Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Bugetul 2019 continuă să provoace nemulțumiri; UE, prea aproape de arsenalul Rusiei

HotNews.ro

Nemulțumirile continuă să apară pe fondul proiectului de buget pentru anul 2019 publicat, vineri, de Guvern. Sunt bani pentru 200 de metri din autostrada Moldova, titrează Digi24. Trei asociații din zona Moldovei, anume „Moldova vrea autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Împreună pentru A8” au protestat vineri împotriva bugetului pe 2019 care nu include bani pentru realizarea autostrăzii A8. Lipsa banilor din buget în condițiile în care există o lege care impune realizarea proiectului a fost numită de cele trei asociații „o nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei”. Aprecierile apar într-un comunicat de presă remis vineri de cele trei asociații, mai scrie Digi24. Sub 2 la sută din PIB pentru MApN. Deși responsabilii guvernamentali s-au angajat public să aducă bugetul Apărării la un nivel de cel puțin 2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), în 2018 cheltuielile militare ale României nu au atins acest prag ba chiar, procentual, au scăzut față de cele din 2017. Concret, de la 1,81 la sută în 2017, acestea au ajuns anul trecut la 1,79 la sută din PIB, adică 17.007.300 mii lei, potrivit Adevărul. Analistul militar, Aurel Cazacu, apreciază faptul că Rusia merge înainte în ofensiva ei, iar România nu face nimic pentru a se dota din punct de vedere militar. Bugetul cercetării se află și el în „cădere liberă”. Programul de guvernare actual, la fel ca toate cele de după guvernarea tehnocrată, prevede „Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual”, scrie contributors.ro. Cursdeguvernare.ro a publicat o serie de observații cu privire la proiectul de Buget 2019. Proiectul de buget pentru anul 2019 vine cu cele mai mari valori din ultimii ani raportate la PIB atât pe partea de venituri cât şi pe partea de cheltuieli publice. Astfel, ponderea încasărilor ar urma să depășească recordul din 2015.

UE, prea aproape de arsenalul Rusiei. Deocamdată, Uniunea Europeană nu are altă soluție de apărare decât NATO. Diplomații europeni au discutat la București despre ce pot și ce nu pot face deocamdată ca actor global. Jocurile de putere nucleară imprevizibilă ale Rusiei sunt ca niște seisme cu ceas pentru liniștea Europei, scrie Deutsche Welle.

Bun de citit:

Cât de uşor se intră într-o şcoală. În multe şcoli din ţară poate intra oricine vrea. Nu e niciun lacăt la poartă şi niciun paznic nu te-ntreabă de sănătate. Tocmai de aceea a fost posibil ca o profesoară din Ploieşti să fie înjunghiată în şcoală de un fost elev. Reporterii Digi24 au făcut un experiment la Craiova, pentru a vedea cât de uşor se intră în şcolile din oraş şi cât de vulnerabili sunt elevii şi profesorii în faţa unui posibil răufăcător.

La bâlciul ipocriziei politice. Că lumea liberă e în război hibrid şi inundată de fake news din Rusia, China şi din universul islamist, se ştie în Europa. Mai greu se înţelege că Europa şi Vestul contribuie din plin la propria lor destructurare. Nu tot ce fac europenii sau germanii e rău, chiar dacă, dictată de fetişul aşa-zisului pragmatism, zis ”realpolitik”, care tinde să devină pură ideologie, poziţia lor în multe dosare internaţionale suferă serios, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro