Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Bucurestenii vor reintroducerea pedepsei cu moartea; ANL ia de la saraci si da la bogati; Cum au cumparat rusii boierimea Basarabiei; Primul roman absolvent al Academiei Garzii de Coasta din SUA, felicitat de Obama; Colectivizarea, drama taranilor romani

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

ANL ia de la saraci si da la bogati. Cum poti sa castigi peste 70 mii de euro fara sa misti un deget? Una dintre retetele acestei afaceri „minune” este cea folosita de zeci de persoane care au obtinut apartamente ANL, subventionate de stat, pe care acum le-au scos la vanzare la pretul pietei. Printre beneficiarii acestor locuinte se numara secretari de stat, consilieri de ministri sau oameni de afaceri prosperi. Imobilul ANL din Soseaua Virtutii numarul 22, din sectorul 6 al Capitalei, a fost construit in perioada 2007-2009, prin programul de credit ipotecar. Blocul e amplasat intr-o zona buna, la strada, in fata sediului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pretul initial al unei garsoniere era de 21.000 de euro, dar Primaria Sectorului 6 a oferit beneficiarilor o subventie de 30%, scrie Romania Libera.

Bucurestenii vor reintroducerea pedepsei cu moartea. Nu mai putin de 40% din bucuresteni sustin reintroducerea pedepsei cu moartea, arata un studiu efectuat de catre Facultatea de Sociologie a SNSPA. Circa 57% se opun acestei pedepse, iar 3% nu stiu ce sa raspunda. Studiul a fost efectuat in perioada 5-20 aprilie, in Bucuresti, pe un esantion de 1116 persoane, intervievate la domiciliu. Marja de eroare a sondajului este de 2,93%. Potrivit studiului, procentul celor care doresc reintroducerea pedepsei capitale a crescut de la 35% in 2010 la 40% in 2011, anunta EVZ.

Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii: „Daca as incerca sa reformez sistemul, mi s-ar da in cap”. Doctorul Arafat si-a castigat o mare simpatie printre romani datorita modului in care a organizat SMURD. De ceva timp este subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si vede deslusit problemele cu care se confrunta sistemul. Se lupta de multi ani cu mentalitati paguboase si cu diverse grupuri de interese pentru a putea salva vietile unor oameni. A sacrificat totul pentru medicina de urgenta, din pasiune, si nu pare sa regrete asta. Raed Arafat are totusi propriile-i precautii, pe care va invitam sa le aflati in randurile de mai jos. Creatorul SMURD isi spune povestea „La masa Adevarului”, tragand un mare semnal de alarma in ceea ce priveste modul in care am inteles sa gestionam domeniul Sanatatii, informeaza Adevarul.

Ce se va intampla cu referendumul din Capitala, dupa ce Traian Basescu a spus ca nu este nevoie de el. Dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus ca in Capitala nu este nevoie de referendum, consilierii municipali ai PDL il asteapta pe primarul Sorin Oprescu sa promoveze un proiect de hotarare care sa anuleze consultarea publica. La randul lor, primarii USL sustin ca vor continua sa se bata pentru organizarea referendumului „in numele a 120.000 de oameni”. Potrivit primarului general, organizarea referendumului ar costa 5 milioane de lei, scrie Gandul.

Cum au cumparat rusii boierimea Basarabiei. Una dintre cele mai disputate probleme din istoriografia romaneasca este modul in care Rusia a ocupat Basarabia, in anul 1812. In general, istoriografia romaneasca prezinta acest act drept rezultatul unei tradari a turcilor, care negociau pacea de la Bucuresti cu Rusia, din anul 1812, inainte de invazia franceza a lui Napoleon Bonaparte in Rusia. Istoricii spun ca, daca pacea ar fi fost semnata cateva luni mai tarziu, rusii ar fi renuntat la ocuparea Basarabiei, din cauza amenintarii reprezentate de armatele franceze. De asemenea, istoricii romani accentueaza faptul ca Imperiul Otoman nu avea cum sa cedeze legal Basarabia Rusiei, din moment ce acest teritoriu apartinea Principatului Moldovei. Insa, in realitate, lucrurile sunt mult mai nuantate, anunta Romania Libera.

Vadim se scuza si nu prea in razboiul cu Cristoiu: „Am glumit”. La 14.00 fara un sfert si-a facut aparitia in fata Judecatoriei Sectorului 1, jurnalistul Ion Cristoiu. S-a oprit sa fumeze o tigara pe care si-a asazat-o cu grija in mustiucul de lemn, iar inainte de a intra in sala de judecata s-a consultat cu avocata. „Daca domnul Corneliu Vadim Tudor isi cere scuze si isi retrage declaratia pe care a facut-o in emisiunea din 3 noiembrie 2008, la „Nasu”, cea in care a spus ca eu as fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod Coroiu, renunt imediat la proces si la daunele pe care le cer”, a spus jurnalistul inainte de a intra in sala de judecata, la procesul pe care l-a intentat la sfarsitul anului 2008, impotriva lui Radu Moraru si Corneliu Vadim Tudor, informeaza EVZ.

Primul roman absolvent al Academiei Garzii de Coasta din SUA, felicitat de Obama. Constanteanul Ionut Cristea a fost felicitat de presedintele Barack Obama in cadrul unei festivitati organizate ieri in New London, Connecticut. Tanarul este primul si, deocamdata, singurul roman care a absolvit cursurile academiei din SUA. Tanarul este primul absolvent roman al Academiei Garzii de Coasta din Statele Unite ale Americii. Se pare ca niciun oficial roman nu a fost prezent la ceremonie, desi la sediul Guvernului si al Ambasadei Romane au fost trimise invitatii, scrie Adevarul.

Ministrul Comunicatiilor: Orice roman va avea si in lumea virtuala o identitate. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Valerian Vreme, a declarat, joi, ca orice roman va avea si in lumea virtuala o identitate, pentru aplicatiile dezvoltate de institutiile statului, cu ajutorul unui soft care va fi operational intr-un an, transmite corespondentul MEDIAFAX. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Valerian Vreme, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia sedintei Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) de la Targu Mures, ca le-a prezentat primarilor de municipii reuniti o serie de proiecte dezvoltate de Ministerul Comunicatiilor, care construieste strategii si planuri pentru a respecta „Agenda Digitala Europa 2020” la care a aderat, anunta Gandul.

Colectivizarea, drama taranilor romani. Colectivizarea agriculturii si foametea care a urmat au respectat tiparele folosite in URSS pentru a distruge societatea traditionala. Colhozurile si sovhozurile sovietice erau etalonul a ce avea sa fie agricultura Romaniei in viziunea liderilor comunisti aterizati la Bucuresti de la Moscova sau a celor autohtoni, scoliti si ei in URSS. Iata de ce, la 3-5 martie 1949, partidul, atotputernic si conducator, a decretat trecerea la colectivizarea agriculturii. Si cum se grabeau, chiar in vara aceluiasi an, 1949, in iulie, au inaugurat, cu fast si veselie, primele cinci gospodarii agricole colective, cum le-au zis la inceput. Denumirea de cooperativa a fost adoptata ulterior, informeaza Romania Libera.

Bombele de la Rebricea: Al Doilea Razboi Mondial putea reincepe. 12 proiectile au fost gasite in pamantul peste care un colonel in rezerva isi construieste o casa micuta de vacanta, in curtea soacrei. Colonelul ar fi putut deveni ultima victima a celui de-Al Doilea Razboi Mondial, daca explozibilii sareau in aer. Comuna Rebricea a fost asezata de cartografi in judetul Vaslui, desi ar fi putut foarte bine sa fie inclusa in circumscriptia Iasiului. Creionul care deseneaza linia punctata a granitelor a executat brusc o miscare stramba, iar Rebricea a fost expulzata din Iasi. Cu toate ca fermoarul hotarelor a fost trasat in felul acesta, nimeni n-a putut sa mute pamantul din loc: un rebricean face 35 de km pana la Vaslui si tot 35 de km pana la Iasi. Cand iese din casa, aproape nici nu se poate hotari incotro s-o apuce ca sa mearga la oras, scrie EVZ.

Actiunile diversioniste ale Securitatii la Brasov. Momentul „Decembrie ’89” nu a prins Securitatea nepregatita de schimbare. Sefii Directiei Securitatii Statului ii numarau zilele lui Nicolae Ceausescu in toamna anului 1989. Prabusirea ultimului dictator al Europei urma sa prinda in tavalugul sau si reteaua de securisti si informatori care controla tara. In atare conditii, Securitatea isi pregatise un plan prin care sa scape cu bine din furcile caudine ale schimbarii de sistem, anunta Adevarul.

Alexe Goarza, parintele nanotehnologiei romanesti. In 1988, fizicianul Alexe Corneliu Goarza a obtinut in laboratorul de la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati metal cu puritate atomica. Era la vremea aceea o premiera in nanotenologie, domeniu de varf al tehnologiilor avansate. Dupa doua decenii, in 2007 si 2010, a fost acordat Premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperiri asemanatoare performantei cercetatorului galatean. In 1983, Alexe Goarza a absolvit, „Fizica” la Universitatea „Al I Cuza” din Iasi, fiind sef de promotie. A fost repartizat la Universitatea din Galati, apoi a fost trimis la specializare in microscopie electronica la Institutul de Cercetari Metalurgice (ICEM) Bucuresti si acolo a avut sansa sa gaseasca un microscop electronic neutilizat si a obtinut aprobarile pentru a-l aduce la Galati, informeaza Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro