Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cat de periculos e iodul radioactiv detectat in Romania; Cum sa te lepezi de copil in fata "conducatorului iubit"; Vanzatoarea lui Cioran, scoasa la lumina de EVZ; Radu Mazare: "Nu s-a trezit vana in romani, in '89!"

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Pot refuza medicii avortul din motive de constiinta? Au jurat ca vor face tot ceea ce le sta in puteri sa salveze un pacient, insa la un moment dat, in viata lor de medici, constiinta nu le-a dat branci sa intervina. Intr-un stat laic, anumiti medici si-au impus sa nu mai faca niciodata avorturi sau sa le sisteze in timpul marilor sarbatori religioase ori in perioadele de post. Religia nu este insa mai presus decat viata, o spune chiar un medic musulman. „Evenimentul zilei” a prezentat zilele trecute cazul unui medic de la Maternitatea Giulesti care a abandonat o gravida in timpul avortului, pe motiv ca nu-i permite religia s-o asiste. Medici, experti in combaterea discriminarii, avocati, membri ai societatii civile, explica unde incepe si unde se termina constiinta morala in astfel de situatii si cum se impaca religia cu legea, scrie EVZ.

Suferinta l-a facut „Big Brother”-ul spitalelor. De cand si-a pierdut sotia din cauza unei infectii contractate intr-un spital, Vasile Barbu si-a dedicat viata monitorizarii sistemului medical romanesc. A infiintat o asociatie si, de patru ani, inarmat cu o camera ascunsa, umbla prin spitale pentru a apara drepturile pacientilor. Povestea socanta a femeii care a nascut un copil in toaleta Spitalului Judetean din Ramnicu Valcea a fost descoperita in timpul unei monitorizari facute de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) – organizatie care si-a propus sa apere drepturile pacientilor romani. Putini stiu insa ca actul de nastere al acestei asociatii, care in prezent numara cateva zeci de voluntari, este o drama petrecuta intr-un spital romanesc, anunta Romania Libera.

Cel mai inalt zgarie-nori din Europa starneste controverse la Londra. Cladirea zgarie-nori „The Shard” promite sa devina o noua legenda pentru capitala britanica pentru unii, in timp ce altii se plang ca inaltimea lui ar domina catedrala Saint-Paul, un simbol londonez de peste trei secole. Atunci cand va fi terminat in 2012, turnul proiectat de arhitectul italian Renzo Piano, creatorul Centrului Pompidou din Paris si Centrul Paul Klee din Berna, va avea o inaltime de 310 metri, devenind astfel cel mai inalt turn din Europa. Pana in prezent, 72 etaje au fost construite dintr-un total de 87. Vazut de la Paris, cerul Londrei pare animat de o competitie acerba, iar turnurile zgarie-nori apar ca ciupercile dupa ploaie, informeaza EurActiv.ro.

Cat de periculos e iodul radioactiv detectat in Romania. Ministrul Tabara: „Sa se repete analizele!”. Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara considera ca prin reluarea testelor care au indicat prezenta unor urme de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova ar trebui sa determine inclusiv sursa de provenienta a iodului, pentru ca exista si solutii de iod natural care sunt folosite in tratarea unor afectiuni ale ugerelor vacilor. „Analizele facute de Institutul de Fizica vor fi repetate, pentru ca nu poti trage o concluzie dupa un singur test. Trebuie determinata inclusiv sursa de iod radioactiv, pentru ca exista si solutii de iod natural care sunt folosite in anumite afectiuni ale ugerelor vacilor”, a declarat ministrul Valeriu Tabara, scrie Gandul.

Radu Mazare: „Nu s-a trezit vana in romani, in ’89!” Primarul Constantei nu crede in revolutia spontana. El e de parere ca grupuri de interese au inflamat spiritele intr-o tara incapabila sa se revolte. In 1989, Mazare era student la Institutul de Marina Civila. Radu Mazare este primarul Constantei din 2000. Inainte de asta a fost ziarist si patron de presa. Revolutia l-a prins in haina militara, cu mitraliera pe umar si cu 1.000 de cartuse. Mazare a tras la Revolutie, era sa impuste o baba, apoi a scris articole despre Revolutie, iar acum, asemenea unui Che Guevara modern, cu sapca si camasa verde, propovaduieste o noua revolutie. Am vorbit cu Radu Mazare in biroul sau de la Primarie, pe care acum 21 de ani l-a pazit cu arma in mana, despre ce a fost in decembrie ’89 si cum a ajuns tarisoara asta unde a ajuns, anunta Adevarul.

Cum sa te lepezi de copil in fata „conducatorului iubit”. Un document descoperit de „Evenimentul zilei” in arhiva Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Roman (PCR) schiteaza realitatea absurda a anilor 1980 in Romania lui Nicolae Ceausescu. De frica unor eventuale investigatii din partea organelor de Securitate, parintii ai caror copii fugeau peste granita – in special cei cu functii in stat – trimiteau scrisori catre conducere prin care se delimitau de gestul urmasilor si-si reafirmau credinta in partid. Pe file intregi, cei ramasi acasa „se lepadau” oficial de copiii lor, pentru a evita eventuale probleme sau schimbari din functii inalte. Printre autorii unor asemenea gesturi, ce pot parea halucinante azi, se numara criticul literar George Ivascu, decedat in 1988. In noiembrie 1981, pe adresa CC al PCR, pe numele lui Nicolae Ceausescu ajungea o scrisoare, in care, cu lux de amanunte, tatal George Ivascu „se lepada” in fata „iubitului conducator”, in cuvinte mari si cu detalii personale, de gestul fiicei, Voichita, care alesese calea exilului, informeaza EVZ.

Infografie. Razboiul rece s-a purtat si in spatiu. In aceasta saptamana, doua mari puteri isi aniverseaza eroii: Rusia sarbatoreste 50 de ani de la zborul legendar prin care Iuri Gagarin devenea primul om in spatiu, iar Statele Unite amintesc de prima lansare a unei navete spatiale, care a avut loc acum 30 de ani. Cand, in 1957, Uniunea Sovietica a lansat primul satelit artificial in spatiu – celebrul Sputnik – cursa spatiala era deja in plina desfasurare; inca din 1955, cele doua mari puteri, fiecare reprezentand un sistem politic si economic, incepusera sa concureze pentru Cosmos. Arhitectii programelor spatiale erau Serghei Koroliov, asa-zisul „proiectant-sef”, al carui nume a fost pastrat secret de oficialii sovietici pana la moartea sa, in 1966, si Wernher von Braun, un inginer german care, dupa ce lucrase pentru regimul nazist din Germania, unde construise rachetele V-2, fusese recrutat de catre Statele Unite, dornice sa foloseasca cunostintele sale in domeniu si capacitatile sale intelectuale, scrie Romania Libera.

Olanda intentioneaza sa restrictioneze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii. Cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi de la 1 iulie permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale, potrivit unei propuneri inaintate de ministrul Afacerilor Sociale Henk Kamp si sustinute de guvernul olandez. Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca. In ceea ce priveste cetatenii din afara UE, Kamp sustine ca „ei nu ar trebui primiti”. ” In primul rand, contribuie la cresterea somajului in Olanda si apoi, Olanda ar trebui sa caute in interiorul UE si nu in afara sa”, a declarat Kamp, citat de cotidianul olandez NIS News Bulletin. Prin „in afara UE” Kamp intelege, de asemenea, Romania si Bulgaria. Ambele tari s-au alaturat UE in 2007, insa Olanda prefera sa-si mentina piata muncii inchisa, pentru moment, pentru cetateni din aceste doua tari, noteaza cotidianul olandez, anunta EurActiv.ro.

Cancerul din sticla. Lista cu valorile nitratilor existenti in apa plata care se vinde in Romania. De cand cu Revolutia si schimbarile in rau petrecute in ultimii 21 de ani de democratie si capitalism salbatic, romanii s-au dedulcit la apa ambalata. Ma rog, nu este chiar vina lor, mai ales ca pe tevile de apa curge cancer, nu viata. Si pentru ca fara apa nu putem trai, iar cu aia de la robinet ne apropiem rapid de moarte, cumparam la greu apa plata, gata imbuteliata si la indemana asezata pe rafturile de la supermarket. Si pentru ca mancam neadecvat, setea devine apriga, astfel ca ajungem sa scoatem rapid multimilionari in euro pe cei care ne vand apa de la robinet imbuteliata ca apa plata. Exact! Banala si deloc ieftina apa pe care o luam de la supermarket ca sa ne ferim de bolile ce vin pe teava din bucatarie nu este deloc ceea ce credem. Si ea contine microorganisme, dar si alte substante care pot provoca nu doar neliniste in familie, ci si tragedii, informeaza VerticalNews.

Elevii romani, nostalgici dupa comunism, desi nu l-au trait. Parerea expertilor: „Scoala esueaza”. Aproape jumatate dintre elevii nascuti dupa 1989 cred ca in comunism a fost mai bine decat acum, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros. ” Scoala esueaza in a le transmite tinerilor infomatii echilibrate si nu ii invata sa analizeze critic ceea ce aud”, crede Ovidiu Voicu, coordonatorul cercetarii, care atrage atentia ca si familia este responsabila pentru formarea unor idei pe care adolescentii „le iau de-a gata”. Tinerii care isi iau informatiile despre comunism din mass-media sau din familie se arata nemultumiti de nivelul de trai (56%), respectul fata de lege (71%), invatamantul (47%) si sistemul public de sanatate (45%) de acum, in comparatie cu cele din perioada comunista, chiar daca ei nu au trait-o. Ovidiu Voicu, politolog al Fundatiei Soros, spune ca rezultatele studiului pot fi explicate prin nemultumirea generala asupra modului in care functioneaza societatea si prin faptul ca greutatile din perioada comunista au fost date uitarii, perceptii insuflate acum tinerilor. „Ne amintim doar de utopia si siguranta vanduta de sistemul comunist”, explica Voicu, scrie Gandul.

400 de zile in camera mortii. Condamnat la moarte de comunisti pentru ca ar fi pregatit o revolta impotriva regimului, bucovineanul George Ungureanu a fost batut de tortionari timp de peste un an. A scapat in 1964, dar a trait mereu cu securistii pe urme. Batranul in varsta de 99 de ani isi povesteste viata cu o luciditate remarcabila, dar spune ca secretul longevitatii consta in faptul ca n-a urat pe nimeni. „M-am nascut odata cu Titanicul, in aprilie 1912”, isi incepe povestea George Ungureanu, bucovineanul ajuns in pragul unui secol de viata de-a lungul caruia i-a fost dat sa traiasca toate ororile aplicate semenilor de bestiile comunismului timpuriu din Romania. Acum, la 99 de ani batuti pe muchie, istoriseste cu o precizie remarcabila zecile de momente care i-au marcat destinul extraordinar, anunta Adevarul.

Vanzatoarea lui Cioran, scoasa la lumina de EVZ. Misterul din jurul vanzarii manuscriselor lui Emil Cioran incepe sa se risipeasca. Eleonora Cioran (83 ani), cumnata filosofului, a recunoscut, ieri, intr-un dialog telefonic purtat cu EVZ, ca ea este cea care a instrainat documentele din perioada romaneasca a scriitorului. Saptamana trecuta, cu doua zile inainte de licitatia organizata la Paris, varstnica refuzase convorbirea cu EVZ, zicand ca „nu e interesata de subiect, fiind batrana si bolnava”. Cea care a cumparat respectivele documentele de la Eleonora Cioran este Laurence Tacou – patroana Editurii L’Herne – una dintre casele editoriale pariziene care publica titluri ale lui Emil Cioran in Franta. Laurence Tacou este fiica lui Constantin Tacou – originar dintr-o familie macedo-romana, fondator al Editurii L’Herne si bun prieten cu Emil Cioran, informeaza EVZ.

Cum au construit austro-ungarii „drumul de fier” din Banat. Primul tren a ajuns in Arad in anul 1858 si venea de la Curtici. Fotografii cu trenuri de epoca, locomotive, accesorii de peste 100 de ani si o calatorie cu trenul. Asa au sarbatorit aradenii 140 de ani de existenta a tronsonului de cale ferata Arad-Timisoara. Numai ca istoria caii ferate aradene este mult mai veche: primul tren a intrat in gara Arad in 1858, de la Curtici. In acest context, Aradul va primi si o locomotiva, prototipul seriei 131.001, care a intrat in patrimoniul Prefecturii Arad si care este reabilitata la SC Astra Vagoane Calatori SA. Proiectele legate de calea ferata in Ardeal si Banat au depins de planurile Imperiului Austro-Ungar. Prima cale ferata care nu a folosit tractiunea animala a fost Oravita-Bazias, utilizata pentru transportul carbunelui, scrie Romania Libera.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro