Subiectele Zilei: Ce se mai aude cu tezaurul romanesc de la Moscova. Rusii deschid accesul la documente; Povestea scandalului de coruptie care loveste in Administratia Prezidentiala a lui Traian Basescu; Cum se recruteaza un terorist
Povestea scandalului de coruptie care loveste in Administratia Prezidentiala a lui Traian Basescu. Mai multe VIP-uri implicate in cel mai recent scandal cu retrocedari ilegale, printre care Dorin Cocos si Gabriel Surdu, au depus la DNA bani sau garantii imobiliare, in schimbul sumelor incasate ilegal de la ANRP. Trimis in judecata in trei dosare de coruptie, milionarul Horia Simu vrea inculparea unui fost consilier de stat care a denuntat mita. Controversatul milionar Horia Simu a cerut ieri tragerea la raspundere a unuia dintre cei mai puternici oameni din fosta Administratie Prezidentiala. Este vorba de Daniel Moldoveanu (51 de ani), fost consilier de stat in cadrul Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale si fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii, forul care coordoneaza activitatea tuturor serviciilor de informatii din Romania. Simu (40 de ani), cunoscut ca „Bancherul Cuprului”, a fost trimis in judecata saptamana trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, scrieAdevarul.
Ministerul Justitiei se pregateste sa redeschida cutia cu secretele murdare ale magistratilor. Dupa mai bine de zece ani de la inchiderea serviciului secret al Ministerului Justitiei, in arhiva caruia au fost stranse informatii compromitatoare despre magistrati, Executivul repune pe tapet problema constituirii unei comisii care sa „ingroape” definitiv secretele murdare ale sistemului judiciar Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), aflata in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), va fi inventariata de o comisie care isi va desfasura activitatea pe o perioada de maxim sase luni, se arata intr-un proiect pus in dezbatere de Ministerul Justitiei (MJ). Comisia va inventaria arhiva, va propune structurii de securitate din cadrul MJ clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale, anuntaEVZ.
Cum se recruteaza un terorist. Statul Islamic este, la ora actuala, cea mai „vizibila” organizatie terorista care dispune de tehnici de racolare si fonduri pentru pregatirea jihadistilor, a explicat expertul in securitate Hari Bucur Marcu. ISIS si-a recrutat mai multe categorii de luptatori DAESH si conteaza cel mai mult pe mercenari, care pentru bani sunt dispusi sa faca orice. Iar bazinul mare de recrutare este cel al indivizilor care si-au pierdut respectul de sine”, a aratat Hari Bucur Marcu, informeazaRomania Libera.
„Stapanii de sclavi” din Berevoesti incasau ajutoare sociale, dar erau scutiti de munca. Ce se intampla cu victimele lor. Romii de la Berevoesti care primeau ajutoare sociale erau scutiti de munca pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale. Adultii victime romilor de la Berevoesti, care au fost scosi din sclavie in urma descinderilor facute de DIICOT in urma cu doua saptamani, au fost dusi la locuintele lor sau ale rudelor, dupa ce au fost tinuti initial intr-un loc secret. Doar doi dintre ei sunt din Arges, cei mai multi provenind din judetul Olt. Autoritatile au reusit sa identifice familiile celor 12 adulti tinuti sclavi de catre romii din Berevoesti si care au fost eliberati in urma descinderilor facute de procurorii DIICOT si de politistii argeseni in urma cu doua saptamani. Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca cele 12 victime ale traficului de persoane au fost plasate fie la domiciliile lor, fie la parinti sau alte rude, scrieStirileProtv.ro.
DW: De ce conteaza voturile din diaspora mai mult decat cele din tara? Asistam la o politica ampla cu agenda nemarturisita. De ce ar trebui stimulat neaparat votul din strainatate indiferent cat ar costa el? Prim-ministrul Dacian Ciolos isi exprima deunazi ingrijorarea fata de numarul foarte mic de inscrieri in Registrul Electoral prevazut pentru romanii din strainatate. „Sunt un pic ingrijorat legat de modul cum o sa ne organizam pentru a crea conditii ca sa voteze cat mai multa lume din diaspora”, spunea Dacian Ciolos. Altii, ca fostul presedinte Traian Basescu, au vorbit insa de pe acum de „un dezastru”. Un lucru ramane neclar. De ce ar trebui sa voteze neaparat cat mai multi romani aflati in strainatate? Nimeni pana acum nu a vorbit despre incurajarea votului din Bucovina sau Dobrogea. Ar suna straniu ca un sef de guvern sa solicite masuri ca, neaparat, romanii din judetul Arad, bunaoara, sa voteze intr-un numar cat mai mare. Impresia ca stimularea votului din strainatate este o politica de stat e intarita de faptul ca fostul presedinte Traian Basescu vorbeste la fel. Desigur, aflat in opozitie, el acuza, dar tot ce spune are aceeasi premisa, si anume stimularea votului din strainatate, anuntaDeutsche Welle.
Ce se mai aude cu tezaurul romanesc de la Moscova: rusii manifesta o „schimbare de atitudine” si deschid accesul la documente. Rusia a schimbat componenta partii sale din comisia mixta romano-rusa privind recuperarea tezaurului trimis de Romania, in 1917, in Imperiul Tarist (si niciodata recuperat), si a transmis partii romane ca cercetatorii romani au acces liber la arhivele rusesti privind tezaurul romanesc, a declarat marti Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR. Comisia mixta romano-rusa privind problema Tezaurului Romaniei trimis la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial s-a intalnit in 25-26 martie, dupa o pauza de zece ani. „Cea mai recenta intrunire a comisiei mixte privind tezaurul Romaniei a avut loc la centrul de pregatire al Bancii Nationale de la Sinaia in aceasta iarna, ocazie cu care delegatia rusa, mult intinerita si intarita – a venit aici cu sefii principalelor arhive din Federatia Rusa – a declarat ca cercetatorii romani vor avea acces (dar, adaug eu, conform legii) – in arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur”, a spus Paunescu, dupa inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana, informeazaAdevarul.