Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Buline pe alimente – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderatie, rosu pentru cele nesanatoase; Mersul statuilor prin Bucuresti. Primaria a investit pana acum cinci milioane de euro si pregateste noi proiecte pentru 2011; Camil Roguski: "Daca nu ar fi fost impuscat, Ceausescu mai avea de trait un an!"

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Leac antiprejudecati de la fosta sefa a Zentiva. La 36 de ani, fosta directoare a companiei farmaceutice este preocupata sa le ofere o sansa romanilor care vor sa-si depaseasca conditia de asistati social. Si-a realizat obiectivul de a conduce o corporatie, ajungand director general al companiei farmaceutice Zentiva. Acum, la 36 de ani, Manuela Voicila e preocupata sa schimbe mentalitati si sa le ofere o sansa romanilor care vor sa-si depaseasca statutul de asistati social. Urmarea: s-a transformat in antreprenor social si a creat platforma allberry.ro, proiect prin care isi doreste sa devina puntea de legatura dintre lumea organizatiilor nonguvernamentale si corporatii. De altfel, Manuela este unul dintre putinii romani care, din studentie, a inteles importanta voluntariatului, pe care l-a imbinat cu corporatismul. Apoi, lucrand pana in 2008 intr-o multinationala, a realizat ca intre cele doua lumi exista o mare nevoie de comunicare, scrie EVZ.

„Cea mai sangeroasa frontiera a Europei”. Sarma ghimpata, mitraliere, campuri minate, cadavre plutind pe Dunare, femei si barbati masacrati pe „fasia verde”. Aceasta a fost „cea mai sangeroasa frontiera a Europei”, dupa cum au catalogat-o, inca din anii ’80, organizatiile umanitare din Vest. Regimul de la Bucuresti a vrut sa opreasca exodul romanilor spre libertate, construind impotriva propriului popor o fortareata, in timp ce zeci de mii de oameni incercau sa fuga, prin Serbia sau Ungaria, spre Occident. Nici azi nu se cunosc proportiile dezastrului. Doi oameni incearca de peste zece ani sa faca trecutul sa vorbeasca. Fiecare a lucrat pe cate un „front”. Cum e cazul lui Johann Steiner, ziarist si scriitor, nascut in Banat, care traieste din 1980 in Germania. El a intervievat, din 2001, romani stabiliti in Vest, care au fost la un pas de moarte, in aventura vietii lor, de a trece ilegal frontiera de vest a Romaniei comuniste. La randul ei, Doina Magheti – jurnalista, poeta si traducatoare din Timisoara – a inceput, imediat dupa 1990, investigatiile pe acelasi subiect, stand de vorba cu martori ai crimelor de pe granita de vest. Dar si cu suflete pustiite de suferinta, dupa ce rudele sau prietenii lor au pierit in incercarea de a trece frontiera, de soarta multora nestiindu-se nimic, nici in ziua de azi, relateaza Romania libera.

Mersul statuilor prin Bucuresti. Primaria a investit pana acum cinci milioane de euro si pregateste noi proiecte pentru 2011. In 2010, Bucurestiul a investit peste 5 milioane de euro in statui. Pentru 2011, deocamdata s-a anuntat doar o investitie de 132.000 de euro intr-un studiu de fezabilitate din care municipalitatea sa afle cat o va costa refacerea a trei opere de arta din parcurile Herastrau si Carol. Este vorba de Aleea Cariatidelor, Grota si Fantana George Gr. Cantacuzino. Ansamblul amplasat in fata Teatrului National este alcatuit din 16 personaje: Alaturi de statuia lui Ion Luca Caragiale sunt amplasate personaje emblematice ale operei sale precum Mita, Veta, Zita, Farfuridi, Branzovenescu, Cetateanul turmentat, Goe, Zoe, Mama Mare, Chiriac, Rica Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda. Ansamblul a fost realizat de sculptorul Ion Bolborea, iar la inaugurarea din decembrie a participat si primarul general al Capitalei Sorin Oprescu alaturi de omologul sau din Ankara. Lucrarile de turnare in bronz a celor 17 personaje, a carutei si gramofonului au fost finalizate inca din 2008. Intarzierea amplasarii ansamblului dedicat operei lui Ion Luca Caragiale s-a datorat, potrivit, biroului de presa al Primariei Capitalei „problemelor tehnice aparute la montajul componentelor artistice din bronz, in fata Teatrului National”. Valoarea decontata autorului a fost de 4 milioane de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro, anunta Gandul.

Camil Roguski: „Daca nu ar fi fost impuscat, Ceausescu mai avea de trait un an!”. La 21 de ani dupa ce Nicolae Ceausescu si sotia lui, Elena, au fost impuscati de un pluton de executie intr-o unitate militara din Targoviste, Camil Roguski, omul care a proiectat multe dintre palatele dictatorului, arunca bomba. Presedintele Partidului Comunist era pe moarte! Un ipohondru, asa il caracterizeaza cei care au stat langa Nicolae Ceausescu. Un om care asculta tot timpul de medici si le urma sfaturile. Arhitectul Camil Roguski isi aminteste ca, in ultimul an de mandat, in 1989, la Nicolae Ceausescu a venit unul dintre cei mai mari chirurgi la acea vreme, care l-a consultat. „Pe langa diabet si problemele cu gatul, am aflat ca ar suferi si de cancer de prostata. Nicolae, pe atunci in varsta de 71 de ani, mai avea de trait un an, poate un pic mai mult. Oamenii foarte apropiati lui stiau asta. La un moment dat, a venit unul si m-a intrebat unde-l ingropam. Atunci mi-am dat seama ca e ceva grav. Si tot atunci am inceput sa ma gandesc la schita unui mausoleu, in care sa-i fie depus trupul”, ne-a povestit batranul, mentioneaza Libertatea.

Traditiile din Transilvania se pastreaza cu sfiintenie. In satele din Transilvania obiceiurile se impletesc in asa fel incat toate devin parte din spectacolul traditional. Pe langa colindele ce vestesc nasterea Mantuitorului, nu lipseste jocul caprei, numit si turca. In satele de pe langa Cluj, primii vestitori ai nasterii lui Isus sunt copii. Ei pornesc cu colindul din poarta in poarta iar gazdele ii rasplatesc cu fructe, nuci, covrigi si biscuiti. Mai nou, la traista micilor colindatori, s-a adaugat ciocolata si chiar bani. Dupa ei vin flacaii „mai mari” cu Steaua. Baietii poarta asupra lor o steluta confectionata din lemn sau carton, impodobita cu betele si fotografii ce-l infatiseaza pe micul Prunc. Colindul lor vesteste strict Nasterea Domnului, fara sa fie combinat cu cantece laice. Lor le urmeaza adolescentii care vestesc nasterea lui Isus prin obiceiul Viflaimului. Mai multi tineri poarta cu ei o biserica din lemn de dimensiuni mici. In interiorul ei pun lumanari aprinse sau figurine care redau imaginea staulului in care s-a nascut pruncul Isus. Intrarea lor o va face unul din magi care poarta asupra sa o „stea calauzitoare”. Aceasta este impodobita cu betele si acompaniata de clopotei. In cazul adolescentilor, gazdele platesc „mesajul” doar in bani. Cetele de tineri strabat satul de la un capat la altul, din casa in casa, pana de Boboteaza, cand inceteaza acest obicei al colindatului, potrivit Romania libera.

PDL contra E: buline pe alimente – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderatie, rosu pentru cele nesanatoase. Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a initiat un proiect de lege potrivit caruia pe ambalajele alimentelor ar urma sa fie aplicate buline colorate care sa arate cat de sanatoase sunt. Astfel, bulina verde va fi lipita pe alimentele sanatoase, care pot fi consumate zilnic, fara riscuri, bulina portocalie pe cele din care trebuie sa mananci cu moderatie, iar bulina rosie pe produsele care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Colegul sau de partid, deputatul Silviu Prigoana, a avut si el o idee asemanatoare in urma cu aproximativ doua saptamani. Potrivit acestuia, alimentele care contin E-uri ar trebui sa fie marcate tot cu o bulina rosie. „Trebuie sa fie o bulina rosie mare, vizibila. Nu toata lumea are o vedere foarte buna sa citeasca pe verso si nu toata lumea are cultura chimiei ca sa stie ce inseamna E47 si nu stiu cat mai scrie pe acolo”, declara Prigoana pentru Stirile Pro Tv, adaugand ca va initia un proiect de lege pe aceasta tema, informeaza Gandul.

Coalitie in energie pentru a ajuta Sidex. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati va primi anul viitor electricitate ieftina produsa de Hidroelectrica si de mai multe termocentrale, la acelasi pret cu cel platit de faimosii „baieti destepti” din energie, adica mult sub media pietei. Fostul Sidex devine al doilea colos industrial din Romania, dupa Alro Slatina, care primeste ajutor de la sectorul energetic pentru relansarea productiei. Dezvaluirea a fost facuta in exclusivitate pentru „Adevarul” de ministrul Economiei, Ion Ariton. In sectorul energetic nu prea s-a simtit Craciunul, pentru ca in aceste zile se pregateste o tranzactie extrem de importanta. „Adevarul” a relatat in editia de vineri despre faptul ca ArcelorMittal Galati a depus o oferta pe bursa de energie OPCOM pentru a cumpara o cantitate uriasa de electricitate, 1.752.000 de MWh, la un pret de 130 de lei pe MWh, sub media pietei (170 de lei). La acest pret, doar Hidroelectrica – cel mai ieftin producator – poate livra energie, scrie Adevarul.

Siturile „Natura 2000”, cheia fondurilor europene. Directia Silvica din Constanta a elaborat planurile de management pentru sase zone aflate sub protectie ecologica europeana. Vazuta de unii reprezentanti ai autoritatilor locale din Dobrogea drept o opreliste in derularea investitiilor in interes public, „Natura 2000” a aratat, la un an de la implementarea oficiala, ca nu este deloc asa. Unul dintre obiectivele de interes pentru judetul Constanta, portul de la Topalu a primit unda verde de la Directia Silvica, urmand ca in viitorul apropiat si alte investitii sa se mute de pe plansa proiectantilor in teren. Implementat cu intarziere, programul european pentru declararea si protectia zonelor de interes ecologic „Natura 2000” a „securizat” suprafete intinse de teren in Dobrogea. In timp ce in cazul judetului Tulcea majoritatea suprafetei a intrat sub protectie ecologica, la malul marii exista cateva comune unde mai bine de jumatate din terenul aflat in administrare este protejat. Unul dintre cei mai importanti custozi ai ariilor „Natura 2000”, Directia Silvica Constanta, a demarat procedurile pentru elaborarea planurilor de management al zonelor „verzi”. „Am intocmit planurile de management pentru sase din cele sapte zone protejate pe care le administram. „Natura 2000″ nu blocheaza investitiile”, a precizat directorul Directiei Silvice, Valentin Neagu, care a adaugat ca toate planurile de dezvoltare vor fi avizate, daca respecta conditiile de mediu. „Am aprobat portul de la Capidava”, a mai adaugat directorul, citat de Romania libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro