Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce biletel a pierdut Videanu intr-o afacere de sute de milioane de euro; Cum s-a jucat Felix de-a presedintele Senatului; Cum poti sa faci 130.000 km pe benzina altora; Vladescu la birou, evaziunea graului pe toate drumurile

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Ce biletel a pierdut Videanu intr-o afacere de sute de milioane de euro. Ministrul Economiei i-a trimis unui primar o adresa oficiala in care il roaga sa intervina pentru un investitor intr-o afacere de cateva sute de milioane de euro. Videanu spune ca a intervenit pentru ca „situatia s-a complicat, ajungandu-se la dispute diplomatice, la interventii din partea ambasadelor Cehiei si Spaniei”. E vorba despre parcul eolian pentru care satenii unei comune din Constanta au ajuns sa se bata cu bate si pistoale zilele trecute cu agentii de paza angajati ai unei firme din Cehia care vrea sa construiasca centrale eoliene pe terenurile lor. La o prima vedere, o intamplare dintr-o Romanie medievala. Ancheta ziarului Gandul aduce insa la lumina o afacere cu implicatii mult mai adanci. Pe scurt, doua firme, una din Cehia si cealalta din Spania, vor sa dezvolte un business eolian pentru care isi disputa aceeasi zona. Pentru una din firme, ministrul Videanu solicita sprijin, dupa cum se vede in documentul prezentat de Gandul. Rugat sa explice, Adriean Videanu sustine ca el a intervenit doar pentru ca altii au intervenit si s-a ajuns la „dispute diplomatice”, anunta Gandul.

Cum s-a jucat Felix de-a presedintele Senatului. Dan Voiculescu s-a folosit de calitatea temporara de al doilea om in stat pentru a-i preda lui Traian Basescu lectii de proceduri parlamentare. Desemnat de Mircea Geoana sa-i tina locul in fruntea Senatului, Dan Voiculescu a speculat la maximum calitatea de al doilea om in stat pentru a se razboi cu mai vechiul sau adversar, Traian Basescu. Fara sa-i consulte pe membrii Biroului Permanent al Senatului, Voiculescu a incercat sa-i dea presedintelui o lectie de proceduri parlamentare, pe tema sesiunii extraordinare a legislativului, solicitata de seful statului. In replica, Basescu l-a ironizat pe vremelnicul inlocuitor al lui Geoana la comanda Senatului. Mogulul a ajuns in acest post desemnat chiar de Geoana, aflat intr-o vizita in SUA, informeaza EVZ.

Jurnal de spaga: 4.980 lei/an. Un roman de 29 de ani din Bucuresti si-a notat intr-o agenda fiecare spaga pe care a platit-o, in decursul a douasprezece luni, la medici, politisti sau reprezentanti ai primariilor. Cu banii dati pe spagi intr-un an, o familie formata din trei persoane ar putea merge intr-un concediu all-inclusive timp de o saptamana. Familia Lazar, din Bucuresti, a tinut o evidenta a sumelor platite drept atentii, bacsis sau mici spagi de-a lungul ultimelor douasprezece luni. Rezultatul a fost surprinzator, aproximativ 4.500 de lei fiind cheltuiti in astfel de directii. Am facut o lista in care am scris fiecare leu dat cuiva, de la cazurile in care am dat cateva zeci de lei pentru mici atentii personalului unei gradinite, pana la 1.000 de lei oferiti pentru obtinerea permisului auto in luna aprilie a acestui an, povesteste Radu Lazar, scrie Adevarul.

Cum poti sa faci 130.000 km pe benzina altora. Astazi este simplu sa calatoresti cu bani putini sau chiar gratis. Intri pe internet, iti faci un cont pe un site de autostopisti, cauti oameni cu acelasi drum ca si tine, pui pe hartie traseul si pornesti la drum. Daca esti profesionist, poti sa iesi la ghici. Dar sa stii unde sa te asezi. Marius Ungureanu (23 de ani), Florin Arjocu (27 de ani) si George Luca (24 de ani) au facut de multe ori asta. Cunosc mai toate locurile din Europa unde te poti pozitiona pentru a lua ocazie, au intotdeauna in spate un rucsac convingator si stiu ce trebuie sa faci pentru a strabate rapid distante lungi. Dar mersul cu ia-ma nene nu inseamna doar calatorii gratis. E un joc al rabdarii, care iti deschide orizonturile si te invata sa te adaptezi oricarei situatii. Aproape ca uiti pentru ce pleci. In lumea drumetilor se ivesc mereu provocari. Nu mai esti asa prins pe atmosfera din Romania. Sunt multe rele si dincolo, spune Florin, anunta Romania Libera.

Solutie anticriza ca in lumea a III-a. Romanii isi vand parul pe cativa lei, ca sa supravietuiasca. Multi romani isi vand parul pentru a face rost de mai multi bani pe timp de criza. Persoanele care isi comercializeaza podoaba capilara pot castiga pana la 100 de lei pe kilogramul de par. Psihologii si sociologii sustin ca oamenii neglijeaza propria imagine pentru a-si asigura alimentatia si adapostul, indispensabile supravietuirii. Expertii in domeniu sutin ca situatia este comparabila cu cea din lumea a III-a. O frizerie din carteirul bucurestean Dristor, de pe Bulevardul Mihai Bravu, a cumparat ieri par, care ulterior va fi transformat in peruci. Multe persoane, de toate varstele, au fost dispuse sa renunte la podoaba capilara in schimbul unor sume de bani, potrivit angajatilor frizeriei din sectorul 3. Cei mai multi oameni si-au vandut parul pentru a face rost de bani pentru alimente sau pentru a-si achita datoriile, informeaza Puterea.

Vladescu la birou, evaziunea graului pe toate drumurile. In anul tolerantei zero fata de evaziune, graul si faina se vand fara acte, in cantitati industriale. Reporterii EVZ au verificat pe teren si sunt doua preturi: unul cu documente, altul la negru. „Mafia graului” nu umbla insotita de garzi de corp fioroase, nu seamana in jur teroarea si nu comite crime la comanda. Mafia graului, formula deja demonetizata, e formata din figuri bonome, din agricultori cu pantaloni peticiti in genunchi, din brutari cu faina in mustati si din morari cu sorturi imense de pasla. Oameni inofensivi, dar care produc anual o gaura in buget de 1 miliard de euro, scrie EVZ.

Capitala-metropola: ce ar castiga bucurestenii? O transformare atat de radicala ar putea face ca Bucurestiul sa concureze capitalele din regiune, cu conditia ca ingerintele politice sa nu se faca simtite, cred unii experti. Bucurestiul si alte 62 de comune din judetul Ilfov ar putea forma o singura zona metropolitana, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PDL Vasile Gherasim. Astfel, aceasta zona ar urma sa fie condusa de primarul general impreuna cu un consiliu de administratie al zonei metropolitane, format din maximum o suta de persoane. Inca o functie de conducere ar reveni unui guvernator, cu rang de secretar de stat, numit de premier, care va detine presedintia Consiliului de dezvoltare regionala al regiunii Bucuresti-Ilfov si care va coordona si monitoriza utilizarea fondurilor nerambursabile acordate de UE si statele membre institutiilor publice care apartin zonei metropolitane. Dupa model occidental, politia si metroul ar trece in subordinea directa a primariei metropolitane, la fel si administrarea parcurilor, anunta Romania Libera.

Romania S.R.L. pierde 100 de milioane de lei in fiecare zi. In primele sase luni ale acestui an, statul a cheltuit 95,3 miliarde de lei, cu 23% mai mult decat veniturile de 77,22 miliarde de lei obtinute din taxe si impozite. Ca dinamica, desi veniturile au scazut cu 0,1%, statul a cheltuit cu 4% mai mult in primul semestru, fata de perioada similara din 2009. Diferenta dintre venituri si cheltuieli, deficitul bugetar, a urcat astfel la 18,07 miliarde de lei, cu doar 130 de milioane de lei sub limita maxima impusa de FMI. Daca Romania nu ar fi un stat, ci o firma, din datele prezentate miercuri de Finante rezulta ca Romania S.R.L. pierde 100 de milioane de lei pe zi. Pentru a evita falimentul, respectiv incapacitatea de plata, pierderile sunt acoperite prin imprumuturi. Dovada imprumuturilor este si suma platita de stat bancilor sub forma de dobanzi: 3,6 miliarde de lei, cu aproape 700 de milioane de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Gandul.

Profesorii vor lua aceleasi salarii ca acum patru ani. Profesorii si-au incasat deja salariile pe iulie si august, perioada concediului, dar inceputul anului scolar va aduce banii taiati cu 25%, asa cum a decis Parlamentul la sfarsitul lunii iunie. De fapt, reducerea a operat incepand cu salariul aferent lunii iulie, dar cum acesta a fost deja incasat integral, in avans, abia in septembrie vor vedea dascalii cu cat au ramas in mana. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor libere din Invatamant, Liviu Pop, spune ca profesorii au ramas, la inceputul anului, fara salariul de merit (15%), iar taierea de 25% ii va aduce pe oameni la salariile din 2006. De exemplu, un profesor debutant cu studii superioare avea, cu tot cu salariul de merit, in 2009, 938 de lei net. Acum va ajunge la 618 lei. Un profesor cu peste 25 de ani vechime si gradul I care avea in 2009 un salariu net de 1.891 lei, va ramane cu 1.239 de lei, arata Liviu Pop, informeaza Adevarul.

Ungurii termina autostrada „catre nicaieri”. Ungaria ar putea deschide la finele lunii viitoare circulatia pe inca 32 de kilometri de autostrada intre localitatile Mako si Szeged, fapt care va micsora calvarul automobilistilor romani care se deplaseaza catre UE. Tronsonul maghiar este aproape gata si face parte din cei 180 de kilometri de autostrada pe care Ungaria ii va adauga in acest an retelei sale, care insumeaza deja 1.100 de kilometri. Lucrarile au inceput in 2008 fiind finantate in proportie de trei sferturi din fonduri ale UE. Pana la finele anului curent tara vecina va licita si ultimii 15 kilometri de autostrada pana la frontiera romaneasca de la Nadlac, terminarea lucrarilor la acest ultim tronson urmand sa aiba loc in 2012, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro