Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cat a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor; Ce gasesc procurorii acasa la medicii spagari: bani, aur si tablouri; Bucurestiul, incremenit in proiecte: intarzieri de 72 de ani

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cat a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor.Cel mai scump vot la locale nu este, surprinzator unul pentru PNL sau PSD, ci pentru PMP. Acesta ar valora 3,4 lei, daca ne raportam suma de bani pe care partidul lui Traian Basescu o vrea rambursata de la stat la numarul total de voturi obtinute. PMP este urmat in top de PNL, cu 2,3 lei un vot si PSD, alaturi de aliatii sai UNPR si ALDE, cu 1,7 lei. Un vot pentru USB ar costa 1,2 lei, iar unul pentru UDMR, 1,6 lei. Peste 700 de competitori electorali au depus cereri de rambursare a cheltuielilor de campanie. In total 49,7 milioane de lei, dintre care 92%, mai exact 45,8 milioane, sunt revendicate de sapte partide: PNL, PSD si aliatii sai UNPR si ALDE, PMP, UDMR si Uniunea Salvati Bucurestiul, potrivitGandul.

Ce gasesc procurorii acasa la medicii spagari: bani, aur si tablouri.De la bijuterii si cocosei din aur pana la tablouri ale unor artisti celebri. Sunt doar cateva dintre bunurile agonisite de medicii spagari, alaturi de sume de bani cu multe zerouri, gasite de procurori la perchezitii. Asa a fost si saptamana trecuta, in cazul medicul primar ORL Gabriel Adrian Ilie, de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr.Carol Davila” din Bucuresti. Acesta este cercetat pentru ca ar fi luat mita 1.000 de euro de la doua persoane pentru operatii de infrumusetare a nasului. La sfarsitul lunii iunie, atunci cand procurorii au demarat ancheta, in casa lui Ilie din Popesti-Leordeni (Ilfov) au descoperit 33.260 de euro si 44.000 de lei, precum si alte sume de bani in alte valute. Procurorii anticoruptie au suspiciuni ca acesti bani ar fi provenit tot din mita, anuntaAdevarul.

Bucurestiul, incremenit in proiecte: intarzieri de 72 de ani.Noul primar al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea, si-a inceput in forta mandatul. Ea a propus realizarea unei sali de sport, proiecte de infrastructura, arhitecturale si urbanistice, modernizarea parcului auto al RATB. Aceste proiecte nu sunt noi. Unele au fost anuntate dar niciodata incepute, iar altele consemneaza intarzieri uriase. Gabriela Firea si-a asumat finalizarea lor, a anuntat termene (pe unele le-a si modificat intre timp), fara sa vorbeasca despre un calendar al lucrarilor, posibili investitori, modul efectiv in care vor fi gestionate. Despre pedepsirea responsabililor pentru intarzierile deja existente, nici o vorba. Emblematic este Pasajul de la Piata Sudului, care blocheaza zilnic traficul din zona in care se construieste, transformandu-o intr-un cosmar pentru zeci de mii de bucuresteni. Desi trebuia terminat deja, noul primar a anuntat inca o devansare a termenului pentru finalizarea acestuia: 31 decembrie 2018. Amanarea implica insa si pierderea finantarii europene in valoare de 100 milioane de lei, ca urmare a depasirii termenului de executie, informeazaRomania Libera.

Merkel sustine prezenta NATO in tarile din est.In contextul apropiatului summit NATO, cancelara Angela Merkel ii atribuie vina Rusiei pentru pierderea increderii prin implicarea Moscovei in conflictul din Ucraina. Principiul fundamental al inviolabilitatii granitelor a fost pus sub semnul intrebarii „prin vorbe si fapte”, a afirmat sefa executivului german in Bundestag. Actiunile Rusiei in Ucraina si prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimee au deranjat profund partenerii NATO din Est care „au nevoie de sustinerea Aliantei”. Merkel apara preconizata stationare a trupelor NATO in tarile membre din estul Europei apreciind ca mobilizarea armatelor in situatii de criza nu este suficienta. Alianta trebuie sa-si intareasca prezenta in statele baltice si Polonia. La finele saptamanii, in cadrul summitului NATO, urmeaza sa fie decisa stationarea cate unui batalion format din aproximativ 1000 de soldati in fiecare dintre cele trei tari baltice si in Polonia. Germania ar urma sa conduca in Lituania un efectiv de cateva sute de militari, relateazaDeutsche Welle.

Ministerul Finantelor vrea sa atraga economiile romanilor. Dobanda oferita de stat este mai mare ca la banci si este neimpozabila.Ministerul Finantelor lanseaza o emisiune de obligatiuni in lei pentru populatie, cu o valoare estimativa de 100 de milioane de lei, oferind o dobanda anuala neimpozabila peste nivelul practicat de banci la depozite. Concomitent, autoritatile organizeaza o loterie prin care cei care cumpara titluri de stat si pot castiga premii de cate 1.000 de lei. Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice. „Ministerul Finantelor Publice marcheaza Centenarul Unirii printr-o emisiune speciala de titluri de stat care va avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoana fizica, de peste 18 ani, poate participa la aceasta emisiune jubiliara prin cumpararea de titluri de stat cu o valoare nominala de 100 de lei”, se arata intr-un comunicat al Ministerului, scrieAdevarul.

Coreea de Nord s-a suparat ca Statele Unite l-au sanctionat pe Kim Jong-Un: e o „declaratie de razboi”.Noile sanctiuni impuse de Statele Unite reprezinta o „declaratie de razboi”, avertizeaza regimul stalinist condus de Kim Jong-Un, potrivit presei oficiale de la Phenian, informeaza site-ul agentiei Reuters. „Noile sanctiuni impuse de Statele Unite au depasit linia rosie”, a transmis agentia oficiala nord-coreeana KCNA. „Este vorba de o declaratie de razboi adresata Coreei de Nord”, atrage atentia regimul stalinist de la Phenian. Administratia de la Washington a impus miercuri noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord, vizandu-l pentru prima data direct pe liderul regimului, Kim Jong-Un. Kim Jong-Un si alti zece membri ai Administratiei de la Phenian sunt acuzati de responsabilitate pentru o serie de incalcari ale drepturilor omului in Coreea de Nord. Regimul de la Phenian a amenintat in mai multe randuri, in ultimii ani, ca ar putea ataca Statele Unite, inclusiv cu rachete nucleare, potrivitGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro