Subiectele zilei: Campionii Europei la mame sub 20 de ani. De ce se fereste scoala romaneasca de Educatia Sexuala ca dracu' de tamaie; Este decizia de Brexit inca reversibila?; Cu ce tipuri de armament sofisticat se doteaza Armata in 2018
Campionii Europei la mame sub 20 de ani. De ce se fereste scoala romaneasca de Educatia Sexuala ca dracu’ de tamaie Romania este tara din UE cu procentul cel mai mare de copii nascuti de mame cu varste sub 20 de ani: 14,2%. Asa arata cel mai recent studiu publicat de Eurostat. Dupa noi se situeaza Bulgaria si Ungaria, iar la polul opus se afla Slovenia si Italia cu aproximativ 2%. Dar datele s-ar putea schimba daca elevii romani ar face la scoala Educatie Sexuala. Doar 6% din tineri invata despre acest subiect, desi este integrat ca modul in optionalul „Educatie pentru Sanatate”, scrie Adevarul.
Este decizia de Brexit inca reversibila? Profesorul de politologie si germanistul Anthony Glees citeste des ziarele din Marea Britanie, tara tatalui sau, iar articolele despre sperantele catorva politicieni britanici de renuntare la Brexit in ultimul moment sunt foarte prezente. Wolfgang Schauble a exprimat o dorinta similara intr-un interviu de acum cateva zile pentru presa germana. Dupa atentatul cu neurotoxina comis in Anglia asupra fostului spion rus Serghei Skripal, britanicii ar fi vazut, conform lui Schauble, actual presedintele al Bundestag, „cat de bine este sa nu fie singuri pe lume”. S-ar fi bucurat de o solidaritate europeana masiva si ar fi vazut ca „Europa functioneaza”, informeaza Deutsche Welle.
Cu ce tipuri de armament sofisticat se doteaza Armata in 2018 Concret, la solicitarea „Adevarul”, mai-marii din Armata au estimat ca, in 2018, cheltuielile pentru achizitii de echipamente militare sunt de 8,107 miliarde lei (credite de angajament) si 5,363 miliarde lei (credite bugetare), adica in total 13,470 de lei (2,9 miliarde de euro). Asta in conditiile in care bugetul total al MApN in 2018 este de 18,164 miliarde lei. De mentionat ca sumele de la capitolul „credite de angajament” nu vor fi virate in acest an producatorilor de armament, ci reprezinta cheltuieli angajate fiind plati care se vor face in anii viitori, relateaza Adevarul.
Tiriac: „Romania nu e o tara corupta, e doar o perceptie mostenita. Coruptie exista in toata lumea” „Noi nu suntem corupti. Societatea noastra e corupta pentru ca asa am invatat-o noi sau strabunicii nostri de la turci de la toata lumea cu bacsisul… Coruptie exista in toata lumea din pacate. Ca la noi, si la noi e o coruptie minora, vorbim de 2,5 lei”. Intrebat despre Simona Halep, Ion Tiriac a raspuns ca aceasta „e in momentul de fata cel mai reprezentantiv roman in lumea asta sportiva, politica sau sociala”, scrie Romania Libera.
Val de greve in Franta: un test dur pentru Macron Viata francezilor va deveni incomoda in saptamanile care urmeaza. Depozite de gunoi pe strazi, pentru ca serviciile de salubrizare sunt in greva; pene de curent in halele de productie, pentru ca sindicatele din domeniul energetic vor taia electricitatea in locuri si momente bine alese; trenuri care nu circula, pentru ca societatea franceza de cai ferate reprezinta principalul centru de protest fata de planurile de reforma ale presedintelui Macron. Nici macar sa fugi departe de tara nu va fi usor in anumite zile, pentru ca si angajatii Air France vor participa la proteste, conform Deutsche Welle.
Invitatii oficiali ai Bisericii Ortodoxe in Anul Unirii: Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului si Patriarhul Ierusalimului Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, va fi prezent in 25 noiembrie la sfintirea Catedralei Nationale, a anuntat Patriarhul Daniel in Pastorala de Pasti, transmisa luni. Al doilea invitat al Bisericii Ortodoxe Romane in acest an va fi Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care va veni pe 30 noiembrie la hramul Catedralei Nationale, de Sfantul Andrei. Dat fiind ca Romania celebreaza Centenarul Marii Uniri, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat ca anul 2018 sa fie Anul omagial al unitatii de credinta si de neam, precum si Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri, in Patriarhia Romana, informeaza G4Media.
Am vorbit cu clujeanul nominalizat de Euronews ca Personalitatea Europeana a Anului si l-am intrebat ce ar schimba la romani Clujeanul Florin Badita – ii spunem clujean desi la origine e bucurestean pentru ca s-a mutat aici in urma cu doi ani si jumatate si intentioneaza sa ramana aici – a fondat un grup de Facebook, „Coruptia ucide”, dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv, prin care a stat la baza numeroaselor proteste care au cuprins apoi intreaga tara si s-au lasat, intre altele, cu demisia premierului de atunci, Victor Ponta. Dupa ce a ajuns pe primul loc la votul publicului in categoria sa, Personalitatea Europeana a Anului, l-am sunat si l-am intrebat cum il ajuta aceasta nominalizare in promovarea valorilor grupului care l-a propulsat pe aceasta lista de la bun inceput, relateaza Actual de Cluj.
Cel mai lung zbor din lume a fost inagurat astazi, Perth – Londra, cu o durata de 17 ore si 20 de minute Primul zbor direct, fara escala, al unui avion de pasageri intre Australia si Marea Britanie a plecat sambata din Perth cu destinatia Londra, scurtand la 17 ore si 20 de minute faimoasa „Kanguroo Route”, a anuntat compania australiana Qantas, transmite AFP. Acest zbor istoric este asigurat de avion Boeing 787 Dreamliner transportand peste 200 de pasageri precum si 16 membri ai echipajului, in frunte cu comandantul de bord Lisa Norman, potrivit Air24.