Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Au votat kilogramul de hrisca si sacii cu cartofi. Acum traiesc cum au votat; "Generatia Facebook", de la incultii rectorului Pop la "legiunile de imbecili" ale lui Umberto Eco. Efectul Flynn sau ce legatura are inteligenta cu tehnologia; De ce nu vor liberalii ca Firea sa dea bani la Catedrala

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Au votat kilogramul de hrisca si sacii cu cartofi. Acum traiesc cum au votat.S-au ingradit cu politie si garduri de metal de propriul popor de Ziua Independentei si si-au organizat, din bani publici, o parada militara la care au avut acces doar oficialii si dansatorii. Cetatenii au fost tinuti dupa gard. Este vorba de autoritatile de la Chisinau, care s-au asigurat astfel ca nu vor fi huiduite de cetateni. Sambata, 27 august, mai multi lunetisti au urmarit festivitatile dedicate Zilei Independentei Republicii Moldova de pe cladirea Guvernului de la Chisinau (amplasata in Piata Marii Adunari Nationale), iar peste 5000 de politisti (amplasati in trei cordoane) au fost mobilizati ca sa asigure integritatea gardurilor de metal montate in jurul Pietei. Nu in zadar. Un grup de activisti civici, care scandau „Plahotniuc la puscarie!”, au incercat sa rupa gardurile si sa patrunda in zona unde urma sa aiba loc parada militara, pentru a protesta impotriva coruptiei, dar au fost opriti cu gaze lacrimogene. Seara, la concertul organizat de autoritati in Piata Marii Adunari Nationale, interpretul Pasa Parfeni i-a razbunat pe cei de dupa gard, intrand in scena imbracat intr-un tricou pe care scria #NuPlaha (Vlad Plahotniuc fiind un controversat oligarh care controleaza momentan puterea in Moldova). Nici deputatii din primul Parlament al Moldovei independente, care au votat Declaratia de Independenta, nu au fost lasati sa intre in Piata, chiar daca unul din ei a venit cu „Ordinul Republicii” la piept. Acestia au venit sa depuna flori la monumentul lui Stefan cel Mare. „Nu pentru o astfel de tara am semnat!”, a reactionat un ex-deputat (dupa ce politia i-a oprit), indemnandu-si colegul care il insotea sa mearga acasa. „E trist ca nu poti trece bulevardul ca sa depui o floare la statuia lui Stefan cel Mare, ca om liber, cum o faceam in 1991 si in toti anii, chiar si pe vremea regimului Voronin”, a declarat ex-deputatul Stefan Uritu, relateazaDeutsche Welle.

„Generatia Facebook”, de la incultii rectorului Pop la „legiunile de imbecili” ale lui Umberto Eco. Efectul Flynn sau ce legatura are inteligenta cu tehnologia.Dezbaterea pe marginea afirmatiilor rectorului UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, despre „generatia Facebook”, pe care a caracterizat-o prin „oameni lipsiti de cultura generala si de orizont artistic”, a fost „specific romaneasca￯, cu exagerari, cinism si scoatere din context. „Adevarul” va prezinta cum vad cercetatorii influenta tehnologiei asupra inteligentei, dar si analiza unor ganditori precum Umberto Eco. Aducerea in discutie a „generatiei Facebook” la Congresul National al Istoricilor Romani, care a avut loc la Cluj in acest weekend, a declansat una dintre cel mai virulente dezbateri publice din ultima vreme. Cea mai mare manifestare stiintifica din domeniul istoriei din Romania in ultimii 36 de ani a fost redusa, in mass-media, la controversa discursului rectorului Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj, Ioan-Aurel Pop, cu titlul „Meseria de istoric la inceputul mileniul al treilea”. ‘Oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia „Google”, generatia „Facebook”, generatia ‘SMS’ sau toate la un loc! Sunt oameni, in general, inteligenti, dar cu inteligenta canalizata spre scopuri controlate de o elita malefica”, a fost citatul care a inflamat cel mai tare vocile critice la adresa rectorului, care l-au perceput ca un atac la adresa tinerilor. Cartarescu: „Nu exista o conspiratie pentru idiotizarea tinerelor generatii” Pe fondul acestor controverse, scriitorul Mircea Cartarescu a scris, vineri seara, pe pagina personala de Facebook, cateva cuvinte prin care isi exprima respectul fata de „generatia Facebook”, despre care spune, printre altele, ca „rareori a existat in lume atata creativitate”, relateazaAdevarul.

De ce nu vor liberalii ca Firea sa dea bani la Catedrala.Dupa ce nu au fost de acord cu acordarea de la Primarie a 15 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului, liberalii spun ca nu au nimic impotriva proiectului BOR, dar nu vor ca PSD sa foloseasca electoral acest lucru. „Cred ca Bucurestiul are nevoie de un astfel de edificiu si ca anul 2018, centenarul Marii Uniri, ar trebui sa aduca bucurestenilor un loc cu adevarat remarcabil si reprezentativ pentru ortodoxie. Nu putem accepta sa votam un proiect total netransparent, in conditiile in care fusesera deja alocati inainte bani pentru acest edificiu, nu putem accepta ca doamna Firea sa fie evlavioasa pe banii bucurestenilor in conditiile in care sunt si alte proiecte care pot fi foarte importante si mai ales nu putem accepta ca PSD ca psd sa faca din acest subiect un subiect de campanie electorala”, a declarat intr-un interviu pentruGandul, presedintele PNL Bucuresti, Cristian Busoi. Seful liberalilor din Capitala a adaugat ca ridicarea edificiului poate fi sustinuta de oameni de afaceri cu simpatii liberale sau prin contributia unor companii.

Republica Moldova scindata, in convulsii, gata sa dea in clocot, la 25 de ani de Independenta.Am avut ocazia sa fiu prezent la Chisinau la 25 de ani de la celebrarea declaratiei de Independenta fata de Uniunea Sovietica, si am constatat ca Republica Moldova este mai divizata ca niciodata. Independenta a fost decisa cu mai bine e doi ani inainte, cand revenirea la romanism si renasterea nationala nu a mai putut fi stavilita de sovietici iar Sovietul Suprem al RSS Moldoveneasca a votat revenirea la grafia latina, la limba romana, la tricolor si la imnul Desteapta-te Romane. Apoi drumul spre declaratia de Independenta a trecut prin denuntarea, la Chisinau dar si la Moscova, a Pactului cunoscut sub numele de Ribbentrop-Molotov (in fapt Pactul Hitler-Stalin, dupa numele comanditarilor care au impartit Europa dintre ei in sfere de influenta si au calcat in picioare granite, tari si suveranitati, asa cum Rusia incearca astazi sa o faca din nou). Independenta Republicii Moldova a insemna desprinderea de URSS. Asa a fost gandit initial ca primul pas spre unire, spre reintregirea neamului romanesc prin lichidarea consecintelor anexei secrete a Pactului ruso-german. Declaratia de Independenta a Republicii Moldova fata de URSS este relevanta si astazi pentru ca statueaza si consacra glotonimul limba romana – din pacate, nu si etnonimul de roman – si pentru condamnarea Pactului Molotov- Ribbentrop din 23 august 1939. E de stiut pentru istorie ca, in noaptea precedenta adoptarii Declaratiei de Independenta, documentul se numea Declaratia de Reintregire si titulatura a fost modificata la cererea trimisului Presedintelui Ion Iliescu, cel care semnase, cu nici o luna mai devreme, Tratatul de baza cu Uniunea Sovietica, cu nici o jumatate de an inainte de dizolvarea acesteia, noteazaEVZ.

Turcii anti-Erdogan, prizonieri in Romania.Regimul de la Ankara a anulat pasapoartele a peste o suta de cetateni turci care muncesc in tara noastra. Cand dreptul de sedere le va expira, ei risca sa fie trimisi fortat in Turcia, unde unii au deja rude arestate. Elif Tuba Celik este de mai bine de 12 ani profesoara si cercetatoare la scoala „Lumina” din Bucuresti, institutie de invatamant acuzata de legaturi cu miscarea clericului Gulen, inamicul numarul 1 al presedintelui Erdogan. Acum doua saptamani, femeia a mers la Consulatul Turciei din Romania si a cerut documentele necesare pentru a putea aplica la obtinerea cetateniei romane. Desi majoritatea celor care solicita aceste documente le primesc in cateva ore, cererea ei a fost initial amanata, apoi pur si simplu respinsa. Motivul oficial: Turcia este in stare de urgenta si Consulatul nu a primit acordul de la Ankara. „Vineri, acum doua saptamani, am mers la ambasada pentru a cere actul de nastere si cazierul juridic, acte care imi erau necesare pentru obtinerea cetateniei romane. La Consulat, mi s-a explicat ca Turcia este in stare de urgenta si actele trebuie trimise la Ankara, ca se pot elibera acte doar cu acordul celor de acolo. Initial, au spus sa vin dupa-amiaza, pentru ca asa se eliberau de obicei actele. Luni am sunat din nou de la ambasada. De acolo mi s-a spus sa nu mai incerc pentru ca nu voi primi acele adeverinte”, a declarat Elif Celik pentruRomania libera.

Pomana electorala tinuta la sertar pentru sesiunea de toamna.Pe masa deputatilor si senatorilor se vor regasi in ultima sesiune parlamentara initiative legislative care, atunci cand nu sunt populiste si afecteaza bugetul statului, sunt orientate spre imbunatatirea vietii alesilor si a persoanelor din anturajul lor. Ultima sesiune parlamentara, care se suprapune cu campania electorala pentru alegerile parlamentare, va aduce numeroase proiecte cu tenta populista. Parlamentarii urmaresc acordarea de pensii speciale pentru mai multe categorii socio-profesionale, insa, uneori, mai scapa si cate o lege care pica precum o manusa pentru viitorul lor. Astfel, parlamentarii pregatesc o lege care le-ar permite ca, fara concurs, sa devina automat inalti functionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujba sigura la stat. Acest lucru, bineinteles, in cazul in care nu vor mai prinde un mandat in Legislativul tarii. Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD si UNPR, au initiat un proiect de lege de modificare a Statutului functionarilor publici, astfel incat parlamentarii sa devina automat functionari publici si chiar inalti functionari publici, fara concurs, dupa ce li se incheie mandatul. Singurele conditii sunt ca parlamentarii sa fi avut macar un mandat complet si sa fie absolventi de studii superioare. Odata cu modificarile propuse, alesii care isi incheie socotelile cu Parlamentul, unde au ajuns ca reprezentanti ai unor partide, devin, peste noapte, persoane apolitice in aparatul administrativ. Tot ce mai trebuie sa astepte parlamentarii este repartizarea in diferite functii care tin de ramura executiva: prefecti, subprefecti, functionari in ministere sau in deconcentrate. Fie ca ar ajunge sa fie directori sau sefi de servicii, efectul legii este acelasi: fostii parlamentari primesc o noua sinecura, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro