Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce ramane dupa o crima: In celula lui Mailat; Cum sa nu votezi la intamplare; De ce sunt pustii santierele de pe Autostrada Soarelui. Vezi explicatia

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Viata prin ochii unei persoane cu dizabilitati. Percetia sociala in ceea ce priveste persoanele cu handicap este inca precara in tara noastra. Chiar daca au fost loviti de soarta mai mult decat, poate, ar merita, romanii cu dizabilitati sunt inca nevoiti sa suporte privirile chiorase si chicotelile ironice ale celor din jur. Cele mai multe lovituri pentru persoanele cu dizabilitati le ofera societatea, nicidecum boala. Marturiile acestora stau la baza acestei afirmatii. Am stat, pentru cateva ceasuri, printre ei. Le-am ascultat povestile de viata, le-am surprins zambetele fade cand povesteau cum au capatat bolile care le-au schimbat viata definitiv. Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu din Barlad este, de patru ani de zile, caminul a peste 70 de persoane cu diferite dizabilitati fizice sau mentale, scrie Adevarul.

Ce ramane dupa o crima: In celula lui Mailat. In puscaria din Pesaro, romanul reconstituie ziua crimei. Intr-o altfel de continuare a povestii, sotul si sora victimei gasesc puterea de a face bine unor copii romi. Mailat Romulus Nicolae credea ca are dreptul la cateva ore de discutie, cel putin doua, dar sunt 45 de minute cu totul. Cand timpul va expira, in usa vor aparea doua uniforme negre, gardienii vor striga „Mailat!” si nu vor accepta niciun ragaz. Asa ca romanul de etnie roma Mailat – condamnat pentru uciderea italiencei Giovanna Reggiani – se grabeste sa spuna totul, scrie EVZ.

Cum sa nu votezi la intamplare. Un roman care lucreaza la Google a creat in timpul liber un site care scoate la iveala politicienii buni si uscaturile din Parlament. Pe HartaPoliticii.ro poti afla cum voteaza, cat de des chiulesc de la serviciu si ce a descoperit presa despre ei. Ti se pare ca toti politicienii sunt la fel, o apa si-un pamant? Daca majoritatea romanilor ajung la concluzia asta, democratia nu mai are nici un sens si putem sa instauram fara remuscari un partid unic, care sa faca ce-o vrea. Ce rost mai are sa alegi daca toti sunt la fel? La asta s-a gandit Octavian Costache, cunoscut pe Internet ca Vivi, cand a hotarat sa schimbe ceva, relateaza Romania libera.

De ce a fost eliberat fiul fostului ministru Placinta – judecatorul: statutul parintilor, varsta frageda, educatia. Instanta a luat in considerare, in decizia de eliberare din arest a lui Andrei Placinta, varsta frageda, educatia si instructia primite de acesta si statutul socio-profesional al parintilor, care il sustin permanent, aratand ca, in aceste conditii, nu este indicata o ruptura de mediul familial. Curtea de Apel Bucuresti a facut publica, joi, motivarea deciziei din 6 ianuarie prin care a decis definitiv cercetarea in libertate a fiului senatorului Sorina Placinta, Andrei Razvan Placinta, anchetat pentru mai multe fapte cu violenta comise asupra unui trecator, intr-o disputa dintre tanar si prietena acestuia, anunta Gandul.

288 de milioane de euro, pentru investitii in infrastructura de mediu. Aproape 290 de milioane de euro, bani ce provin din fondurile europene ale Programului Operational Sectorial Mediu, vor merge catre investitii in infrastructura, dupa ce ministrul mediului a semnat astazi patru contracte cu autoritatile locale din patru judete. Astfel contractele de finantare vizeaza modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Botosani, a sistemului de apa/apa uzata din judetele Buzau si Timis si managementul integrat al deseurilor in judetul Neamt, potrivit EVZ.

Ne amintim de Dragobete. Ce mai fac protagonistii din „Declaratie de dragoste”. De ziua nationala a iubirii- Dragobetele- Verticalnews aminteste povestea care a marcat generatii intregi si a deschis apetitul publicului romanesc pentru filmele de dragoste autohtone. O „Declaratie de dragoste” (1985). Povestea Ioanei si a lui Alexandru este duioasa si nostalgica. Plimbari lungi, priviri galese, declaratii de dragoste in ultimul an de liceu intre doi adolescenti de conditii sociale diferite- el, fiu de doctor si inginer, ea, provenind dintr-o familie saraca si nevoita sa aiba grija de fratele mai mic in timp ce tatal este mai mult absent, relateaza Vertical News.

Taxa de tranzit prin Cernavoda starneste controverse. Transportatorii obligati sa treaca prin Cernavoda dupa inchiderea podului contesta taxele impuse. Transportatorii s-au intalnit ieri cu reprezentantii municipalitatii din Cernavoda care instituise o taxa pentru masinile grele ce tranziteaza orasul. In urma restrictionarii circulatiei pe podul de peste Canalul Dunare Marea Neagra, masinile de mare tonaj sunt obligate sa treaca prin oras. Federatia Operatorilor de Transport Rutier (FORT) a notificat deja Consiliul Local Cernavoda, aducandu-i la cunostinta ca va inainta actiune in instanta impotriva hotararii consiliului local, anunta EVZ.

De ce sunt pustii santierele de pe Autostrada Soarelui. Vezi explicatia Transporturilor. Ne asteptam sa gasim un santier duduind de muncitori si de excavatoare. Dar, surpriza: tronsonul Cernavoda – Constanta al Autostrazii Soarelui era pustiu, la orele 18 dupa-amiaza, in mijlocul saptamanii. Nici tipenie de om, numai niste caini pazind gramezile de pamant. Viitoarea autostrada parea o ulita de tara. Greu de crezut ca pe aici vor circula masini peste numai cateva luni, fie si pe un singur fir, asa cum a promis ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Urcam pe pod, sperand ca vom da acolo de niscaiva muncitori. Dar n-am gasit pe nimeni. De sus am zarit, insa, o umbra misunand jos, la piciorul podului. Era paznicul, plictisit de atata stat degeaba, potrivit Gandul.

Bercea Mondial nu a putut sa isi citeasca declaratia in fata instantei. Judecatorii Curtii de Apel din Craiova i-au dat cunoscutului interlop sa citeasca declaratia data in boxa acuzatilor. Anghel Sandu a luat cele doua foi, s-a uitat la el si cam atat. Bercea Mondial nu stie sa scrie si sa citeasca. Familia lui Bercea Mondial vrea cu orice pret sa il scoata din arest. Astazi au mai angajat un nou avocat. Liviu Belulescu, care de-a lungul anilor a fost aparatorul mai multor persoane certate cu legea din Banie. Acesta i-a reprezentat, pe Farid Jahani, zis Paul Valuta, in dosarul fraudei de 2,2 milioane de euro de la BRD Craiova, sau pe fiul judecatorului Marin Covei, Iustin, cercetat in 2005 pentru ultraj contra bunelor moravuri, anunta Adevarul.

Unde pot fi asistati bolnavii de cancer in stadii terminale. Cu aproximativ 500.000 de romani bolnavi de cancer, Romania se situeaza in varful clasamentelor de gen. Doar putini dintre acestia au acces la asistenta specializata cand se afla in faza terminala. Peste 40.000 de bolnavi de cancer mor anual in Romania. Unii pacienti ajunsi in faza terminala isi pot gasi „alinarea” in ultimele clipe ale vietii in centrele de ingrijire paliativa. Numarul acestor centre e mult mai mic decat e nevoie, iar banii oferiti de stat sunt tot mai putini. „Pentru pacientii cu cancer, orice dorinta poate fi ultima. Grav e ca, la noi, pacientii cu cancer trec de la diagnostic direct la ingrijire paliativa, neavand acces nici macar la ingrijirile de baza”, spune Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor cu Afectiuni Cronice din Romania, citat de EVZ.

130.000 euro despagubire pentru un glont in cap tras de Politie. CEDO a constatat, intr-un dosar privind impuscarea unui tanar de catre un politist, in 2000, ca legislatia romana in vigoare la comiterea faptelor nu reglementa strict folosirea armelor de foc in cadrul operatiunilor politiei si ca folosirea armei letale a fost excesiva atunci. Statul roman trebuie sa plateasca tanarului Mugurel Soare despagubiri in valoare de 130.000 de euro. CEDO s-a pronuntat, marti, asupra cazului Mugurel Soare impotriva statului roman, potrivit unui comunicat transmis de APADOR-CH, care sustine ca a preluat cazul inca de la inceput, a efectuat propriile investigatii extrajudiciare, a asigurat asistenta juridica pe intreaga durata a procedurilor interne si apoi in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, scrie Gandul.

Cine l-a protejat pe directorul Vamii Ploiesti. Pana sa ajunga sef de vama, Cornel Costea, retinut ieri de procurori pentru luare de mita in forma continuata, a parcurs toate etapele la foc automat: in urma cu sapte luni era inca inspector la ANAF Bucuresti. Seful Vamii Ploiesti, Cornel Costea, a fost retinut de procurorii anticouptie dupa ce a fost denuntat pentru ca a pretins si primit mita, sustin surse judiciare. Pana in urma cu circa o luna, cand au demarat descinderile DNA la vami, soldate cu arestarea a peste 150 de persoane, Costea era foarte sigur ca nu i se poate intampla nimic. Insa, dupa inculparea sefului Vamilor, Radu Marginean, el ar fi intrat in panica si ar fi incercat sa-si gaseasca un protector intre oamenii politici care in 2010 l-au sustinut pentru a ocupa functia de director al Directiei vamale Prahova, anunta Romania libera.

Bercea Mondial si cei 7 supernasi – interviu cu fostul premier Stolojan si judecatoarea Maria Huza despre „botezul” micutilor Patronas si judecator. Cel putin doua dintre cele sapte personalitati despre care Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, sustine ca ii sunt rubedenii, intrucat i-au botezat copii sau nepoti, neaga afilierea la clanul tiganesc din Slatina. Este vorba de fostul premier Theodor Stolojan si de fosta judecatoare – membra a CSM, Maria Huza. Theodor Stolojan, nume folosit de Mondial pentru a se lauda ca l-ar fi botezat pe fiul sau, Patronas, in 2004, admite ca l-a cunoscut pe Mondial, dar atat: „Am fost doar in campania electorala pe acolo, in comuna din Olt de unde este acest Sandu Anghel. M-am vazut cu el, dar nici vorba sa ii fi botezat copilul. Poate ca in acele zile s-a facut botezul si asa s-a ajuns de am fost asociat evenimentului”, declara Stolojan, citat de Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro