mostenit de la romani doar temperamentul vulcanic, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro