Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Casa de productie Oprescu turneaza filmul "Bucuresti, oras turistic"; Henri Paul, ambasadorul Frantei: "Nu suntem dispusi la targuiala"; "Apocalipsa pasarilor" a ajuns si in Romania

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Viata intre trabucuri si colectia de vinuri. Dorin Chitiba si-a facut un stil de viata din cele doua pasiuni pe care le are. Calatoreste cautand trabucuri fine si vinuri bune, de care se bucura impreuna cu prietenii. Un tanar hunedorean a dezvoltat o mare pasiune, egal impartita, pentru vinuri si trabucuri. Dorin Chitiba a cheltuit deja o gramada de bani pentru a avea sticle de „vin adevarat” si, spune el, si mai multi pentru a-si aduce direct de la sursa trabucuri facute dupa retetele si metodele clasice, asa cum fumau Hemingway sau Winston Curchill. In plus, spune ca nu are de gand sa se opreasca din documentari, studii si evaluari pe ambele planuri. Vrea sa devina somelier si sa ajunga in Nicaragua pentru studiul trabucurilor de aici. A fost deja in Republica Dominicana si in Cuba. Dorin Chitiba este jurist de profesie, locuieste intr-un sat de langa Deva, iar acasa si-a amenajat mai intai o crama mica, peste care mai tarziu a ridicat si un garaj. In minicrama lui, un perete intreg este ocupat de suporti speciali pentru sticlele de vin, scrie EVZ.

Casa de productie Oprescu turneaza filmul „Bucuresti, oras turistic”. De ce ar veni strainii in Capitala Romaniei. Primaria Capitalei a inceput strategia de promovare a orasului cu un filmulet de 42.500 de euro. Primaria Capitalei a facut primul pas in aplicarea stategiei de promovare a Bucurestiului. Aceasta a angajat firma Stage Expert SRL, cea care a castigat si serviciile video si audio pentru reprezentarea Romaniei la Expo Shanghai 2010, ca sa realizeze un filmulet de 10 minute in care Bucurestiul sa fie prezentat pozitiv. Materialul audio-video va avea ca obiectiv principal schimbarea perceptiei turistilor asupra Bucurestiului. Capitala se doreste a fi prezentata ca un oras in care turistul occidental se poate acomoda usor, se poate relaxa sau distra, ca un mediu propice pentru afaceri sau organizarii de conferinte profesionale. Pelicula, care va schimba imaginea Bucurestiului, va fi impartit in trei sectiuni. Prima va dura trei minute si trebuie sa prezinte aspecte privind mediul de afaceri si posibilitatile de business, cea de a doua va prezenta, tot in 3 minute, cultura si traditiile orasului iar ultima, de patru minute, va prezenta posibilitatile de relaxare, shopping si evenimente cultural-artistice. Filmarile se vor desfasura pe parcursul a zece zile, atat ziua cat si noaptea, si vor avea loc in locuri reprezentative cu sau fara figuranti, informeaza Gandul.

De ce s-a scumpit benzina. Pretul carburantilor de top a ajuns in aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru si se indreapta spre pragul psihologic de sase lei pe litru. Taxele, care reprezinta jumatate din pretul de la pompa, au crescut la 1 ianuarie. Cotatiile petroliere sunt la maximul ultimilor doi ani, iar leul s-a depreciat. Inceputul anului a insemnat o noua lovitura pentru bugetul romanilor: scumpirea cu zece bani pe litru a carburantilor. Principalul motiv a fost cresterea accizelor cu peste 3% atat in cazul benzinei, cat si a motorinei, care a avut un impact puternic, in conditiile in care acciza reprezinta 35% din tariful de la pompa. La acest lucru s-au adaugat inca doi-trei bani pe litru ca urmare a faptului ca, de la 1 ianuarie, carburantii de pe piata trebuie sa contina cel putin 5% biocombustibil, fata de 4% pana acum, relateaza Adevarul.

De ce 23% dintre demnitari isi scolesc copiii in strainatate? Ce crede Djuvara despre alesi si urmasii lor. Romania libera a stat de vorba cu 474 de senatori, deputati si ministri despre educatia propriilor copii. Ce am aflat: fii si fiicele a 23% din membrii Parlamentului si a 41% din membrii Cabinetului Boc au studiat la scoli private sau din strainatate. De ce si-au trimis „alesii” copiii sa studieze la scoli inalte de peste hotare? Pentru ca nu au incredere in scoala de stat romaneasca, pentru ca au bani, pentru ca au copii cu un potential deosebit care merita o diploma de la institutii de top, pentru ca la „ei” se face scoala, iar la „noi”, ba. In plus va prezentam si comentariile istoricului Neagu Djuvara despre preferinta elitelor politice de a-si trimite copiii la studii in strainatate: „Nu e un fenomen nou, fiind ceva firesc intre 1848 si 1947… Urmasii liderilor actuali se vor regasi in conducerea viitoare a Romaniei”. „Rigoarea pe care o avea scoala din Romania de dinainte de 1989 noi o cautam in strainatate. Fata mea, de exemplu, care acum e in clasa a 12-a la Royal National School of London, scoala Reginei, imi povesteste ca regulile sunt foarte stricte. Orice greseala se lasa cu detentie si esti penalizat: sa stai trei ore inchis si sa scrii nu stiu ce eseu, sau sa speli vasele in internat… S-a intamplat cu copiii mei, cu orice copil se intampla”, spune deputatul PDL Cezar Preda. Fiica sa face liceul la Londra, iar fiul sau a facut a 12-a la un Liceu din Saint Louis si apoi a studiat la Webster University in SUA si Marea Britanie, scrie Romania libera.

De la tara, la vila. Ce oratanii intalnim la curtea palatelor din Snagov. Cum impaci anii copilariei petrecuti la tara cu anii maturitatii petrecuti la oras? Le daruiesti parintilor ramasi in sat un cocos de 300 de euro. Nu cu multi ani in urma, ceasul cu alarma devenise un obiect inutil in casele locuitorilor din Drumul Taberei. Voiai, nu voiai, te trezeai in zori de la cucurigul cocosului crescut pe balcon de vecin. Nu era etaj de bloc sa nu aiba un exemplar. Mai mult, dimineata, printre cetatenii iesiti la plimbare cu patrupedele din dotare zareai si cate o cucoana cu un boboc de rata in lesa. Mai tarziu, cand auzeai agitatie si caraieli in baia vecinului lipsit de inima de sus, era semn ca unei oratanii tocmai i s-a luat gatul. Moda de a creste pasari de curte in apartament trecuse, iar cine nu avusese in ce ograda sa le abandoneze scapa de ele cum putea, conform Gandul.

„Apocalipsa pasarilor” a ajuns si in Romania. Descoperirea a zeci de grauri morti intr-un cartier din Constanta este considerata „suspecta”. In ultima luna, cazurile a mii de pasari care au cazut secerate in toata lumea au starnit ingrijorarea populatiei si au alimentat teoriile apocaliptice. Sambata dimineata, oamenii care locuiesc in zona Far din Constanta au descoperit uimiti 32 de grauri decedati in cartierul lor. Pasarile moarte zaceau in zapada si pe crengile copacilor din zona. Prima ipoteza lansata de catre reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Constanta dadea drept cauza a carnajiului otravirea pasarilor. Indicii ar fi existat: boabele tratate, pe care specialistii le-au gasit langa calea ferata care trece prin zona si ajunge in Portul Constanta. Suspiciunea medicilor veterinari a fost intarita si de localnicii de la blocul de pe Bulevardul 1 Mai, unde au fost gasite pasarile, ce-i drept la o scara ceva mai marunta: lor li s-a parut suspecta o punga pe care au gasit-o in gradinita din spatele blocului din zona Far, langa cadavrele graurilor, scrie Adevarul.

Lumina la opait „bate” becul. Guvernantii nu reusesc sa rezolve problema locuintelor care nu au acces la reteaua de electricitate. Situatia localitatilor care nu au nici acum acces la reteaua de electricitate nu este prioritatea nimanui. Desi premierul Emil Boc dadea 2012 ca termen pentru finalizarea electrificarii la nivel national, nici in cinci ani acest lucru nu s-ar putea realiza, arata datele Electrica furnizate EVZ. Asa se face ca circa 100.000 de gospodarii stau zi de zi pe intuneric. Problema cea mai mare ramane alimentarea celor 97 de catune total neelectrificate, unde si solutiile ar fi scumpe si nerentabile, potrivit EVZ.

Episcopul care a adus teleschiul. In perioada interbelica, statiunea Stana de Vale, creata de episcopul Valeriu Traian Frentiu, era una dintre cele mai moderne din Europa. Episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frentiu a fost o figura aparte a Romaniei interbelice. Doctor in Teologie, el nu era cunoscut doar ca un pastor excelent si un teolog a carui reputatie depasea granitele Romaniei, ci si ca un bun manager. A ramas in istorie prin puternica sa opozitie anticomunista, datorita careia si-a incheiat viata ca martir pentru credinta, in temnita de la Sighetu Marmatiei, dar si prin investitiile in scolile din Eparhia Romana Unita de Oradea, care se numarau printre cele mai bune din Romania. O latura mai putin cunoscuta a personalitatii marelui episcop o constituie pasiunea pentru sporturile de iarna. El a creat, in perioada interbelica, statiunea Stana de Vale, pe care a dotat-o cu un teleschi care este functional si azi, relateaza Romania libera.

Romanii au mancat carti pe paine ca sa afle cum sa slabeasca. Volumele „Si noi ce mai mancam?” de Gheorghe Mencinicopschi si „Simbolul pierdut” de Dan Brown au fost cele mai vandute carti ale anului 2010, in reteaua Diverta, cu 5.988, respectiv 4.556 de exemplare, potrivit reprezentantilor lantului de librarii. Atat de mult pun pret romanii pe sfaturile in materie de nutritie ale lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, incat nu doar ca i le fura la propriu din librarii, ci le si cumpara. De altfel, in reteaua Diverta, „Si noi ce mai mancam?” a lui Mencinicopschi e sus pe podium, in pozitia de lider, cu 5.988 de exemplare vandute si cu 104 exemplare furate, potrivit datelor retelei de magazine, mentioneaza Gandul.

Dosar: Romania, sub dictatura functionarilor de ghiseu. Anul trecut, Guvernul a disponibilizat zeci de mii de bugetari, dar lantul birocratic a ramas intact. In aceasta saptamana, Dosarul „Adevarul” a facut o radiografie a zecilor de drumuri pe care sunt nevoiti sa le faca romanii pentru obtinerea unor documente oficiale sau autorizatii. Cartea de identitate, principalul document al oricarui cetatean roman, nu poate fi obtinuta fara cel putin trei drumuri. Unul dintre pasi este procurarea timbrului judiciar de un leu. La Serviciul Evidenta Populatiei, acolo unde se realizeaza documentul, nu poate fi platita nicio taxa. Obtinerea tuturor avizelor pentru constructia unei case este un obiectiv aproape imposibil de realizat pentru un om obisnuit. Pentru inmatricularea unei masini sunt necesare mai multe drumuri prin tot orasul. La sfarsit, e posibil ca autoturismul respectiv sa aiba deja rodajul facut, informeaza Adevarul.

Fabula la ZOO Craiova: leul, omul si soba cu lemne. Leii si tigrii (de altfel, tot ce inseamna animal exotic de la Gradina Zoologica din Craiova) se incalzesc iarna ca pisicile bunicilor de la tara, la soba cu lemne. Metoda nu e o improvizatie descoperita pe timp de criza sau nascocita din balcanismele tranzitiei intinse peste normele europeane. Regele junglei aterizat prin Banie si urmasii sai la tron se incalzesc la soba inca din anii 1970. Altceva nu stiu si nici nu sunt sanse sa cunoasca prea curand. Din caramida sau din teracota, pe lemne acum, in trecut, pe gaze, soba a devenit principala metoda de supravietuire pe timp de iarna romaneasca a vietuitoarelor provenite din Africa. Desi e Boboteaza, se poate spune ca leii au azi noroc: nu e chiar ger. In biroul sau ingramadit, doldora de hartii aiurea, plin de coarne de cerb si pasari impaiate, plus un televizor stricat si un volum de versuri daruit de Adrian Paunescu inainte de moarte, administratorul de la ZOO Craiova, Ion Cojocaru, spune ca totul e bine. Ca treaba merge. Ca are tot ce-i trebuie, anunta EVZ.

Disidentii anticomunisti cer Europei sa-l opreasca pe Orban. 70 de fosti disidenti anticomunisti din Europa de Est au semnat o scrisoare deschisa in care cer UE sa opreasca „deriva autoritara” generata de noua lege a presei promovata de premierul ungar Viktor Orban. Cei 70 de disidenti din Estul Europei, printre care se numara si fostul presedinte ceh Vaclav Havel, au cerut UE sa reactioneze la deriva autoritara a premierului ungar, Viktor Orban, a carui tara asigura, in primele sase luni ale acestui an, presedintia Uniunii, relateaza AFP. „La 20 de ani dupa caderea comunismului, guvernul ungar, ales democratic, deturneaza majoritatea sa parlamentara pentru a desfiinta metodic contraponderile democratice, pentru a suspenda constrangerile constitutionale si a supune toate puterile, institutiile independente si presa vointei partidului aflat la conducere”, afirma semnatarii unei scrisori deschise redactate in engleza si maghiara, publicata pe site-ul iprotest.hu, informeaza Romania libera.

Henri Paul, ambasadorul Frantei: „Nu suntem dispusi la targuiala”. Henri Paul spune, intr-un interviu acordat EVZ, ca pozitia critica a Parisului in dosarul Schengen nu este determinata nici de retorsiune, nici de vreo targuiala. Scrisoarea prin care ministrii de interne francez si german au semnalat oficial intentia Parisului si a Berlinului de a amana aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a starnit, in luna decembrie a anului trecut, o vie nemultumire la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a acuzat marile puteri ale UE ca discrimineaza Romania, iar ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat ca legatura facuta intre dosarul Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei este „artificiala”. Diplomatul observa problemele existente inca in justitie si invita Romania si Bulgaria la o actiune comuna ce ar putea duce la gasirea unor solutii pentru aceste probleme. Ambasadorul respinge specu latiile care leaga critica Frantei de ratarea, de catre Paris, a unui contract important pentru constructia reactoarelor de la centrala nucleara de la Cernavoda. „Pozitia Frantei nu este determinata de vreo targuiala”, asigura Henri Paul, citat de EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro